Aangeboden door Zicht, risico- en verzekeringsadviseurs

Branded Content Financiën

Succesvol ondernemen en de rafelrandjes: Marcel van Dijk, Oogenlust

Bij Oogenlust in Eersel is alles mooi: het gebouw, de winkel, de kantoren, de kassen en de omgeving. En toch, ook ondernemer Marcel van Dijk ervaart soms de rafelrandjes van het ondernemen: schade, geannuleerde opdrachten, lockdowns tijdens corona. Hoe hij daarmee omging hoor en zie je in de videopodcast 'Zicht op Zaken' hieronder, waarin Van Dijk in gesprek is met presentator Jaap Jongbloed.

Thomas Hendriks 2 mei 2022

Hij begon ruim veertig jaar geleden met een bloemenzaak in Veldhoven en bouwde, vooral op basis van zijn talent om als bloemist evenementen aan te kleden, een bedrijf op met opdrachten voor design en styling vanuit de hele wereld en een omzet van bijna 7 miljoen euro. Vraag ondernemer Marcel van Dijk hoe hij het ervaart dat zijn zoon Wim de zaak overneemt en hij zegt: ,,Misschien dat ik dan weer terug kan naar 40 uur per week werken.”

Lunch voor de koning

In de loop der jaren voerde Van Dijk opdrachten uit voor klanten in de hele wereld. Het leverde mooie verhalen op over een ontmoeting met Karel Appel, een lunch bij de koning, evenementen rond de terugkeer van de Formule 1 in Zandvoort die tussen twee lockdown veel werk opleverde, of 2000 kaarsen in een oud gebouw van de universiteit van Cambridge met in elke hoek van de kamer iemand met een brandblusser, voor het geval dat.

Jaap Jongbloed sprak Van Dijk uitgebreid in diens bedrijf met winkel over de successen en de rafelrandjes van 40 jaar ondernemen.

Geen evenementen door corona

Over rafelrandjes en risico’s gesproken, de gevolgen van de lockdowns tijdens corona raakten Oogenlust hard. Uitgerekend in het jaar waarin het bedrijf 40 jaar bestond werd voor het eerst verlies geleden. Niet gek als je bedenkt dat elk evenement werd geannuleerd. ,,Het was spannend, maar we hebben toen gezegd: als ons verlies niet groter wordt dan onze afschrijvingen, dan redden we het wel. En we wilden niemand van ons team ontslaan, want ik zag al dat er een enorme krapte op de arbeidsmarkt aan zat te komen.” Van Dijk zette zijn mensen op allerhande klussen die nog een keer gedaan moesten worden. Coronasteun hielp om de salarissen door te betalen.

'Dat is precies wat ik verwacht van een assuradeur: meedenken als het nodig is. Ik heb ook geen relatie met Zicht, ik heb een relatie met Jozette van Zicht'

Meedenken door Zicht adviseurs

Die uitval door corona voedde ook de creativiteit van de tussenpersoon van Zicht, risico- en verzekeringsadviseurs, Jozette van den Helm. Zij belde met de tip dat het wagenpark van Oogenlust niet volledig verzekerd hoeft te zijn als ze vanwege corona toch stil staan. Een mailtje was voldoende om een tijdelijke besparing te realiseren. Van Dijk: ,,Dat is precies wat ik verwacht van een assuradeur: meedenken als het nodig is. Ik heb ook geen relatie met Zicht, ik heb een relatie met Jozette van Zicht. Onze instelling is: de risico’s die we niet willen dragen, die verzekeren we. Dus daarover geen slapeloze nachten. Maar ik ben niet een ondernemer die coute que coute alles wil verzekeren.”

Jaap Jongbloed geeft Zicht op Zaken

Wat houdt ondernemers bezig in deze uitdagende tijden? Welke keuzes maken zij? Jaap Jongbloed vraagt door en belicht de schaduwkanten van het ondernemen in de nieuwe podcastserie ‘Zicht op Zaken’. Op de hoogte blijven van alle afleveringen?
Volg 'Zicht op Zaken' in je favoriete podcastkanaal.

Assuradeur mag ook kritisch zijn

Van Dijk heeft wel eens bij andere assuradeurs offertes aangevraagd. ,,Om zeker te weten dat we het goed doen. Maar we hebben ook altijd in ons achterhoofd gehouden dat het wel moet passen bij je bedrijf. Niet alleen bij je organisatie, maar vooral bij de mensen van je organisatie. Een assuradeur mag ook kritisch zijn. Als wij een discutabele claim indienen, mogen ze hem weigeren. Dat is sterk, want ze moeten ook sterk zijn als het er echt toe doet. Als hier de hut afbrandt, moet ik iemand hebben die 100 procent zijn rug recht. Daar wil ik niet van wakker liggen.”

Marcel van Dijk in de winkel van zijn familiebedrijf Oogenlust: ,,Alles wat wij verkopen vinden wij zelf mooi, anders verkopen wij het niet."

'Als mijn zoon Wim het bedrijf overneemt ga ik misschien weer terug naar 40 uur per week werken'

Duurzaam en creatief

Oogenlust is gevestigd in een enorm, stijlvol pand op 6 hectare grond in Eersel bij Eindhoven. De videopodcast Zicht op Zaken is daar opgenomen. In het gebouw is veel ruimte voor een winkel, kantoren, galerie (uitbesteed) en een enorm magazijn met laad- en losdocks. Om het gebouw staan kassen, nog meer gebouwen, veel planten en 4 hectare grond die liefdevol wordt teruggebracht in de oorspronkelijke, natuurlijke staat. Dat gebeurt onder meer met een antieke tractor, een kas uit de jaren ‘30 en een houten uitkijktoren die Van Dijk heeft meegenomen van de Floriade in Venlo (2012) waarvoor hij de binnententoonstellingen ontwierp. Alles bij Oogenlust ademt natuur, duurzaamheid, creativiteit, stijl en smaak. Zijn 40 medewerkers noemen Marcel van Dijk ‘de minister van mooi’. Zelfs zegt hij wel eens: ‘Ik ben geboren om de wereld mooier te maken’.

Over Zicht, risico- en verzekeringsadviseurs

Bij Zicht, risico- en verzekeringsadviseurs helpen we u bij het maken van bewuste keuzes over financiële risico’s. Bijvoorbeeld door samen goed vooruit te kijken. En door uw wensen en situatie in kaart te brengen. Maar ook door na te denken over verschillende oplossingen. Dit doen we met persoonlijk, onafhankelijk advies en financiële producten die aansluiten bij de fase van uw (zakelijk) leven. Daardoor kunt u zich richten op de dingen waar het in uw leven écht om draait. Hoe veilig is jouw bedrijf? Lees hier het hele verhaal van Zicht op Zaken.

tracking pixel