Innovatie

Raphael (19) leeft van handel in Pokémonkaarten: omzet van 2 tot 3 ton per maand

Raphael Wajer leeft van de handel in Pokémon-kaarten. „Mensen verwachten dat er tientjes mee te verdienen zijn, maar ik heb er een auto van gekocht en ben nu op zoek naar een koopwoning.” Raphael Wajer leeft van de handel in Pokémon-kaarten. „Mensen verwachten dat er tientjes mee te verdienen zijn, maar ik heb er een auto van gekocht en ben nu op zoek naar een koopwoning.” Foto: Frans Nikkels
Raphael Wajer leeft van de handel in Pokémon-kaarten. „Mensen verwachten dat er tientjes mee te verdienen zijn, maar ik heb er een auto van gekocht en ben nu op zoek naar een koopwoning.” Foto: Frans Nikkels
Leestijd 4 minuten
Lees verder onder de advertentie

Eerst terug naar hoe het allemaal begon. Raphael Wajer groeit op in Lochem. Hij besluit al op jonge leeftijd te stoppen met zijn middelbare school. Hoewel zijn ouders denken dat het onmogelijk is, weet Raphael zeker dat hij later kan leven van de handel in Pokémonkaarten.

Lees ook: Muamer (19) en Wouter (20) maken eigen frisdrank: ‘We moeten soms wat scepsis overwinnen’

„Ik kocht van mijn zakgeld kaarten”, vertelt hij in het AD. ,, De meest waardevolle verkocht ik dan weer door. Op een gegeven moment had ik zoveel banktransacties dat mijn bankrekening werd geblokkeerd.”

Lees verder onder de advertentie

Kamer propvol kaartjes

Op zijn achttiende schrijft hij zich in bij de Kamer van Koophandel. Hij stopt met de handel in losse kaartjes en stapt over op de verkoop van dichte pakjes. „Dat deed ik eerst vanuit de slaapkamer bij mijn ouders thuis. De complete kamer stond propvol Pokémonkaartjes.” Inmiddels woont hij in Enschede en staat zijn kostbare verzameling in een beveiligde loods in de buurt. De verkoop gaat via zijn webshop Pokemen.nl.

Maar hoe werkt het? Raphael verdient zijn geld op meerdere manieren. Zo struint hij websites als Marktplaats en Ebay af op zoek naar collecties. „Dan betaal ik zo’n 70 procent van de marktwaarde en koop ik gewoon alles op. De waardevolle kaarten laat hij vervolgens graden. Een onafhankelijk bedrijf controleert de kaart dan op echtheid en de conditie. Dat bepaalt uiteindelijk de waarde van de kaart. „Soms heb je geluk, soms heb je pech.”

Mensen denken dat je er tientjes mee verdient, maar ik heb er een auto van gekocht en ben nu op zoek naar een koopwoning

Raphael Wajer

Het meeste geld gaat echter om in de handel van zogeheten Booster Boxen. De boxen bevatten namelijk 36 pakjes met ieder 10 kaarten. Raphael koopt ze massaal in. „Ik bestel het bij de officiële distributeurs. Dan koop ik ze bijvoorbeeld in voor 80 euro per stuk.” Hij wacht vervolgens totdat de boxen overal zijn uitverkocht. „En dan kan ik ze verkopen voor een aanzienlijk hoger bedrag.”

Lees verder onder de advertentie

Tonnen aan omzet per maand

De handel is inmiddels zo groot geworden dat Raphael een omzet van zo’n 200.000 tot 300.000 euro per maand heeft. Daarvan is zo’n 20 procent pure winst. „Die marge is niet heel groot, maar het gaat wel echt om serieus geld. Mensen verwachten dat er tientjes mee te verdienen zijn, maar ik heb er een auto van gekocht en ben nu op zoek naar een koopwoning.”

Lees ook: Op zijn 19de zag Bram dat batterijopslag anders moest: nu staan zijn veilige containers in heel Europa

En om maximaal winst te kunnen maken, drijft Raphael de prijs zelf flink op. „Voor het juiste bedrag koop ik alle boxen bij concurrenten op. Je kunt vaak maximaal 10.000 euro per bestelling plaatsen. Dan bestel ik gewoon twintig keer honderden boxen. Dan is alles daar op. En als het ook bij grote aanbieders als Intertoys en MediaMarkt op is, komen de mensen het vanzelf bij mij kopen. Alleen dan tegen een hogere prijs.”

Lees verder onder de advertentie

Het dubbele waard

En dus staat er regelmatig op de webshop van Raphael dat alles is uitverkocht, terwijl hij nog duizenden boxen achter de hand heeft. „Het is gewoon een truc. Hoe schaarser het is, hoe meer mensen willen betalen. Er is zoveel meer vraag dan aanbod op dit moment. Als je nu 1000 euro investeert, kan ik je garanderen dat het over een paar maanden het dubbele waard is. En dat doe ik dus op grote schaal.”

Raphael Wajer. Raphael Wajer. Foto: Frans Nikkels
Raphael Wajer. Foto: Frans Nikkels

En dat gebeurt op veel verschillende manieren. „Er is ook een losse kaartenmarkt online. Stel dat er van 1 Pokémon 100 kaarten opstaan tussen de 5 en 10 euro, dan is het een leuke investering om al die kaarten op te kopen. Dan is de goedkoopste kaart opeens 15 euro. Het is gewoon een kwestie van vraag en aanbod en die wordt bepaald door heel grote handelaren.”

Lees verder onder de advertentie

En hoewel de meeste mensen Raphael zullen zien als een slimme ondernemer, zijn er ook mensen minder blij mee. „Ik denk dat ik wel de grootste handelaar van Overijssel en Gelderland ben, maar er zijn er nog een paar in Nederland. Door jongens zoals ik is het voor de gewone verzamelaars amper te betalen, als ze er al aan kunnen komen. Ze vinden dat dat wij de markt verzieken.”

Door jongens zoals ik is het voor de gewone verzamelaars amper te betalen. Ze vinden dat dat wij de markt verzieken

Raphael Wajer

Hij zegt het zonder blikken of blozen. Want waar voor sommigen Pokémon pure nostalgie is, is het voor Raphael Wajer simpelweg business. Deze dag verschijnt de nieuwste set: Journey Together!. De jonge Enschedeër heeft honderden boxen weten te bemachtigen. „Ingekocht voor 80 euro per stuk. Als ik ze straks voor 250 euro op de website zet, is het binnen no time uitverkocht…”

Lees verder onder de advertentie