Nieuws Inflatie

Ondernemer Gerard van den Tweel (goed voor 240 miljoen) leeft de kerstgedachte: voor iedere arme een gratis diner

Met een geschat vermogen van 240 miljoen euro hoeft hij zelf allerminst op een houtje te bijten. Maar in ‘zijn’ Nijkerk zijn er genoeg inwoners die nauwelijks rond kunnen komen. Met het oog op de feestdagen organiseert selfmade-ondernemer Gerard van den Tweel (78) daarom een kerstdiner. ‘Ik hoop dat mensen over hun schaamte heen durven te stappen.’

Maranke Pater (AD) 6 december 2022

Gerard van den tweel gratis diner kerst nijkerk

Gerard van den Tweel met Jan Brons, de voorzitter van Voedselbank Nijkerk. Foto: Mathilde Dusol

Het waren zijn ouders die Gerard van jongs af aan mee gaven om ook oog te hebben voor mensen die het minder hebben. ,,Mijn grootouders en ouders hebben de oorlog meegemaakt. Ze waren kruidenier op het Vetkamp in Nijkerk en hebben vele gezinnen moeten helpen die hun boodschappen niet konden betalen. Veel van die mensen konden ook na de oorlog hun schulden niet terugbetalen. We hebben ze nooit achter de broek aan gezeten. Mijn ouders hadden de filosofie: Als je het goed hebt, dan moet je ook kunnen delen.”

Onlangs was Van den Tweel, inmiddels succesvol supermarkt- en horecaondernemer, op reis in Dublin waar hij een bezoek bracht aan grote bedrijven zoals Microsoft, Google en LinkedIn. ,,LinkedIn organiseert jaarlijks een kerstdiner voor de mensen in de stad die het minder goed hebben. Ik wist gelijk dat ik dit ook in Nijkerk wilde doen. Ik heb het zelf goed en besteed mijn geld graag hieraan.”

"Ik heb van heel veel mensen ook zoveel bemoedigen­de woorden gekregen na het overlijden van mijn kinderen en Klasien"

Gerard van den Tweel

Zestig jaar werkzaam in bedrijfsleven

Van den Tweel al zestig jaar werkzaam in het bedrijfsleven. Als 18-jarige begon hij bij Jac. Hermans in Amsterdam. Omdat dit jaar voor hem persoonlijk een verdrietig jaar is, voelt het voor hem niet goed een feest te geven. Begin dit jaar verloor hij namelijk zijn vrouw, Klasien en in september zijn zoon, Edward. Op 16-jarige leeftijd overleed zijn zoon Ferry.

,,Ik heb al drie van mijn gezinsleden weg moeten brengen”, zegt hij in het AD. ,,Ondanks al het verdriet wilde ik wel iets doen voor de gemeenschap, want ik heb van heel veel mensen ook zoveel bemoedigende woorden gekregen na het overlijden van mijn kinderen en Klasien.”

De liefde voor zijn gezin vindt ook zijn weerklank in het kerstdiner in het Hart van Holland, waar hij zelf eigenaar van is. Zijn vrouw Klasien was ook erg betrokken bij mensen die in een moeilijke situatie terecht waren gekomen, vertelt de ondernemer. ,,Hoeveel mensen er bij haar niet aan de deur hebben gestaan, omdat ze geen geld hadden om brood te kopen? Het zijn er velen geweest. Klasien liet iedereen binnen, ze was een mensen-mens.”

"Wij hebben de ervaring dat mensen het eng vinden om met zoveel mensen samen te eten"

Gerard van den Tweel

Voor het kerstdiner roept Van den Tweel iedereen op die in Nijkerk, Nijkerkerveen of Hoevelaken woont en die door de huidige economische situatie in financiële problemen is gekomen en fors minder te besteden heeft.

Van den Tweel: ,,Deze mensen moeten wel bekend zijn bij hulpverlenende instanties zoals Stichting Leergeld, Sigma, Humanitas, de Voedselbank, het Leger des Heils of een diaconie. We richten ons op mensen die echt moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. Dit hoeven geen ‘minima’ te zijn, ook mensen met een middeninkomen komen in de problemen door de huidige energiecrisis.”

'Hopen dat mensen zich durven op te geven'

Tientallen vrijwilligers hebben zich al gemeld om de avond, die op 12 december gepland staat, te helpen verzorgen. Eddie Xmas, de zingende kerstman, komt optreden en er wordt een dinerbuffet verzorgd. Vanuit hulpverlenende instanties wordt enthousiast gereageerd op het initiatief van de Nijkerkse ondernemer.

Jan Brons, voorzitter van de Nijkerkse Voedselbank: ,,Het is een heel leuke actie en ik hoop dat de mensen het durven, want wij hebben de ervaring dat mensen het eng vinden om met zoveel mensen samen te eten. Maar het is een uitje voor ze, iets wat ze zelf niet kunnen betalen vanwege hun situatie.”

Inwoners van de gemeente Nijkerk kunnen zich opgeven via liesbeth.hop@vandentweel.nl onder vermelding van naam, adres, aantal personen en de instantie waar contact mee is geweest.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws