Nieuws Financiën

Zeeland erg in trek bij toeristen

Accommodaties met Pasen al voor 80 procent vol; ING noemt Zeeland de 'toerisme-provincie' bij uitstek, meldt PZC.

Jeffrey Kutterink 25 maart 2016

Zeeland Toerisme

Toeristen uit binnen- en buitenland weten Zeeland steeds beter te vinden. Komend weekend zitten accommodaties voor 80 procent vol, iets meer dan in het paasweekend vorig jaar. Zeeland is volgens ING zelfs de 'toerisme-provincie' bij uitstek.

Niet alle provincies profiteren even sterk van de groei van het toerisme, aldus het Economisch Bureau van ING. In de ING Toerisme Index staat Zeeland bovenaan (234), op afstand gevolgd door Drenthe (163) en Limburg (143). Zeeland doet het goed vanwege het relatief grote aantal overnachtingen in hotels, B&B's, bungalowparken en op campings en het zeer ruime horeca-aanbod.

Meer Duitsers en BelgenVolgens directeur Patrick Polie van VVV Zeeland kwamen er in de afgelopen drie jaar 26 procent meer Duitsers, 45 procent meer Belgen en 14 procent meer Nederlanders. Dat komt door intensievere (tv-)campagnes in binnen- en buitenland, verklaart hij. "Ook is veel geïnvesteerd in Zeeland fietsland. Er zijn nieuwe fietspaden aangelegd, ook buitendijks. En het knooppuntennetwerk is vernieuwd."

De grens van de groei is nog lang niet in zicht. Polie: "Het seizoen rekt verder op. Meer mensen komen in het voor- en naseizoen. Bovendien komen er nog slaapplekken bij, zoals bij Airbnb's."

Toch kan Zeeland vakantieland niet achterover leunen. "Mensen reizen veel rond, hebben veel gezien en verwachten meer van hun vakanties dan vroeger."

BelevingVeel kan worden verbeterd aan de 'beleving van Zeeland'. Polie: "Strandovergangen bestaan vaak uit betonnen trappen en zijn somber. Dat straalt geen sfeer en beleving uit. Als je zegt dat je puur en identiek bent, kun je niet volstaan met plastic bankjes in het straatbeeld. Ook moeten 'Zeeuwse verhalen' op de kaart worden gezet."