Nieuws Inflatie

Medewerker beveelt werkgever niet langer aan: salaris grootste oorzaak

Werkenden zijn ontevreden over arbeidsvoorwaarden en bevelen hun werk niet langer aan bij anderen. Dat en meer blijkt uit een jaarlijks representatief onderzoek van onderzoeksbureau InnerVoice onder 550 medewerkers.

Van onze redactie 9 maart 2023

Personeel tevredenheid werkgever arbeidsmarkt inflatie

Bron: Shutterstock.

Medewerkers geven onder andere aan minder tevreden te zijn over hun werkgever dan tijdens de coronaperiode. Positief punt is dat zij na de coronaperiode juist wel weer meer zin hebben om te werken en trotser zijn op het werk dat ze doen.

Volgens Anne Branger, managing director van InnerVoice, toont het onderzoek aan dat de meeste werkgevers er in de huidige markt onvoldoende in slagen om medewerkers bij hun organisatie te betrekken en belonen. ,,Dit is een gemiste kans, in de huidige krappe arbeidsmarkt is een goede aanbeveling van zittende collega’s immers één van de krachtigste wervingsinstrumenten. Ik zie zeker kansen voor werkgevers om de betrokkenheid te verbeteren door in te zetten op een veilige werkplek, waar medewerkers zich gehoord, gezien en gewaardeerd voelen.”

Lees ook: CNV: gestegen inflatie rechtvaardigt verder staken

Voor het meten van de medewerkerstevredenheid gebruikt InnerVoice een eNPS-indicator. Die kan variëren van -100 tot +100 en geeft aan hoe tevreden medewerkers zijn, door te meten in welke mate medewerkers hun organisatie zouden aanbevelen. Deze eNPS-indicator is in 2022 behoorlijk negatief uitgeslagen met -15. Veel medewerkers bevelen hun werkgever dus niet meer aan. Tijdens de coronaperiode werd de werkgever nog wel positief aanbevolen (+7). Vaak genoemde redenen voor de toegenomen ontevredenheid zijn het salaris, de werkdruk en de mate van aandacht of waardering die men krijgt.

Arbeidsvoorwaarden en waardering voldoen niet

Opvallend is dat medewerkers weer meer bevlogenheid tonen in hun werkzaamheden dan tijdens de coronaperiode. Acht op de tien medewerkers zijn enthousiast over en trots op het werk dat ze doen – dit aantal medewerkers in ten opzichte van 2021 met 8 procent gestegen.

Nog geen vier op de tien werkende Nederlanders vinden dat hun arbeidsvoorwaarden voldoende zijn aangepast aan de inflatie

Nog geen vier op de tien werkende Nederlanders vinden dat hun arbeidsvoorwaarden voldoende zijn aangepast aan de huidige inflatie. Het zijn vooral de medewerkers die in dienst zijn bij grotere werkgevers (200+ medewerkers) die hier laag scoren. Daarnaast zegt ruim één op de tien medewerkers zich door de organisatie niet gewaardeerd te voelen. Dat komt vooral doordat zij zich niet gezien voelen als individu of dat hun bijdrage niet gezien wordt.

17 procent van de ondervraagden geeft aan zich expliciet niet veilig te voelen op de werkplek. Desondanks geeft zo’n 85 procent van de medewerkers aan zichzelf over een jaar nog wel bij de huidige werkgever te zien werken. Branger: ,,De vraag is natuurlijk hoe lang deze loyaliteit aanhoudt als er niets verandert in de arbeidsvoorwaarden en waardering voor deze medewerkers.”

Financiële dienstverlening meest tevreden, horeca minst

Werknemers in de detail- en groothandel (eNPS -23) en industrie & energie (eNPS -20) zijn het meest ontevreden. Binnen de financiële dienstverlening zijn medewerkers het minst ontevreden (eNPS +3). Reden voor de tevredenheid en bevlogenheid binnen deze sector zijn de hoge beloning en waardering die zij ontvangen.

Binnen horeca en vrije tijd zijn de arbeidsvoorwaarden voor bijna de helft van de medewerkers een reden om rond te kijken; bijna 4 op de 10 medewerkers binnen deze branche verwachten elders meer te kunnen verdienen. Los daarvan maakt het werk deze medewerkers wel enthousiast. In de detailhandel is de bevlogenheid daarentegen een kwart lager. Ook hier ligt dat voornamelijk aan onvrede over de arbeidsvoorwaarden en werkdruk door onderbezetting.

Lees ook: Waarom je juist wél dwarsliggers in je team moet hebben

De jongste groep medewerkers (van 18 tot 29 jaar) is het minst tevreden over de werkgever. Opleiding speelt ook een sterke rol in de mate van aanbevelen: hoe hoger het opleidingsniveau, hoe minder ontevreden men is.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws