Nieuws Het Groeicollege

Kees de Jong (nlgroeit): 'Word niet zelf het probleem van jouw organisatie'

Kees de Jong onderneemt al sinds begin jaren '90. Na ongeveer tien jaar werd hij wakker geschud door een collega-ondernemer. 'Ga eens wat aan jezelf doen'. Het werd het begin van een missie: het helpen van ondernemers.

Carolina Bongers 6 januari 2023

Kees de Jong boek

Gaat Kees de Jong ook jou helpen met groeien?

Kees de Jong is bevlogen met het helpen van collega-ondernemers. ,,Met nlgroeit willen wij ondernemers inspireren om groter te denken en activeren om aan zichzelf te werken. Wij koppelen ondernemers aan een mentor, laten ze bijvoorbeeld deelnemen aan één van de groeiprogramma's. Het doel ? Meer impact.”

Andere ondernemers verder helpen omdat ze zelf ook ooit geholpen zijn

Nlgroeit is een stichting wat betekent dat zowel het bestuur, als de mentoren, als de ambassadeurs vrijwillig en dus onbetaald hun tijd en kennis inzetten. Alle inzet is op basis van pay it forward, ofwel ondernemers verder helpen omdat ze zelf ook ooit geholpen zijn. ,,Ondernemers moeten inzien dat als ze aan zichzelf werken dat dat veel positieve invloed voor henzelf heeft, maar ook voor hun bedrijf. Ze beginnen vaak gewoon en in de beginfase is dat prima, maakt het niet zoveel uit. Je leert dan alles zelf, hoe je mensen aanneemt, hoe je ze aanstuurt, hoe je producten ontwikkelt die klanten willen kopen. Niemand legt je precies uit wat je moet doen en wat je rol is. Maar op een gegeven moment wordt het bedrijf groter en verandert ook de rol die je dan moet innemen. Klein probleempje: niemand zegt dat. En je hebt dat zelf meestal ook niet door.”

,,Op het moment dat je niet op tijd door hebt dat je een andere rol moet aannemen en dat je moet gaan leiden in plaats van managen of misschien überhaupt het verschil niet snapt tussen managen en leiden, dan word je misschien wel zelf het probleem van jouw organisatie.”

''Met Het Groeicollege Leiderschap leer je wat jouw belangrijkste rollen en functies zijn, als leider van jouw bedrijf''

Het Groeicollege Leiderschap: ondernemers met de volgende stap helpen

,,In andere beroepsgroepen, zoals accountancy, zorg en onderwijs, dien je je altijd te blijven bijscholen en aan bepaalde eisen te voldoen. Op die manier blijf je relevant voor jouw beroep. Als ondernemer kun je eigenlijk blijven aanmodderen. Alles is veranderd, maar jij blijft hetzelfde doen terwijl ontwikkelen. Leren hoe je daadwerkelijk een goede strategische sessie organiseert, mensen motiveert en bijvoorbeeld beter gaat delegeren in plaats van micromanagen, zou op ieders agenda moeten staan".

,,Om ondernemers met de volgende stap in hun bedrijf te helpen, hebben we een programma over leiderschap ontwikkeld: Het Groeicollege Leiderschap. Dit is een gezamenlijk initiatief van De Ondernemer, Erasmus en nlgroeit. Er is een raamwerk met daarin de zeven belangrijkste verantwoordelijkheden van een goede leider. Een drietal van die verantwoordelijkheden zijn het bouwen van een sterk team om je heen, het bepalen van een inspirerende en trotsmakende visie en het creëren van een sterke cultuur. Ook leer je hoe je een systeem creëert op basis waarvan de juiste beslissingen worden genomen. Niet dat je als ondernemer zelf bedenkt: jongens we gaan het nu even helemaal anders doen. Naarmate je bedrijf groter wordt heb je meer data nodig op basis waarvan beslissingen worden genomen en meningen van iedereen worden meegenomen.”

Experts delen kennis

,,Het programma is zo compact mogelijk gehouden want tijd is schaars voor drukke ondernemers, maar natuurlijk delen we wel zoveel mogelijk informatie waar je als ondernemer gelijk iets mee kunt. De docenten van Het Groeicollege Leiderschap zijn de beste professoren op hun domein van de Erasmus Universiteit, maar ook ondernemers zoals Bas Blekkingh, auteur van het boek Authentiek Leiderschap. Op deze manier maken we een vertaling vanuit de theorie naar concrete to do’s die ondernemers gelijk kunnen toepassen in hun eigen bedrijf.”

,,Het is ook ontzettend waardevol dat je in een groepje komt van ondernemers. We weten uit ervaring dat ondernemers ook heel veel leren van elkaar. De specifieke uitdagingen en problemen van je bedrijf bespreek je samen en op die manier deel iedereen kennis en ervaringen.”

Het Groeicollege Leiderschap start 23 januari 2023 en duurt slechts 6 weken. Er is nog een beperkt aantal plekken beschikbaar. Wil je meedoen, wees er snel bij want: vol = vol.

Aanmelden en/of meer informatie verkrijgen kan via deze link.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws