Nieuws Financiën

Willem Bokhove ziet DVEP Energie gestaag groeien

Willem Bokhove uit Borne zat twaalf jaar geleden werkloos thuis en begon op zijn zolderkamer met de handel in energie. De Vrije Energie Producent heeft nu zestig mensen in dienst en zet dit jaar naar verwachting 200 miljoen euro om.

Van onze redactie 5 januari 2016

Willem Bokhove Toma Tudor

'Ik ben begonnen met een krediet van 20.000 euro van ABN Amro. Ik had mijn leasewagen moeten inleveren, dus reed ik dagelijks in de Daewoo Matiz van mijn vrouw het land door op zoek naar leveranciers en klanten. Zo is het begonnen", zegt Willem Bokhove (53).

Tussenpersoon Hij had een gezin te onderhouden en verwachtte geen baan te kunnen vinden met een salaris dat vergelijkbaar was met dat bij zijn vorige werkgever. De energiemarkt kende hij al, dankzij functies bij bedrijven als Cogas en EnergyXS. "In het begin werkte ik als tussenpersoon. Ik sloot contracten met eigenaren van windmolens en tuinders die werkten met warmtekrachtkoppeling en niet alle energie die ze produceerden zelf gebruikten. De overcapaciteit leverden ze aan mij en ik bracht die onder bij een bedrijf dat over een vergunning beschikte om op de stroombeurs, de APX, te mogen handelen. Zo probeerde ik wat voor mezelf op te zetten."

100 werknemers Daar is hij meer dan redelijk in geslaagd. Afgelopen jaar betrok DVEP Energie een hagelnieuw kantoor op Westermaat in Hengelo. Het nieuwe onderkomen (1.600 vierkante meter) biedt plaats aan honderd werknemers, maar als de groei in het huidige tempo voortzet is het over twee jaar al weer te klein.

Mond-tot-mondreclame DVEP Energie is momenteel in volume de snelst groeiende energieleverancier van het land. 30 procent van de Nederlandse gemeenten is klant en ongeveer 80 procent van alle scholen nemen hun energie af van DVEP Energie. De expansie voltrok zich het achterliggende decennium in stilte. "Ik opereer het liefst zo veel mogelijk onder de radar", zegt Bokhove. "Hoog van de toren blazen past niet bij me. We doen weinig aan reclame en marketing; mond-tot-mondreclame werkt ook goed."De energiemarkt is sinds eind jaren '90 open. Sindsdien is de verkoop van elektriciteit en aardgas niet alleen voorbehouden aan grote producenten als Essent, Eneco, E.ON en RWE, maar is er ook plaats voor kleinere partijen die een niche zoeken. Bokhove is met DVEP Energie in dat gat gedoken. De eerste periode was het moeilijkst. "Om als energieleverancier toegang te krijgen tot de energiemarkt, moest je destijds 96.000 euro in een depot van de landelijke netbeheerder storten", zegt hij. "Dat geld heb ik eerst moeten verdienen met het onderbrengen van klanten bij een handelaar die deze toegang wel had. Ik verdiende daar mijn marges over en toen ik op die manier genoeg had verdiend, heb ik het geld in het depot gestort en zo een vergunning verkregen."

Voorspelling "De basis van de handel in stroom is dat je van dag tot dag vooraf aan de landelijke netbeheerder voorspelt hoeveel elektriciteit je de volgende dag aan het net gaat leveren. Als je niet aan die voorspelling voldoet, omdat jouw leveranciers en klanten meer of juist minder leveren dan jij voorspelde, krijg je een boete. Daar is ook de 96.000 euro voor; onderpand voor de landelijke netbeheerder voor mogelijke boetes."

Creativiteit De voorspellingen worden gemaakt op basis van een enorme berg data, waaronder het weerbericht. Hoe was het verbruik op vergelijkbare dagen en bij gelijke omstandigheden in het verleden? En behalve op goed voorspellen komt het aan op handelsgeest, een goede beheersing van geldstromen en creativiteit, zegt Bokhove. "Een miljoen euro is niks in deze business, het gaat om grote bedragen. Op de afdeling trading zitten onze specialisten de hele dag met de neus op het scherm en houden de ontwikkelingen op de energiebeurzen in de gaten. Dat is een beetje te vergelijken met de handel op de aandelenbeurs."

Nuchtere mensen Het werk bij een specialistisch bedrijf als DVEP Energie is niet echt eenvoudig. Van de zestig werknemers heeft het overgrote deel een hbo- of wo-opleiding. "Wat wij nodig hebben zijn nuchtere, betrokken mensen met een goed verstand en een hoge mate van vindingrijkheid. De specifieke opleiding verzorgen we verder intern."

De energieprijzen zijn in de achterliggende jaren globaal meer dan gehalveerd. DVEP Energie heeft er niet echt onder geleden. "Want ook een dalende markt biedt kansen", weet Bokhove. "We hebben de groei van 25 tot 30 procent per jaar in volume erin kunnen houden."

Binnen- en buitenlandDe 'inkoop' van elektriciteit doet DVEP Energie zowel in het binnen- als buitenland. Ook wordt er beperkt verkocht aan buitenlandse partijen, maar de grootste klanten zijn bedrijven, scholen en de overheid in Nederland. Via dochterbedrijf Qwint Energie worden particulieren en de kleinzakelijke markt bediend.

Bokhove is optimistisch voor de toekomst. "Als ik naar onze portefeuille met contracten kijk, is de groei er nog lang niet uit."

Foto: Toma Tudor