Nieuws Financiën

ZZP'er met tarief op uurbasis is spekkoper

Bijna tweederde (64 procent) van de ZZP’ers bepaalt het tarief op basis van zijn eigen vaardigheden. Ook de mate van specialisatie die de opdracht vereist wordt zwaar meegewogen bij de bepaling van het tarief. Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer onder 912 ZZP’ers in opdracht van IT-Staffing. Bij de bepaling van het tarief zijn de omvang van de opdracht en wat de concurrentie doet minder belangrijk voor de ZZP’er dan vorig jaar.

Van onze redactie 5 juli 2016

Zzp uurtarief werk onderzoek

Het grootste deel van de ZZP’ers (70,8 procent) werkt met een minimale bodemprijs, gemiddeld leveren ZZP’ers 9,4 procent van hun gewenste tarief in voor een opdracht. Ruim een kwart (26,1 procent) van de ZZP’ers moet een (te) laag tarief vragen om de concurrentie met collega-ondernemers de baas te kunnen zijn.

Afrekenen? Op uurbasis! Ongeveer driekwart (74,3 procent) van de ZZP'ers rekent vaak af op uurbasis. Een andere populaire manier om af te rekenen met klanten of opdrachtgevers is door middel van een vooraf vastgesteld bedrag. Eenderde (29,4 procent) van de ZZP'ers doet dit geregeld zo. Uit het onderzoek blijkt dat ZZP'ers die afrekenen op uurbasis gemiddeld 17 procent meer omzet per jaar draaien (66.150 euro) dan ZZP’ers die werken met een vooraf vastgesteld bedrag (56.541 euro). ZZP’ers die op uurbasis werken houden gemiddeld ook meer winst over, maar liefst 8.123 euro (23 procent) op jaarbasis.

Over het onderzoekDe resultaten zijn tot stand gekomen op basis van een online enquête onder een representatieve steekproef van 912 ZZP’ers in Nederland, uitgevoerd door ZZP Barometer in opdracht van IT-Staffing. De resultaten zijn bedoeld om meer informatie, kennis en transparantie te brengen voor en over de meer dan 1 miljoen ZZP’ers die Nederland kent. De onderzoeksresultaten zijn verwerkt in een infographic.