Nieuws Financiën

Vijf mogelijke scenario's voor V&D

David Bremmer 8 januari 2016

Scenariovdfaillissement1065

Er zijn vijf mogelijke scenario's voor de toekomst van V&D. Van doorstart tot complete overname.

V&D maakt een doorstart onder Sun Capital

Dit scenario roept bij de ruim 10.000 werknemers, vakbonden en leveranciers bij voorbaat grote weerstand op, want is Sun niet de partij die het warenhuis keihard liet stikken? In een brief schrijft de Ondernemingsraad absoluut niet met Sun verder te willen.

Toch is een doorstart met de huidige eigenaar misschien wel de meest serieuze optie. "Sun Capital staat achter de nieuwe strategie van de V&D-directie, maar al het gedoe met de bonden en verhuurders werd hen te veel", zegt Rupert Parker Brady, deskundige bij bureau Retaildenkers. Bij een doorstart kunnen ze verder met minder filialen, minder personeel en minder vierkante meters per vestiging. "Natuurlijk moet er geld bij en zal V&D flink moeten veranderen, maar in de twintig grootste steden van Nederland blijft ruimte voor een groot warenhuis als V&D."

De positie van Sun Capital is bovendien bijzonder sterk, zegt Marc Udink, één van Nederlands meest ervaren curatoren. Als aandeelhouder staan de Amerikanen weliswaar achterin de rij, maar Sun is tevens financier en heeft grote bedragen in V&D gestoken. Afgelopen juli kocht de durfinvesteerder de banken nog uit voor 40 miljoen. "Sun is een unieke diersoort tussen de kandidaat-kopers. Naast eigenaar hebben ze de positie van een grote bank, met de bijbehorende zekerheden. Bovendien kennen ze V&D het beste."

Tegen hen spreekt dat het personeel tegen is. Bovendien is het Sun in ruim vijf jaar tijd niet gelukt om wat van V&D te maken.

Overname door Hudson's Bay of een ander buitenlands warenhuis

Het Britse JC Lewis, de Canadezen van Hudson's Bay, Macy's uit de VS, het Engelse Marks & Spencer. Allemaal spelers die bewijzen dat er ruimte blijft voor een V&D-achtig warenhuis in het middensegment. "Het wordt tijd voor een kandidaat met verstand van zaken die ook een betere koppeling met online kan maken", stelt Moers. Zeker Hudson's Bay zou een uitstekende keuze zijn, aldus Moers. De Canadezen zijn op het overnamepad, maar het bedrijf laat weten niet te reageren op speculaties. JC Lewis zegt geen interesse te hebben, en Marks & Spencer heeft ook geen belangstelling, liet topman Mark Bolland weten. Macy's is nauwelijks actief is buiten de VS. De kans op dit scenario is dus klein.

Een private equityfonds koopt V&D op

Niet alleen eigenaar Sun, ook andere private equityfondsen zijn naar verluidt in V&D en La Place geïnteresseerd. Het warenhuis vormt een zeer interessante investering, zegt retailexpert Cor Molenaar. "Je koopt het schuldenvrij voor een relatief laag bedrag en maakt alleen een doorstart in de 20 tot 25 interessantste steden." Het opgepoetste V&D kan vervolgens tegen een mooie prijs worden verkocht.

Niet iedereen gelooft echter in een tweede leven voor het warenhuis. Om V&D echt bij de tijd te krijgen zijn honderden miljoenen euro's nodig.

Een dark horse gaat er met V&D van door

De kans lijkt nihil, maar het valt nooit honderd procent uit te sluiten: de curatoren toveren een konijn uit de hoge hoed. Zo is geopperd dat Bol.com, of beter Bol-eigenaar Ahold, een geschikte koper zou zijn voor V&D. Met zo'n partner zou het verouderde V&D eindelijk de 21e eeuw binnenstappen.

En La Place?

In bovengenoemde scenario's is de verwachting dat het succesvolle La Place - zeker de vijftig aparte filialen op stations en langs snelwegen - afgesplitst gaat worden. De formule is zeer rendabel en bovendien ook in het buitenland uit te rollen. Er zijn al filialen in Duitsland, op Bali en in New York. Verkoop kan zeker 40 tot 45 miljoen euro opleveren. Topman John van der Ent wil La Place juist bij V&D houden.