,,Op 17 juli was het vier jaar geleden ja, de tijd vliegt”, zegt Bob Ponsen (30) in gesprek met De Ondernemer. Het idee voor GiG ontstond toen Max (28) tijdens zijn studie in Boston de razendsnelle opkomst van hard seltzer zag. In Amerika werd het licht-alcoholische drankje al in 2013 geïntroduceerd, maar de verkoop ging in 2018 plots sky high. Inmiddels wordt er jaarlijks meer dan 2 miljard liter hard seltzer verkocht in de Verenigde Staten, en de markt blijft groeien.
Lees ook: GiG Hard Seltzer wil supermarkt en de festivalwereld veroveren
,,In Nederland hadden we zoiets nog niet, dus besloten we het zelf te doen”, vertelt Bob. GiG Hard Seltzer was de eerste die het product als Hard Seltzer in Nederland op de markt bracht en vanaf het moment dat de eerste batch hun opslag uitvloog, wisten de broers dat ze goud in handen hadden.,,We hebben de RTD-markt (Ready-to-Drink, red) behoorlijk weten op te schudden. Dat is top om te zien.”
GiG Hard Seltzer vindt gretig aftrek onder Gen Z en Millennials
De groei van GiG vertaalt zich ook in indrukwekkende omzetcijfers. Er rollen inmiddels meer dan 5 miljoen blikken van de band. In hun vierde jaar liggen ze op koers om tussen de 5 en 10 miljoen euro aan omzet te realiseren. ,,We hebben geen tijd om achterover te leunen; zoveel als er binnenkomt, investeren we meteen terug in het merk om nog meer gave dingen te doen”, zegt Bob.
Gá de markt op, gá partijen benaderen, want anders ben je misschien te laat. Dat is zeker een les geweest, dat je gewoon altijd tempo moet maken
GiG vindt vooral onder Millennials en Gen Z gretig aftrek als een fris alternatief voor bier of wijn. ,,Ik kan het door de telefoon niet laten zien maar het is een gekkenhuis hier, dit zijn hectische maanden met veel verkoop. Dus dat is leuk”, aldus Bob over de groeiende populariteit.
Bob en Max Ponsen varen op eigen kompas
Het merk weet zichzelf dan ook goed te positioneren, als geoliede marketingmachine met ludieke acties en een neus voor de doelgroep. ,,Ja wij zíjn de doelgroep, wij zijn hier met elkaar degenen die het ook zouden moeten drinken.” Max en Bob volgden dan ook vooral hun eigen kompas om de koers te bepalen die hun doelgroep zou aanspreken. ,,We wilden zelf bedenken wat we als marketing zouden gaan gebruiken, dingen die we zelf ook zouden willen doen, wat wij zelf leuk vinden, om zo die vertaalslag te maken.” Die aanpak werpt z’n vruchten af.
Toch verliep niet alles altijd vlekkeloos. ,,Ik ben tamelijk positief ingesteld, dus als ik bij wijze van spreken een klap op mijn kop krijg, dan denk ik: even met je hoofd schudden en weer door”, zegt Bob. Maar een belangrijke les die hij en Max hebben geleerd, is om niet te lang te wachten met actie ondernemen. ,,Heel veel dingen moet je gewoon meteen doen. Gá de markt op, gá partijen benaderen, want anders ben je misschien te laat. Dat is zeker een les geweest, dat je gewoon altijd tempo moet maken.”
Een goed voorbeeld van hun snelle schakelen is de samenwerking met Olof Ormeling, bekend van het programma B&B Vol Liefde. ,,Max vond die Olof, net als de rest van Nederland, gewoon zo’n toffe kerel, dat hij dacht: daar moeten we iets mee. We hebben hem meteen een DM stuurden toen we het idee bespraken en drie dagen later hadden we al een opnamedag.”
Olof, die in de commercial kennismaakt met GiG Hard Seltzer, past volgens Bob perfect bij hun boodschap: Grow up, don’t grow old. ,,Hij proefde het en sprak gelijk zijn welbekende woorden: ‘Prima, niks mis mee’. Dat is wel een beetje hoe wij werken: snel schakelen en altijd nieuwe kansen grijpen.”
Kunnen jullie elkaar ook wel eens achter het behang plakken?
,,Soms”, lacht hij. ,,Zeker omdat we echt tegenpolen zijn. Ik ben altijd heel erg van alles moet snel en meteen. Max is wat bedachtzamer. Maar weet je, dat werkt juist goed. Door onze verschillen komen we vaak in het midden uit, en dat leidt tot de juiste beslissingen.”
We hebben al veel mooie samenwerkingen opgezet, van Dirk en Sligro tot recente samenwerkingen met Jumbo en zelfs de Ziggo Dome
Jullie hebben een jong team. Jullie zijn, zoals je al zei, je eigen doelgroep. Heb je nooit gedacht: ik zoek er een veertigjarige financiële man bij met een bak aan kennis en ervaring, ook al valt -ie binnen een andere financiële schaal?
,,Haha! Ik zal je vertellen: wij hebben een zeer ervaren cfo, en die is geen 40 maar al 60-plus zelfs en die vijfentwintig jaar cfo is geweest van een van de grootste bedrijven van Europa. Maar ook mensen met meer dan tien jaar ervaring in Fast Moving Consumer Goods die in het dagelijkse team zitten. Dat zorgt voor een goede balans”, zegt Bob. ,,Ik denk dat je de jonge mensen juist altijd in je team moet houden. Om juist contact te hebben met die doelgroep. Want wat er nu allemaal op bepaalde sociale media platforms gebeurt, daar weet ik helemaal niks meer vanaf joh, maar zij wel. Ik word oud, haha.”
Het blijft niet bij de huidige successen; de broers hebben ambitieuze plannen voor de toekomst. ,,Bij Jumbo hebben we een heel mooie introductie gehad. En daar zien we ook dat het echt superhard gaat. Dus dat is gaaf om te zien.”
Het gaat GiG dus voor de wind en de rek is er nog lang niet uit. Welke ambities liggen er nog?
,,Iedereen een GiG-tattoo!” grapt Bob. ,,Maar serieus, ik heb er dus echt al een paar mensen mee gezien, of mensen op vakantie in het buitenland met een GiG-zonnebril of GiG-shirt zien lopen. Dat geeft wel aan dat er mensen echt fan zijn van jouw merk, wat jij hebt opgericht. Dat is toch heel raar om te bedenken eigenlijk.”
De echte ambitie is natuurlijk nog verder uitbreiden. GiG Hard Seltzer is nog lang niet uitgegroeid. ,,We hebben al veel mooie samenwerkingen opgezet, van onze eerste partners als Dirk en Sligro tot meer recente samenwerkingen met Jumbo en zelfs de Ziggo Dome.”
Lees ook: Amsterdamse broers Bob (29) en Max (26) lanceren nieuwe hard seltzer tijdens Koningsdag
Met nieuwe smaken op de planning blijven Max en Bob dan ook vol gas geven. ,,Je moet blijven zorgen dat je groeit want hoe groter we worden, hoe gaver de dingen zijn die we kunnen doen voor alle GiG-drinkers.”