Begin dit jaar opende Station Bergweg, een verzamelplek van Rotterdamse horecaondernemers. Denk aan een cocktailbar, een taco shop, Japanse ramen, bierbrouwer en een patisserie. De eigenaar/facilitator is Linda Dammers, ze vertelt bij De Ondernemer Live: ,,Het pand, dat tot 2016 echt een station was, stond leeg nadat een keten er weg was gegaan. Ik ging er kijken en dacht: hier moeten we echt iets mee doen.” De verhuur was snel rond.
Lees ook: Bistro-eigenaar én Ajacied Niels slingert Feyenoord-supporters op de bon: ‘Dag weer goed’
Linda verzamelde enkele lokale horecaondernemers om zich heen. ,,Ik legde contact met wat ondernemers en het andere deel kwam zelf aanwaaien. Het gaat om startende ondernemers en ondernemers die hier hun tweede vestiging openen.” Ze laat haar huurders doen waar ze goed in zijn: eten en drinken maken. De rest regelt zij.
Geen huisbaas, maar facilitator
,,Ik zorg voor de promotie, het personeel, de afwasstraat, de schoonmaak, ongediertebestrijding en het afval. Zo hoeven de ondernemers aan niks aan te denken, behalve hun eten en drinken. We doen dit anders dan andere foodhallen. De ondernemers betalen maandelijks een service fee, waarvan we deze zaken betalen. Ik wilde geen huisbaas zijn, maar juist faciliteren. We doen het met zijn allen.” Ze heeft geen last, zoals andere horeca, van personeelstekorten. ,,Onze gasten bestellen zelf hun eten en drinken bij een van de ondernemers en lopen er zelf mee naar een tafeltje. Ons personeel hoeft dus niet met een dienblad te lopen, maar verwelkomen en helpen de gasten. We hoeven geen geschoolde mensen te hebben, daarom lopen we niet tegen tekorten aan.”
Ik vind het zonde dat de mooie plekken meteen naar de grote spelers gaan en niet naar de lokale ondernemers
Linda vertelt dat haar concept geen tegenreactie is op de bestaande horeca. ,,Ik vind het wel zonde dat de mooie plekken meteen naar de grote spelers gaan en niet naar de lokale ondernemers. Een startende ondernemer heeft normaal gesproken geen kans op een plek van 980 vierkante meter zoals hier. Bij mij dus wel. Ik wilde de stad weer van de lokale ondernemers laten zijn.” Andere foodhallen zijn ook meer gericht op gevestigde ondernemers, je komt er zelden een lokale ondernemer tegen. ,,Bij ons is er geen anonimiteit. De ondernemer staat gewoon zelf in de keuken.”
Lees ook: Horecaman Bjorn van Dijl: ‘Dit is hét jaar van de ondernemer’
De ondernemers kunnen het onderling goed vinden. ,,Er is een echt communitygevoel. Ik dacht al na twee weken: wow, dit is gewoon een echte familie aan het worden. De ondernemers lenen elkaars spullen, eten en drinken aan elkaars bar en helpen elkaar. Er is totaal geen strijd onder elkaar.”
Tweede locatie?
Station Bergweg is nu drie maanden open. ,,Het was in het begin heel druk, nu loopt het soepel. Nu gaan we doorpakken met events, leuke programmering, ons dakterras mooi maken en nog veel meer. We zitten nu pas op 10 procent, er is veel meer uit te halen. We zijn pas net begonnen.”
Is een tweede Station Bergweg een ambitie van Linda? ,,Nee, een tweede locatie hoeft niet. Dit is gewoon de juiste plek met de juiste mensen. Ik werkte voorheen altijd als consultant en adviseerde de horeca. Eigenlijk doe ik dat nu ook, en dat vind ik heel leuk.”