Nieuws Financiën

Winkels in grensregio kampen met Duitse concurrentie

Nederlanders in de grensregio geven steeds meer uit in Duitsland, bericht De Gelderlander. De scherpe prijzen in Duitse supermarkten zijn sterke concurrentie voor winkeleigenaren uit Nijmegen en omstreken.

Jacqueline van Ginneken en Stephen Friedrichs | Foto: Gerard Verschoten 28 juni 2016

Pennymarkt kranenburg duitsland

Het is een ritje van niks, van Nijmegen naar Kranenburg. Niet alleen de benzine is er goedkoper, maar ook wijn en bier. Niet zo gek dat Nederlandse grensbewoners steeds meer uitgeven in Duitse winkels.

Bijna vier op de tien 'huishoudens' in gemeenten tot 30 kilometer van de Duitse grens, wippen gemiddeld tien keer per jaar die grens over om inkopen te doen. Dat blijkt uit gegevens van onderzoeksbureau GfK.

WijnWat kopen Nederlanders het meest? "Wijn", zegt Joop Holla van GfK. "Van elke euro die een Nederlands huishouden in de grensregio uitgeeft aan wijn, wordt 10 cent over de grens uitgegeven." Zelfstandige slijters in stad en regio moeten dat merken, zegt Holla.

Op de lijst van meest gekochte artikelen staat bier op een tweede plaats, gevolgd door drogisterij-artikelen als tandpasta, shampoo en douchegel, maar ook zakdoekjes en toiletpapier. De kooplust heeft alles met accijnsverschillen te maken, zegt Holla.

Krappe marktDe boodschappenomzet over de Duitse grens blijft groeien. In 2014 gaven Nederlanders per bezoek gemiddeld 34,28 euro uit aan boodschappen in Duitsland. In 2013 was dat 33,51 euro.

De concurrentie tussen Duitse supermarkten is moordend, zegt Fabian Hodapp. Hij studeerde bedrijfskunde in Nijmegen en werkt als inkoopmanager in Keulen, voor de Duitse supermarktketen REWE. Hodapp: "In Duitsland zijn de winstmarges veel kleiner dan in Nederland. Supermarkten houden elkaar scherp in de gaten: als eentje de prijs verlaagt, volgt de rest bijna altijd. Daardoor is het een heel moeilijke, krappe markt geworden, maar wel eentje waar de klant van profiteert."

'Duitse wijn verkoop ik bijna niet meer'

"Ik merk goed dat de wijn in Duitsland goedkoper is", zegt Jos Peters van de gelijknamige wijnkoperij in Beek-Ubbergen. "Duitse wijn verkoop ik bijna niet. Net als Johnnie Walker whisky, of Bacardi. De accijnzen zijn in Duitsland stukken lager. Jägermeister kost daar 8, 9 euro, dat is voor mij de inkoopprijs. Als ik de aanbiedingen zie van de Duitse Pennymarkt, dan zou ik bijna daar drank gaan inkopen."

Dat mensen de grens overwippen om inkopen te doen, begrijpt Jos Peters. "Geef ze ongelijk." Hij doet het zelf ook. "Voetencrème Gehwol, scheelt 4, 5 euro."

Peters redt het met zijn zaak omdat hij zich 'aardig gespecialiseerd heeft'. Met de betere cognacs. En Franse en Italiaanse wijnen.