Nieuws Innovatie

Advies is drijvende kracht achter zakelijke diensten

De aanhoudende vraag naar advisering blijft een drijvende kracht achter de groei in de zakelijke dienstverlening dit jaar. Voor 2016 komt de volumegroei naar verwachting uit op 4,5%. De adviesvraag komt vooral uit het bedrijfsleven, blijkt uit onderzoek van het ING Economisch Bureau.

De Ondernemer 16 mei 2016

Ondernemenlaptopbureaukopjekoffie1065

1. Groei zakelijke diensten blijft op hoog niveauOrganisatieadviesbureaus zijn bij uitstek de adviserende dienstverleners, maar ook accountantskantoren, juridische dienstverleners en ingenieursbureaus profiteren van de adviesbehoefte. De nog altijd groeiende bedrijfsactiviteiten (zeker in de bouw, het transport en de groothandel) zorgen voor een brede vraag naar zakelijke diensten

Zakelijke dienstverleners blijven positief over de ontwikkeling van hun winstgevendheid. In het eerste kwartaal van 2016 gaven opnieuw meer ondernemers aan dat hun winstgevendheid was verbeterd. Dat was het derde kwartaal op rij. De softwarebranche groeit opnieuw sneller dan de zakelijke dienstverlening als geheel.

2. Omzet accountantskantoren stijgt door extra advieswerkSteeds meer accountantskantoren weten hun advieswerk uit te breiden. Waar digitalisering en automatisering vooral de vraag naar boekhouddiensten vermindert, stijgt de vraag naar advies.

Ook de juridische dienstverlening ziet de omzet stijgen. Transactiewerk in de advocatuur profiteert van een door de lage rente aanhoudend sterke markt voor fusies en overnames. Ook arbeidsrechtspecialisten worden bijvoorbeeld door de veranderde eisen rondom ontslagdossiers veel geraadpleegd.

3. Adviesbureaus in acht jaar tijd verdubbeldOrganisatieadviesbureaus hebben de wind mee. Onzekerheid over en kansen die ontstaan door opkomende technologieën, internationale groeimogelijkheden en duurzaamheid zijn belangrijke onderwerpen die verandering van bedrijven vraagt. Dit stimuleert de vraag naar advies. Na zes jaar van kwakkelen en krimp, hebben organisatieadviesbureaus zich vorig jaar met een omzettoename van 7,4% krachtig hersteld. Ondertussen blijft het aantal (kleine) spelers op de markt groeien.

4. Flexbranche groeit doorDe flexbranche blijft in 2016 de groeitopper. De combinatie van een doorgroeiende economie en internationale onzekerheden stimuleert de vraag naar tijdelijk personeel.

De veranderingen voortkomend uit de invoering van de wet werk en zekerheid, zoals het aangepaste ontslagrecht en de transitievergoeding lijken in het MKB te leiden tot meer behoefte aan externe personeelsflexibiliteit. Daar staat tegenover dat sommige organisaties personeel meer

De vakantiemarkt groeit weer nu consumenten meer te besteden hebben. In 2016 neemt het aantal vakanties van Nederlanders naar verwachting met 2% toe tot 35,8 miljoen, waarmee het aantal vakanties nog niet helemaal terug is op het niveau van 2008. De omzet van online travel agencies, reisbureaus en touroperators stijgt flink

5. Softwarebranche maakt reputatie snelle groei opnieuw waarDe reputatie van de softwarebranche als snelle groeier krijgt een vervolg in 2016. Verschillende ontwikkelingen stuwen de vraag naar software, waarbij de adoptie van de cloud een centrale rol speelt. Software en diensten rondom de (private) cloud vinden het gretigst aftrek.

Lees hier het volledige rapport.