Nieuws Financiën

Webwinkels in Zeeland groeien traag

Het aantal pure webwinkels, dat wil zeggen zonder dat die ook stenen winkels hebben, groeit het traagst in Zeeland. Dat meldt de PZC.

Frank Balkenende | Foto: Stock 19 januari 2017

Online shoppen webwinkel koopjesjagen 1

Vorig jaar kwamen er 5,5 procent meer Zeeuwse pure webwinkels bij. Daarmee is Zeeland hekkensluiter. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Die gaan uitsluitend over de groei van pure webwinkels, terwijl in Zeeland de hybride ondernemingen (webshop mét stenen winkels) zoals muziekwinkel Bax-shop en schoenenzaak Omoda succesvol zijn en elk jaar groeien. Koploper is Zuid-Holland, met 12,3 procent.

Omzetgroei

Het CBS constateert dat de omzet van pure onlinezaken wel sneller stijgt dan onlinewinkels die ook stenen winkels exploiteren. De pure webwinkels boekten vorig jaar een omzetgroei van ruim 23 procent, bijna 2 meer dan in 2015. De webshops met ook fysieke winkels kwamen tot bijna 15 procent, terwijl ze in 2015 nog op 22 procent groei zaten.Bijna 40 procent van de webshops opereerde in 2016 vanuit Zuid- en Noord-Holland. In Zeeland is 1,5 procent van de webwinkels gevestigd, het minst van alle provincies. Het zijn er in totaal 910.