De ondernemer won in 2009 samen met Annelie van de Bos het tv-programma Mijn tent is top van Herman den Blijker. Na De Pastinaeck, De Bijzaeck, De Viszaeck, Mi-Yao en café-brasserie Marie is Petite Marie nu dus zaak nummer zes. Chef-kok Ronald Lankman is mede-eigenaar van de laatste twee restaurants.
Succesvol ondernemen zit Rianne dus echt in het bloed. Overal wordt goed over nagedacht. Zo moest Petite Marie echt anders zijn dan de klassiek Franse brasserie Marie. ,,Amersfoort is gewoon te klein voor twee dezelfde restaurants”, aldus Rianne.
We hebben al meer ouders met een babyfoon in het restaurant gehad
Rianne Sleeuw Mede-eigenaresse Petite Marie
Daarnaast stond het hebben van een eigen hippe Parijse keuken, die zich kenmerkt door vegetarische gerechten en bewust eten, al jaren hoog op het verlanglijstje. Maar geduld is een schone zaak. ,,In Amsterdam zie je regelmatig dat iedereen bovenop nieuwe restaurants duikt. Ze zijn dan heel even hip, maar na twee jaar alweer verdwenen. Gelukkig is de hippe Parijse keuken nog steeds hot, de juiste tijd om er nu voor te gaan’’, aldus Rianne.
Lees ook: Social media-hit ten einde: The Avocado Show failliet verklaard
En dat lijkt een goede keuze, want Petite Marie is nog maar een paar weken open, maar zit al wel elke avond vol. Dat is op zich bijzonder te noemen, want het restaurant bevindt zich midden in de woonwijk het Vermeerkwartier, op de hoek van de Albert Cuypstraat en de Arnhemseweg. Toeristen zullen er niet snel langslopen, omdat het ver van het centrum ligt. ,,Ja, we moeten het echt van de buurt hebben. Een hele uitdaging, maar daar houden we van. En gelukkig zijn Amersfoorters heel loyaal’’, aldus de eigenaresse.
In de buurt wonen veel gezinnen met jonge kinderen. Daarom is het concept simpel: eerlijke gerechten voor niet te veel geld. Maar een speciaal kindermenu gaat te ver. ,,De kinderen moeten gewoon mee-eten, maar kunnen daarna wel lekker spelen in de speeltuin tegenover het restaurant. Maar je kunt de kinderen ook gewoon thuislaten’’, legt Rianne uit. ,,We hebben al meer ouders met een babyfoon in het restaurant gehad. Gewoon superhandig als je in dezelfde straat woont.’’
Alle restaurants van Rianne en haar compagnons zijn dus een succes. De belangrijkste reden? Passie. ,,Ik wilde mijn hele leven al een restaurant. Het opstarten en tot een succes maken is een enorme kick. Ik ga er ook volledig voor, elke dag weer. De rest moet wijken. Gelukkig steunt mijn vriend al mijn keuzes. De restaurants voelen ook niet als werk voor mij. Ik doe gewoon wat ik het allerliefste doe.’’
‘Geen moeite om personeel te vinden’
En die liefde merkt het personeel ook. Iedereen werkt maar vier dagen en draait geen overuren, zodat er genoeg tijd overblijft om uit te rusten en leuke dingen met familie en vrienden te doen. Daarnaast zijn er ook regelmatig uitjes. Rianne: ,,Wij hebben echt nooit moeite om personeel te vinden. Het gaat allemaal om de balans tussen werk en plezier. Met blij personeel kom je heel ver.’’
Lees ook: Ondernemer (71) keerde terug uit pensioen om bedrijf te redden: ‘Gebruiken hem nu als boegbeeld’
Ondanks dat Petite Marie nog maar een paar weken open is, is het ondernemerstrio (Rianne, Annelie en Ronald) alweer druk met een volgend project, namelijk: een rooftopbar. ,,Normaal laten we twee jaar tussen projecten zitten, omdat een investering zich dan een beetje kan terugverdienen, maar een rooftopbar is gewoon superleuk”, zegt Rianne. ,,We hebben misschien zelfs al een pand. Heel spannend allemaal. Maar die beginfases zijn echt het allerleukste.”