Nieuws Inflatie

Onzekerheid regeert: 1 op 5 ondernemers overweegt stoppen bedrijf

Bijna 1 op de 5 ondernemers (18 procent) verwacht dat zijn of haar bedrijf dit jaar zal krimpen door de onzekere economische omstandigheden; een verdubbeling ten opzichte van 5 jaar geleden. Het aantal ondernemers dat overweegt het eigen bedrijf te verkopen, is ook gestegen: van 12 procent in 2017 naar 20 procent in 2023.

Van onze redactie 31 januari 2023

Economie inflatie bedrijven ondernemers vertrouwen digitalisering

Foto: Shutterstock

Daarnaast wordt een fusie of overname door ruim 1 op de 5 ondernemers niet uitgesloten. Tegelijkertijd verwachten de meeste bedrijven door een focus op digitalisering sterker in hun schoenen te staan. Bijna 1 op de 3 bedrijven kiest er dan ook voor diensten en processen de komende maanden verder te digitaliseren. Dat blijkt uit het onderzoek What’s Next-Nederland, dat softwarebedrijf Teamleader onder ruim 200 Nederlandse ondernemers met 2 tot 50 medewerkers heeft laten verrichten over de status en toekomst van hun bedrijf.

Veel ondernemers erkennen dat zij (nog) geen scenario’s hebben uitgewerkt met stappen die zij dit jaar met hun bedrijf willen nemen. Terwijl dit in 2017 voor slechts de helft gold, is dit nu van toepassing op bijna 7 op de 10 ondernemers. Bijna een kwart geeft aan helemaal niet bezig te zijn met het uitstippelen van een koers voor de komende jaren.

Lees ook: Investeringsfonds overheid stopt geld in mkb-financierder October

De belangrijkste veranderingen die ondernemers de komende maanden wél willen doorvoeren, zijn het digitaliseren van hun dienstverlening en processen (32 procent), het lanceren van nieuwe producten of diensten (30 procent) en het werven van arbeidskrachten (31 procent). Van de bedrijven die inzetten op het aantrekken van extra personeel, geeft 44 procent echter aan nog steeds moeite te hebben met het invullen van vacatures. Grote ondernemingen met 5 tot 50 werknemers (52 procent) hebben hier meer moeite mee dan kleine bedrijven met 2 tot 5 werknemers (38 procent). Bijna 1 op de 3 van alle bedrijven geeft aan dat vacatures pas na één of twee maanden worden ingevuld; voor bijna een kwart duurt dit vaak langer dan twee maanden.

Ruim acht op tien bedrijven geconfronteerd met kostenbesparingen

Tegelijkertijd komen veel bedrijven obstakels tegen bij het uitzetten van een strategische koers. Zo vindt 42 procent het moeilijk te beoordelen in welke richting de sector waarin zij actief zijn zich beweegt en hoe zij hierop het beste kunnen inspelen. Hierbij valt op dat dit vaker geldt voor grotere ondernemingen (39 procent), dan voor kleinere bedrijven (25 procent).

Wel zijn bedrijven eensgezind over de noodzaak om op kosten te besparen. Zo zeggen ruim 8 op de 10 ondernemers dat de kosten zijn gestegen. In de meeste gevallen proberen zij deze te drukken door het energieverbruik te verminderen (45 procent), het aantal klanten uit te breiden of nieuwe markten te betreden (36 procent) en betere tarieven met leveranciers te onderhandelen (33 procent).

Lees ook: Economie zal iets krimpen, maar er is licht aan het einde van de tunnel

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws