Blog Innovatie

Smartphone of smart speaker: 'Hey Google, praat met De Ondernemer'

‘Hey Google, speel De Ondernemer Vandaag’ kon je al uitspreken naar je smartphone of smart speaker, vandaag lanceren we bovendien een compleet nieuwe interactieve Voice App. Niet alleen ons nieuwsbulletin, ook de podcasts zijn op deze innovatieve manier te beluisteren. 'Hey Google, praat met De Ondernemer'.

Roel de Wit 22 juni 2022

Voice App, praat met De Ondernemer

Praten met De Ondernemer via je smart speaker. Ook dat kan nu, via onze Voice App. Wil je het laatste ondernemersnieuws of een podcast horen?

Het is dinsdagochtend. Na een betrekkelijk korte nacht strompel ik uit bed en maak me gereed om naar Hoofddorp te vertrekken. Eenmaal in de keuken schuif ik aan tafel om vervolgens een kop thee te zetten en mijn brood te smeren. “Hey Google, goedemorgen!”, klinkt het uit mijn ietwat slaperige stem.

Opgewekt als altijd klinkt het: “Goedemorgen Roel, het is vijf over zeven in de ochtend. Op dit moment is het 14 graden en zonnig in Gemert. Vandaag blijft het droog met een maximum van 20 en een minimum van 16. Je reis naar je werk is op dit moment 1 uur en 34 minuten als je met de auto via A2 gaat, er is weinig verkeer. Hier volgt het laatste nieuws van De Ondernemer: De Michelinsterren zijn bekend gemaakt, er zijn veertien…”

'Inmiddels is ons nieuwsbulletin al 75.000 keer afgespeeld'

De Ondernemer Vandaag nieuwsbulletin met twee virtuele stemmen

Ik bespaar je de rest van het bericht, maar vervolgens krijg ik het volledige nieuwsbulletin van De Ondernemer via mijn smart speaker te horen. Een heerlijke aanvulling op mijn dagelijkse routine. Overigens ben ik niet de enige enthousiasteling: inmiddels is ons nieuwsbulletin, voorgelezen door twee virtuele stemmen, al 75.000 keer afgespeeld. Tijd voor de volgende stap: de lancering van een eigen Voice App.

Lees ook: Hoe spraaktechnologie het ondernemersnieuws nog dichterbij brengt

In samenwerking met Greenhouse Group hebben we achter de schermen hard gewerkt aan deze nieuwe service. Vanaf nu zijn daarom ook onze podcasts via voice techniek te beluisteren. Overzichtelijk, eenvoudig: thuis, op het werk, in de auto; zeg simpelweg ‘Praat met De Ondernemer’ tegen je smartphone (Google Assistant) of smart speaker en stap in onze nieuwe, interactieve, audio omgeving. Onze virtuele assistent begeleidt je dan door een serie aan keuzes en mogelijkheden. Laat je verrassen, probeer het vooral even uit.

Ben je net zo enthousiast als wij? Laat dan vooral even een review achter via deze link.

En: later dit jaar gaan we onze Voice App verder uitbreiden met onder meer stellingen waar jij - pratend tegen je smartphone of smart speaker - je mening over kunt geven.

Wat is text-to-speech?

Text-to-speech is de techniek waarbij teksten worden omgezet in spraak. Ofwel audio. In de praktijk wordt deze techniek onder meer toegepast bij het genereren van voice apps, het vertalen van artikelen naar audiofragmenten (bijvoorbeeld nieuwsbulletins), voor klantenservices, en/of voor mensen die niet kunnen lezen.

In de basis kan text-to-speech vooral helpen bij het overbrengen van een boodschap aan je doelgroep, of in het geval van een voice app, met geautomatiseerde interactie. Een boodschap die je in veel gevallen al beschikbaar hebt in kant en klare tekst. Denk aan bijvoorbeeld blogposts, artikelen en andere websiteteksten.

Daarom zou je text-to-speech moeten willen omarmen

Audio is booming en niet meer weg te denken uit de marketingmix. Dat zien we onder andere aan de enorme groei van het aantal podcastluisteraars de afgelopen jaren (zo’n 46 procent van de Nederlanders luistert wel eens naar een podcast), maar ook aan de verkoopaantallen van smart speakers, het gebruik van voice search en de ontwikkeling en adoptie van de techniek text-to-speech.

Er wordt in Nederland volop geëxperimenteerd met voice techniek, ook door ons. Net als nieuwsmedia zoals AD.nl en NU.nl bieden wij de mogelijkheid om nieuws ook via audio te beluisteren. Met innovatie als kernwoord in het DNA van De Ondernemer een dus logische, en uiteindelijk ook onderscheidende keuze binnen alle aanbieders van zakelijke media.

Sinds de start van De Ondernemer Vandaag in augustus vorig jaar is ons nieuwsbulletin al meer dan 75.000 keer afgespeeld. Deze nieuwsbulletins zijn eenvoudig toe te voegen aan je dagelijkse routine via de smart speaker en dat maakt ook ons als merk zodoende on top of mind bij de luisteraars. En dat is nog maar één, en ook een krachtig voorbeeld van de mogelijkheden van text-to-speech.

Inmiddels maakt al ruim 50 procent van Nederland gebruik van spraakgestuurde zoekopdrachten. Het lijkt dus niet zozeer de vraag of, maar eerder wanneer voice interactie de overhand gaat nemen in ons dagelijks leven. Als consument gaat het je overkomen, maar als ondernemer of zakelijke beslisser moet je hierop voorbereid zijn.

Roel de Wit

Online specialist De Ondernemer (DPG Media)

'Audio is een belangrijke verbreding in ons mediatype aanbod. De afgelopen jaren hebben wij flink ingezet op podcast, live (visual) radio en text-to-speech. Met het nodige succes overigens. De Voice App is de ontbrekende schakel die ervoor zorgt dat ons audio aanbod nu op één plek wordt ondergebracht'.

Lees ook: Text-to-speech: zo bereik je klanten via smartphone en smart speaker

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws