Nieuws Financiën

Verkoop begint opnieuw

Miel Timmers 27 januari 2016

Philipsgebouwlogo1065

Philips houdt er rekening mee dat een nieuwe koper minder zal betalen voor Lumileds en Automotive Lighting, dan de 2,8 miljard die Go Scale Capital over had voor 80,1 procent van beide bedrijfsonderdelen. De deal werd vorige week geblokkeerd door de Amerikaanse waakhond CFIUS, bericht het AD woensdag.

Nadat Philips in oktober de zorgen van de Amerikanen wereldkundig had gemaakt, hebben andere kopers bij het concern aan de deur geklopt, stelde Philips-topman Frans van Houten gisteren tijdens de presentatie van de jaarcijfers over 2015. Philips heeft toen vooral de zorgen van de waakhond willen wegnemen. Bovendien was het concern gebonden door het contract met Go Scale.

Hoeveel partijen belangstelling hebben, wilde Van Houten niet zeggen. Het verkoopproces van Lumileds wordt opnieuw opgestart. De Philips-topman hoopt in de tweede helft van dit jaar een nieuwe deal te kunnen sluiten.

Philips zag de omzet vorig jaar met 2 procent stijgen naar 24,2 miljard euro (2014: 21,4 miljard). De brutowinst bedraagt 1,4 miljard euro (2014: 821 miljoen). De nettowinst van Philips kwam in 2015 uit op 659 miljoen euro. Die bleef in 2014 nog steken op 411 miljoen euro.

In het vierde kwartaal moest Philips een nettoverlies van 39 miljoen euro noteren door het afkopen van pensioenrisico's en belastingafdrachten. Die laatste kostenpost vindt topman Van Houten aan de forse kant, zo liet hij tussen de regels door merken.

Op de beurs is optimistisch gereageerd. De koers van het aandeel Philips stond gisteren de hele dag in de plus.

RisicoanalysePhilips heeft vorig jaar wel degelijk een risicoanalyse gemaakt of de deal met Go Scale de toets van CFIUS zou doorstaan, vertelde Van Houten. ,,Wij dachten geen risico te lopen. Lumileds maakt simpele led-lampjes van een paar centen per stuk die worden verwerkt in mobiele telefoons, lampen en autoverlichting. Die technologie is wijdverbreid, ook in China. Ja, ik was verbaasd over de blokkade door CFIUS." Lumileds heeft een fabriek in Californië.

Volgens Van Houten heeft de tegenvaller rond Lumileds geen invloed op de toekomst van Philips, dat zich specialiseert in gezondheidstechnologie. Een zogeheten 'package-deal', waarin zowel Lighting als Lumileds zijn betrokken, is volgens Van Houten uitgesloten.

Aparte juridische entiteitVanaf maandag is Philips Lighting een aparte juridische entiteit onder Philips-vlag. De bakermat van het concern staat te koop.

Meerdere partijen hebben belangstelling, stelde Van Houten gisteren. ,,De komende maanden zal duidelijk worden welke partijen belangstelling houden en welke afhaken. Snelheid is niet leidend. De waarde die we voor Lighting kunnen krijgen, is belangrijker. Er wordt geen pistool op mij gericht. Afhankelijk van de hoogte van de biedingen besluiten we welk belang Philips in Lighting houdt."

Parallel aan het verkoopproces is een beursgang van Lighting in gang gezet. Van Houten laat zich wat betreft die route niet afschrikken door het beursklimaat. ,,Dat kan over een tijdje weer helemaal anders zijn."

Op eigen benenVan Houten houdt er rekening mee dat Lighting Solutions (werktitel van het zelfstandige Lighting) in het eerste halfjaar van dit jaar op eigen benen komt te staan.

'Big chunk'Het splitsingsproces heeft Philips vorig jaar 183 miljoen euro gekost. De kosten voor dit jaar worden geraamd tussen 200 en 300 miljoen euro. "De 'big chunk' daarvan gaat naar het splitsen van ingewikkelde softwareprocessen in 85 landen," verklaarde Philips' nieuwe financiële bestuurder Abhijt Bhattacharya.