Aangeboden door Pleo

Branded Content Financiën

Zo verandert fintech de rol van de CFO

Nieuwe technologieën zetten het finance-vakgebied in een compleet nieuw daglicht. Digitalisering en automatisering maken verregaande procesefficiency mogelijk. Dat betekent dat de rol van de CFO voorgoed verandert. Anita Szarek, CFO Pleo: „Fintech is een enorme troef voor iedere CFO. Het maakt hem of haar ‘vrij’ om strategisch partner van de CEO te worden”.

Crissy Mulder 8 december 2022

Anita Pleo 1

De CFO anno 2022 is volgens Szarek de financiële rots van jouw bedrijf. „Ik vraag ondernemers graag hoe zij hun CFO zien. Als partner voor jouw financiële strategie? Of als go-to voor zakelijke onkosten en vragen over belastingcodes? Als dat laatste het geval is, adviseer ik de CEO de opzet van zijn bedrijf opnieuw vorm te geven, want dankzij fintech is er een veel grotere rol voor de CFO weggelegd. De CFO anno 2022 is een strategiemaker, of zoals CEOWorld het heel mooi zegt: een CEO die zijn CFO kiest, is als een presidentskandidaat op zoek naar zijn VP.”

CFO als financiële rots van jouw bedrijf

Volgens Szarek is de CFO van nu dus een belangrijke strategische partner voor de CEO. En dat gaat verder dan de kern van de dagelijkse financiën. „De CFO anno 2022 focust zich op business intelligence, zoekt naar groeimogelijkheden door middel van fusies, overnames of strategische partnerschappen, vermindert onnodige uitgaven en vindt kosteneffectieve oplossingen.”

"Een CEO die zijn CFO kiest, is als een presidentskandidaat op zoek naar zijn VP”

Nauwkeurigheid en toegankelijkheid zijn daarin twee zeer belangrijke troeven, meent Szarek. Die worden volgens haar gekoesterd door fintech. „Dankzij een uitgebreide lijst van te beheren processen, kunnen CFO’s nu gebruikmaken van financiële technologie om de dagelijkse administratie te automatiseren. Tegelijkertijd biedt die technologie CFO’s inzichten die zij nodig hebben voor nauwkeurige financiële rapportages."

Focus op bloei van het bedrijf

Szarek benadrukt dat de relatie tussen CFO en CEO hecht moet zijn. „De ambities moeten in evenwicht zijn met de financiële realiteit. En groei en veerkracht moeten worden gevoed door strategie. De sleutel tot succes? Een solide oplossing voor alle bedrijfsuigaven, zoals Pleo, die deze balans mogelijk maakt. Deze oplossing verlost de CFO van het handmatige werk, dat doorgaans meerdere uren per maand in beslag neemt. Dankzij fintech kan de CFO zich concentreren op de juiste dingen om het bedrijf vooruit te helpen en te laten bloeien.”

Fintech-oplossing als ideale assistent CFO

We zijn nog (net) niet in het tijdperk van de robots aangekomen, maar Szarek beschouwt een fintech-oplossing al wel als de ideale assistent van een CFO. „Automatisering, data-visualisatie en analyses zijn een echte uitdaging voor de financiële afdeling van ieder bedrijf. Gelukkig zijn deze uitdagingen verenigd door één gemeenschappelijke noemer: technologie. Fintech brengt nauwkeurigheid en toegankelijkheid in dit soort procedures.”

"Binnen het bedrijf van de moderne CFO voeren autonomie en wendbaarheid de boventoon”

Door te vertrouwen op business intelligence-oplossingen, vaak uitgerust met data-visualisatietools, kan de CFO zijn dashboards op een intuïtieve manier inzetten. „Door stuur-dashboards aan te bieden, en dankzij de eerder geïmplementeerde automatisering, beschikt de CFO over key performance indicators. En dat zonder lineaire spreadsheets en tijdrovende handmatige analyses. Binnen het bedrijf van de moderne CFO voeren autonomie en wendbaarheid de boventoon.”

Verander je bedrijfscultuur met fintech

Fintech helpt een bedrijf niet alleen grote stappen te maken op het gebied van tijdbesparing en strategie, zegt Szarek. „Door in de verantwoordelijkheid van een CFO te leunen, verandert een bedrijf met succes de collectieve denkwijze rond geld. Dankzij de juiste technologie kunnen CFO’s zo een heuse cultuurverandering bewerkstelligen. Geen geheimhouding en bureaucratie meer, maar een transparant financieel systeem, dat door iedereen eenvoudig en gemakkelijk gebruikt en beheert kan worden.”

Empowering your people

Een concreet voorbeeld van zo’n cultuurverandering? Empowering your people, bijvoorbeeld met de zakelijke betaalkaart van Pleo. „Hiermee kopen werknemers wat ze nodig hebben, zonder dat zelf voor te moeten schieten. Als werkgever kun je per kaart een tegoed bepalen en limieten instellen. Dat scheelt niet alleen een boel tijd en irritatie, maar geeft werknemers ook een gevoel van vrijheid en vertrouwen, vanuit de organisatie. Het zet werknemers in hun kracht en geef ze het vertrouwen. Hierdoor voelen zij zich gewaardeerd, wat weer leidt tot betrokkenheid en een groot gevoel van eigenaarschap.”

Wil je meer weten over hoe Pleo jouw team tijd en geld kan besparen door zakelijke bedrijfsuitgaven, terugbetalingen en nog veel meer te automatiseren? Lees meer op pleo.io

tracking pixel