Jaarlijks resulteert de productie van PET-flessen in Europa in een uitstoot van 17,6 miljoen ton CO2. Recent uitgevoerde studies tonen aan dat de CO2-voetafdruk van waterflesproductie maar liefst 1.000 tot 2.000 keer groter is dan die van gewoon leidingwater. Dit omvat niet alleen het plastic zelf, maar ook het verpakkings- en transportproces.
Hoewel traditionele oplossingen, zoals herbruikbare flessen die thuis of op locatie kunnen worden bijgevuld, een duurzame optie bieden, missen ze vaak de veelzijdigheid van functionele en smaakvolle dranken of koolzuurhoudende opties. Bestaande thuissystemen met herbruikbare flessen missen compactheid en zijn dus ook niet geschikt voor gebruik buitenshuis.
Door gebruik te maken van een slim koolzuurpatroon injecteert de activator de gekozen smaken en supplementen in de fles
Vortice heeft ook het doel ongezonde frisdrankgewoonten aan te pakken
In deze context streeft Vortice ernaar een oplossing te bieden met een handige, handzame ‘activator’ en een navulbare fles, waarmee consumenten op elke gewenste locatie hun water kunnen voorzien van smaak, bruis en/of functionele supplementen. Door gebruik te maken van een slim koolzuurpatroon injecteert de activator de gekozen smaken en supplementen in de fles. Dit innovatieve en multi-gepatenteerde systeem vereist geen externe stroomvoorziening dankzij het gebruik van het intelligente en hervulbare koolzuurpatroon.
Naast het verminderen van de belasting op het milieu, heeft Vortice als doel ongezonde frisdrankgewoonten aan te pakken. Vaak kiezen mensen voor frisdrank of vergelijkbare drankjes vanwege het gemak. Het bedrijf wil dit klantensegment een alternatief bieden, waarbij consumenten zelf kunnen kiezen welke smaak of welk functioneel supplement aan hun water wordt toegevoegd. Samen met de consument streven ze naar een verschuiving in duurzame drinkgewoonten.
Lees ook: Hoe nieuwe technologie NX Filtration bijdraagt aan een betere wereld met vooral: schoon drinkwater
Vortice op zoek naar synergie tussen drinkwater en technologie
Oprichter Niels Lammersen brengt aanzienlijke ervaring met zich mee op het gebied van innovatie in de voedselindustrie. Deze diepgaande interesse deelt hij met zijn medeoprichters: Miron Tigcheler, Robert Ketelarij, Remko Borgers en Joris Leferink, die eveneens beschikken over uitgebreide achtergrondkennis en een breed netwerk binnen deze branche en daarbuiten.
Het Nederlandse bev-tech bedrijf ontwikkelt producten op basis van maatschappelijke thema’s uit het topsectorenbeleid, met een vergaande invloed. ‘Health’, ‘personalised nutrition’ en het verminderen van verspilling zijn prioriteiten, waarbij voortdurend gestreefd wordt naar synergie tussen drinkwater en technologie.