Nieuws Financiën

'We hebben in Tilburg jaar na jaar een fors verlies gemaakt'

Henri van der Steen 27 januari 2016

Parkfestival1065

Ooit was het Muzenconcert in Tilburg top, behalve dan dat er te weinig werd verteerd. Dat bleek uiteindelijk de bottleneck, bericht het Brabants Dagblad woensdag.

De Reeshof is festival Palm Parkies kwijt; de organisatie stopt ermee. Het besluit is genomen om twee redenen, zegt men: de bezoekers consumeren te weinig en de gemeentelijke subsidie valt tegen.

Drie jaar achtereen luisterde Palm Parkies - het voormalige Zomerfestival Vlaanderen - de zomer in de Reeshof op met een serie populaire concerten op de dinsdagavond. De organisatie was in handen van vzw Divers, dat in samenwerking met de deelnemende steden, het bedrijfsleven, de media 'en een pak artiesten' gratis kleinschalige muziekfestivals verzorgde, in een sfeer van een uit de hand gelopen tuinfeest. Dat gebeurde in een twintigtal steden in Vlaanderen en Zuid-Nederland. Er werden meer dan vijfhonderdduizend bezoekers geteld in totaal.

Dat succes betrof niet Tilburg, aldus Bas Witlox van de organisatie. "We hebben besloten niet voort te gaan in Tilburg, er was langs geen enkele kant uit te komen. Dat was een kwestie van kosten en opbrengsten. We hebben in Tilburg jaar na jaar een fors verlies gemaakt."

Hij geeft ook de oorzaken aan. "De bestedingen van de bezoekers waren zeer laag en de subsidie was een onstabiel gegeven. We kregen eenmalig een bedrag van 4.500 euro uit een wijkgebonden budget, daarbij 5.000 euro evenementensubsidie. We hebben van alles geprobeerd: andere locatie, andere dag. Het is spijtig genoeg niet gelukt. We maakten steeds meer dan 10.00 euro verlies."

In andere steden speelt dat probleem kennelijk niet. "Voor ons is het een Tilburgs probleem."

Eerder al uitte hij zijn twijfels over de toekomst van het festival, precies om redenen van inkomsten uit verteer. Vorig jaar nog probeerde hij de inkomsten te vergroten door mensen die hun eigen eten en drinken meebrachten wat verder van het podium te plaatsen.

Al eerder was de onwil te betalen voor drank de reden voor problemen. De concerten gingen van start als Muzenconcerten, in de Muzentuin. Die concerten op de woensdagavond werden razend populair. De concerten verhuisden vervolgens naar de campus van de universiteit. Duizenden bezoekers waren geen uitzondering, maar ze brachten doorgaans hun eigen eten en drinken mee.

De wijkraad Reeshof zag brood in de festivals en haalde in 2012 de concerten binnen. Nu komt er alsnog een einde aan het feest.