Een vijftigtal medewerkers tellen de Stadsherberg, de Buren en Het koffiehuis samen nu. Frank en Saskia Pennings runnen de Stadsherberg ruim vijftien jaar. Danny stuurt met Het Koffiehuis de drie zaken aan met zijn vader. Drie jaar geleden opende de tweede zaak De Buren aan de Spoorstraat. ,,Mijn vader helpt mee waar het kan. Het terrasongeluk van drie jaar geleden waarbij mijn moeder ernstig gewond raakte, hakte erin. Bij mijn ouders was het plezier in de horeca een tijd weg. Nu gaat het weer beter, gelukkig.”
Het idee voor een dagzaak gespecialiseerd in koffie kwam toevallig op ons pad
Danny Pennings
Eerder dan gepland door terrasongeluk
Het ongeval was voor Danny aanleiding in de onderneming van zijn ouders te stappen. ,,Het was eerder dan gepland, maar ik ben blij terug te zijn in de horeca”, zegt de jonge ondernemer, die commerciële economie studeerde in Nijmegen, tegen het AD. Hij werkte als accountmanager bij een horecagroothandel. ,,Het begon weer te kriebelen, de praktijk. Met Het Koffiehuis hebben wij een mooie aanvulling op de Zandstraat en de Markt. Want er mag wel wat meer leven in de brouwerij. Gelukkig is er steeds meer te doen in Gennep.”
De medewerkers hebben een opleiding tot barista doorlopen om alle kennis over koffie paraat te hebben.
Drie generaties van de familie Pennings hebben de nodige horecaervaring. Danny (28) heeft veel geleerd van zijn ouders Saskia en Frank.
Het getal drie slaat ook op het aantal zaken dat de familie onder haar hoede heeft: brasserie en grand café de Stadsherberg, restaurant De Buren en sinds twee maanden Het Koffiehuis. Drie zaken in het centrum van Gennep. De laatste loot aan het horecabedrijf staat op de kop van de Zandstraat, dicht bij de Markt in de oude kern.
Blokker
,,Het idee voor een dagzaak gespecialiseerd in koffie kwam toevallig op ons pad”, vertelt Danny, die de dagelijkse gang van zaken met zijn vader deelt. ,,De eigenaar van het pand zocht een mooie bestemming in de horeca en informeerde ons over zijn wensen en plannen.”
Het terrasongeluk van twee jaar geleden waarbij mijn moeder ernstig gewond raakte, hakte erin
Danny Pennings
Het pand stond al enige tijd leeg sinds Blokker vertrok. Voor die tijd zat er de modezaak van Verhasselt. ,,Een toplocatie voor horeca. Aan de Markt met het stadhuis zit al de nodige horeca. Wij kunnen elkaar versterken. Die samenwerking wordt nu op verschillende evenementen uitgewerkt, zoals Koningsdag en de kermis.”
Overdag
Het Koffiehuis is een kleinschalige uitspanning die zes dagen per week overdag geopend is voor een drankje (en broodjes). Voor een koffie to go om mee te nemen naar kantoor of om een van de 22 soorten koffie uit te proberen in de modern ingerichte zaak met een industriële uitstraling. Binnen zijn ruim dertig zitplaatsen, op het terras is er plaats voor nog eens rond de dertig gasten.
,,Een speciaalzaak, een laagdrempelige zaak waar je kunt genieten van koffie, maar ook thee, een wijntje of een biertje”, zegt Danny. ,,Een kop koffie met wat extra aroma, gemaakt van speciale bonen. Van een matcha tot een latte, alle varianten hebben wij in huis.”
Benieuwd
Het Koffiehuis is begin september geopend. Dorien, Sanne en Kyra, drie inwoonsters van Gennep, zijn de vaste krachten. ,,Wij waren benieuwd hoe de reacties waren en de aanloop. Het pakt goed uit, het gaat boven verwachting. Wij proberen iets leuks te bieden om overdag te vertoeven in Gennep, iets wat er nog niet was in de horeca en niet bijt met onze andere twee zaken.”
De keuze viel mede op een dagzaak omdat medewerkers vinden voor de horeca een groeiend probleem is. De belangstelling voor werken in de horeca overdag biedt voordelen, weet Danny Pennings. ,,Daarnaast zorgen wij goed voor onze mensen in onze drie zaken. Zo is tijdens het weekend, tot bij ons loopt van vrijdag tot en met zondag, is iedereen één dag vrij. Vaste prik. Durf je personeel ook vertrouwen en verantwoordelijkheid te geven.”