Zelf is De Koning daar bescheiden over: ,,We zijn aardig gegroeid. Onze klanten komen hoofdzakelijk uit de zwaardere petrochemische industrie, denk aan Shell. We wassen dus geen T-shirts, maar speciale kleding waarbij de stoffen absoluut niet mogen krimpen, verkleuren of beschadigen.”
Het bedrijf verdient volgens MKB010>>Next meer aandacht. Het programma van de gemeente Rotterdam inspireert, informeert en stimuleert kleine en middelgrote bedrijven om digitaal, duurzaam en circulair te ondernemen. Textiel Services Rijnmond laat zien dat circulariteit, duurzaamheid én succes heel goed samengaan.
Wassen en repareren: volledig circulair
Het bedrijf wast bedrijfskleding en is uitgegroeid tot een grote speler voor de petrochemische industrie. Met wekelijks 30.000 tot 40.000 stuks kleding is de positieve impact groot. Kleding wordt er gewassen en indien nodig gerepareerd. Door te repareren wordt er eigenlijk nooit iets weggegooid, dus onderneemt het bedrijf helemaal circulair. De Koning licht toe: ,,Met reparaties zorgen we voor een langere levensduur.”
En blijkt bedrijfskleding niet meer veilig? Als het wordt afgekeurd heeft De Koning nog een alternatief: ,,Onze klanten leveren de kleding bij ons in of we halen het bij hen op. Daarna worden de kledingstukken gesorteerd, vervezeld en verwerkt tot een nieuw product, zoals isolatiemateriaal, een tapijt of een tas.”
Duurzaam by design
De circulaire werkwijze begint al bij de basis. ,,Sommige klanten laten hun kleding door ons maken. Wij gebruiken dan duurzame stoffen, die makkelijk herbruikbaar zijn zoals lyocell, biokatoen en gerecyclede polyester gemaakt van plastic flessen,” vertelt De Koning.
Daarnaast wijst hij op de duurzame initiatieven binnen zijn bedrijfsvoering: ,,Het water van de wasmachines gebruiken we bijvoorbeeld om de toiletten mee te spoelen. Zonde om dat water weg te gooien.” En hij denkt na over zonnepanelen, warmtepompen, elektrisch vervoer en een manier om van het gas af te kunnen. ,,Als je het doet, moet je het goed doen. Ik vind het interessant me erin te verdiepen en stop veel tijd in het vragen naar advies.”
‘Ik wil dat mijn kinderen het goed hebben’
Hoe bijzonder zijn manier van ondernemen is valt hem zelf nog nauwelijks op: ,,Ik zie het als een morele verplichting. Ik wil dat mijn kinderen het straks goed hebben, net als wij. Dat kan door zo min mogelijk rommel achter te laten.”
Hij is er bescheiden over. Juist daarom zet MKB010>>Next ondernemers zoals De Koning graag in het zonnetje. Door ondernemers zoals hij meer aandacht te geven hoopt het programma meer bedrijven te inspireren en stimuleren om zo naar hun impact te kijken.
Bovendien, zo vertelt De Koning: ,,Je hoeft er geen winst op te draaien, maar het moet wel iets opleveren.” En hij licht ten slotte toe: ,,Als ik straks mijn hoofd neerleg, dat ik weet dat ik mijn best heb gedaan voor de volgende generatie. En ook de klanten waarderen het. Ze vinden het fijn dat de kleding bij ons een tweede leven krijgt en dat ze daarmee een steentje bijdragen aan recycling van textiel. Klanten krijgen een certificering als ze hun oude kleding bij ons inleveren. Daar kunnen zij natuurlijk weer de boer mee op.”
Hét platform voor ondernemend Rotterdam
Ondernemen010 maakt jou wegwijs in ondernemend Rotterdam. Want hoe regel je zaken met de gemeente en andere overheden? Waar vind je relevante netwerken? Of van welke financiële ondersteuning kun je gebruik maken? Maar daarnaast biedt Ondernemen010 je ook een kijkje in de keuken van andere ondernemers. Kijk voor meer informatie op www.ondernemen010.nl.