Nieuws Financiën

Via Nederland investeren in Oeganda is zeer lucratief

Het belastingverdrag dat Nederland in 2004 sloot met Oeganda is een zeldzaam succes. Sinds het verdrag van kracht werd, is Nederland veruit de grootste investeerder geworden in Oeganda. Nederlandse investeerders hebben nu voor 4,35 miljard euro aan bezittingen in Oeganda, dat is de helft van alle buitenlandse investeringen in dat land. Dit bericht De Volkskrant woensdag.

Gerard Reijn 24 februari 2016

Investeren Oeganda

Dat is niet omdat Nederlandse bedrijven plotseling massaal zijn gaan investeren in Oeganda. Overal in de wereld weten investeerders: als je wilt investeren in Oeganda, dan doe je dat via Nederland. Dat is fiscaal veel aantrekkelijker, dankzij het belastingverdrag.

Actionaid, een internationale ngo in ontwikkelingssamenwerking, spreekt van 'beperkende verdragen'. De organisatie onderzocht de vijfhonderd meest beperkende belastingverdragen tussen arme en rijke landen. Niet één was er zo 'succesvol' als het Nederlandse met Oeganda.

Nederland heeft al erkend dat het verdrag met Oeganda niet goed is. Minister Ploumen van Buitenlandse Handel maakte vorig jaar al bekend dat ze met 23 arme landen opnieuw gaat onderhandelen over de belastingverdragen. Oeganda is er daar één van. In die verdragen zullen antimisbruikbepalingen worden opgenomen. Volgens het ministerie van Financiën is er inmiddels 'contact gelegd' met Oeganda. Met de antimisbruikbepalingen moet het onmogelijk worden om via een Nederlandse brievenbusmaatschappij de belasting te ontwijken. Volgens het Ministerie van Financiën is de aanpak helemaal zoals die onlangs is overeengekomen door de G20 en de rijkelandenclub OESO.

Lees meer in De Volkskrant.