Nieuws Financiën

Zeeuwse gemeenten hebben oren naar samenwerking met Bergen op Zoom en Gent

Bergen op Zoom zet in op meer economische samenwerking met de Zeeuwse gemeenten Goes, Middelburg, Terneuzen, Vlissingen (Z4) en het Belgische Gent. Die vijf gemeenten hebben daar ook oren naar.

Van onze redactie 4 oktober 2016

Zeelandzeeuwseeconomie1065

Daarbij moet gedacht worden aan meer samenwerking op het gebied van werkgelegenheid, maar ook qua onderwijs en logistiek. "Eigenlijk op alles wat met economie te maken heeft", zegt burgemeester Frank Petter van Bergen op Zoom in de PZC.

Mogelijkheden

Hij is de initiator van deze samenwerking. Petter bracht eerder dit jaar al een bezoek aan zijn vijf collega's, om te polsen wat de mogelijkheden zoal zijn. Volgens Petter moet een gemeente die de slagzin 'daar waar Brabant Zeeland kust' hanteert, verder kijken dan de eigen provincie. "We zijn nog te veel op het westen gericht."

Dat is te kortzichtig, vindt hij, want Bergen op Zoom heeft vanwege haar ligging net zoveel met Zeeland als met Brabant. Dat geldt ook voor de relatie met België. Dat beamen zijn ambtsgenoten. "We weten elkaar wel te vinden als het gaat om recreatie, maar waarom niet als het gaat om werkgelegenheid?", vraagt burgemeester René Verhulst van Goes zich af.