Op internet circuleert een filmpje. Katja Schuurman op Hazeldonk, met haar toenmalige partner Freek van Noortwijk. Ze hebben autopech. Maar de pijn wordt verzacht. Door de kebab die ze bij restaurant Tokcel hebben gegeten. Schuurman: ,,Het is supergezellig hier. We willen hier niet meer weg. De kebab van Tokcel is top!”
Lees ook: Wie is Khalid Oubaha, horecatycoon in nood? ‘Je mag me of je mag me niet’
Van Noortwijk, chef-kok van beroep, doet er nog wat bovenop: ,,Als kebab-connaisseur zeg ik: dit is van een authentiek Turks recept. Topkebab!”
Eerste klanten Tokcel al om 11 uur
Het filmpje is van vijf jaar geleden. Tokcel-uitbater Murat Toker is er trots op, zegt hij in BN de Stem. ,,Ze hadden pech. We hebben haar toen geholpen. Ik kende Katja Schuurman toen niet eens.” De complimenten in het filmpje is waar Toker graag voor staat: goede kebab en verse friet. Daarnaast kun je er onder meer Turkse pizza’s, shoarma en falafel krijgen.
Het is 11.00 uur, op een warme zomerochtend, maar de eerste klanten lopen al naar de kassa voor bestellingen. ,,De meeste klanten van ons zijn chauffeurs. Vroeger had je de Nederlandse chauffeurs die stamppot wilden. Al jaren komt 80 procent van de chauffeurs uit Oost-Europa. Die vinden kebab lekker. Daar heb ik op ingespeeld.”
Murat Toker heeft inmiddels zes Tokcel-restaurants
Want Toker (45) heeft inmiddels zes Tokcel-restaurants langs snelwegen in Nederland en België. Hij werkte eerst als logistiek medewerker bij het bedrijf Oostvogels op Hazeldonk. Toen zag hij al de behoefte bij chauffeurs. ,,Zij hebben allemaal honger. Ik zag kansen.”
Reden voor hem om te beginnen met een restaurant, de eerste kwam in Meer. Dat werden er steeds meer. De Tokcel op Hazeldonk bij de grensovergang met België, zit er inmiddels zo’n zes, zeven jaar, vertelt hij. ,,Een A-locatie. Het wordt steeds drukker. Mensen die hier eten, komen altijd terug.”
Soms zijn er bussen die doorrijden, terwijl mensen nog hier zitten te eten. Ik ben wel eens achter zo’n bus aangereden om mensen weg te brengen
Murat Toker Eigenaar Tokcel-restaurants
Uitzendbureau, spuiterij en restaurants
Met meerdere restaurants, een uitzendbureau en een spuiterij heeft Toker het als ondernemer erg druk. Toch probeert hij vaak op Hazeldonk te zijn. ,,Want ik ken het hier helemaal. De bedrijven ken ik. Toen ik bij Oostvogels werkte, was ik 16 jaar. Ik rijd hier met mijn ogen dicht. Iedereen steekt een hand naar mij op.”
In de wegrestaurants werken zo’n vijftig mensen. Bij het Hazeldonkse restaurant zit een kleine supermarkt, in de coronatijd geopend. ,,Met spullen die chauffeurs nodig hebben onderweg.” Zoals toiletpapier, schoonmaakmiddel, koffie en pleisters. Ook is er een hoek met Turkse spulletjes. Logisch, Toker mag dan geboren en getogen zijn in Rijen, van origine komt hij uit een Turkse familie.
Soms zijn er bussen die doorrijden, terwijl mensen nog hier zitten te eten. Ik ben wel eens achter zo’n bus aangereden om mensen weg te brengen
Langs de snelweg maken ze bij Tokcel van alles mee. ,,Mensen die ruzie hebben. Zoals een man die zijn vrouw hier achterlaat. Hij is gewoon boos met de auto weggereden. Soms zijn er bussen die doorrijden, terwijl mensen nog hier zitten te eten. Ik ben wel eens achter zo’n bus aangereden om mensen weg te brengen.’’ Qua incidenten valt het mee. Geen overvallen. ,,Één keer is er geld uit onze kassa gestolen. Dat was het.”
Lees ook: Ondanks uitdagingen kiest restaurant De Zeeuw voor groei: ‘Nuchter nadenken en niet bang zijn’
Toker heeft uitbreidingsplannen. Hij wil naar tien restaurants. Dan is het genoeg. Zo komen er locaties in Venlo en Rotterdam bij. Voor nu maakt hij zich op voor de zomerpiek. ,,Op Hazeldonk-Oost wordt het vooral in augustus druk. Want dan komen de meeste mensen terug van vakantie en hierlangs.”