Nieuws Financiën

Vishay stopt, 40 man weg

Voormalige Philipsdochter staakt elektronicaproductie in Zwolle. Ontslag treft tientallen werknemers.

Francisca Muller | Foto: Thinkstock 23 februari 2016

Failliet Spaarvarken Thinkstock

Het elektronicabedrijf Vishay aan de Ceintuurbaan in Zwolle staakt zijn productieactiviteiten medio dit jaar. Veertig mensen verliezen daardoor hun baan. Een kleine afdeling marketing en productontwikkeling van twaalf mensen blijft in Zwolle achter. Wat er met de enorme productielocatie (53.000 m2) gebeurt is nog niet bekend. Hier is onder meer het Polymer Science Park als onderhuurder gevestigd.

Vishay BComponents was in het verleden onderdeel van Philips, gespecialiseerd in het maken van condensatoren voor onder meer computers en de auto-industrie, en de productie van folie.

HoogtijIn de hoogtijdagen, in de jaren zeventig van de vorige eeuw, werkten er meer dan duizend mensen op de locatie in Zwolle en een dependance in Staphorst. In 1999 stootte Philips de fabriek af. Later kwam deze in handen van Vishay.

In de loop der jaren waren er al verschillende grote reorganisaties die tientallen mensen hun baan kostten. In 2006 werden delen van de productie overgeheveld naar Oostenrijk en China.

LevensvatbaarVorig jaar bleek dat ook de resterende productielijnen niet langer levensvatbaar zijn, zegt manager Peter van 't Riet van Vishay. Het zelf produceren van folie is te duur in verhouding tot inkoop, en de vraag naar de condensatoren die in Zwolle geproduceerd worden blijft afnemen. Medio dit jaar stopt Vishay met deze activiteiten. Vorig jaar al is het personeel ontslag aangezegd, en is een sociaal plan opgesteld in samenspraak met de vakbonden. Waar mogelijk worden de mensen begeleid naar ander werk, aldus Van 't Riet.

HuurdersVishay bezit een grote productielocatie aan de Ceintuurbaan. Na de eerdere inkrimping werden leegstaande ruimtes verhuurd. Een van de huurders is het Polymer Science Park (PSP), waarin Zwolse bedrijven en organisaties samenwerken bij kunststof-innovaties. Een besluit over de toekomst van het complex is nog niet genomen. Volgens de Vishay-manager kunnen de huurders in elk geval voorlopig blijven zitten.