Nieuws Innovatie

Artificial Intelligence: hoe Empathie.ai een oplossing biedt voor negativiteit op de werkvloer

Ervaren, Nederlandse AI-ondernemers hebben een nieuwe, gratis AI-tool gelanceerd. Empathie.ai. helpt om vriendelijke en empathische antwoorden te genereren op vervelende e-mails. 'Dit bespaart niet alleen veel tijd, maar bovenal een hoop negatieve energie.'

Van onze redactie 2 september 2023

Empathie ai

Het doel van Empathie.ai is om de communicatie binnen zakelijk Nederland vriendelijker en empathischer te maken. ,,Dit is van groot belang in een tijd waarin velen van ons te maken krijgen met negatieve, dikwijls botte berichten via e-mail of sociale media. Er is al genoeg ellende in de wereld, en we geloven dat het belangrijk is om zoveel mogelijk positiviteit te verspreiden in onze dagelijkse communicatie,” aldus Rik van der Woedt, co-founder en CEO van data & AI consultancybureau Amsterdam Data Collective (ADC).

'AI kan ondersteunen in doorbreken negatieve spiraal'

Onderzoek laat zien dat negativiteit op de werkvloer naast psychologische effecten zorgt voor minder productiviteit, lagere medewerkerstevredenheid en lagere betrokkenheid, een hoger verloop en meer uitval. ,,Negatieve communicatie is initieel lastig te voorkomen, maar AI kan gelukkig ondersteunen in het doorbreken van een negatieve spiraal.”

Lees ook: Ondernemen in het AI-tijdperk: hoe je meer impact maakt door slimme inzet van technologie

Hoe het werkt: wanneer een professional een ongewenst of negatief bericht ontvangt, kan hij of zij de inhoud van het bericht kopiëren en plakken op de website van Empathie.ai. De AI-technologie, gebaseerd op het GPT-4 model, zal dan een vriendelijk en empathisch antwoord genereren.

,,We hebben ervoor gekozen om de tool volledig gratis te maken, omdat we geloven dat iedereen toegang moet hebben tot de middelen om op een vriendelijke en respectvolle manier te communiceren,” zegt Remy Gieling, mede-oprichter van ai.nl.

Empathie.ai

Empathie.ai is een onderzoeksproject bedacht vanuit Ai.nl en Amsterdam Data Collective om te kijken hoe AI-taalmodellen kunnen helpen bij het creëren van een prettige werkomgeving. Wie daar meer over wil weten, stuur een e-mail.

,,De inspiratie voor deze tool kwam van een Amerikaans onderzoek. Dat liet zien dat antwoorden gegenereerd door ChatGPT door patiënten vele malen vriendelijker werden beoordeeld dan die van menselijke artsen. Als AI zo goed is in het veinzen van empathie, dan moet daar ook op zakelijk vlak een toepassing voor zijn.”

'Dit soort AI-tools kunnen grote rol spelen in bevorderen positiviteit en empathie'

,,Door professionals te helpen vriendelijke en empathische reacties te geven, helpt Empathie.ai niet alleen de gemoedstoestand van individuen te verbeteren, maar draagt het ook bij aan het creëren van een positievere werkomgeving voor iedereen. Het is onze overtuiging dat dit soort AI-tools een grote rol kunnen spelen in het bevorderen van positiviteit en empathie in onze samenleving,” voegt technisch-expert Ewout Noyons toe.

Lees ook: Hoe AI kan helpen bij bieden van inzicht gedrag en mentale gezondheid werknemers

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws