InnovatieTechnologie

Bas van Rens (TrueKinetix): 'Onze eerste klanten aandeelhouder maken bleek een gouden greep'

Bas van Rens is naast triatleet succesrijk ondernemer.
Leestijd 5 minuten
Lees verder onder de advertentie

Een hometrainer is een hometrainer, zal de fietsleek zeggen. Maar voor Bas van Rens was dat totaal niet vanzelfsprekend. Vanwege een drukke internationale baan lukte het hem niet zijn triatlon-ambities te verwezenlijken op de fiets. Gevolg: veel op de spinfiets, en trainen op zolder.

,,Ik kon simpelweg niet hetzelfde vermogen leveren als op mijn buitenfiets. Als ik dat ter sprake bracht, haalden anderen hun schouders op; het is nu eenmaal zo. Maar ik ben binnen niet opeens een ander fysiologisch persoon dan buiten. Als ik minder vermogen lever, wordt het een andere sport. Efficiënt trainen zit er dan niet in.”

Op basis van die prototypes heeft NOC/NSF drie fietsen gekocht. En elke twee weken haalden we die weer op om te repareren

TrueKinetix een ouderwets ondernemersverhaal uit de Nederlandse maakindustrie

Van Rens, opgeleid als werktuigbouwkundige met focus op medische technologie en gepromoveerd in de wiskunde, start een zoektocht naar de ultieme binnenfietservaring. Het verhaal van TrueKinetix wordt een ouderwets ondernemersverhaal uit de Nederlandse maakindustrie, gevuld met trial, error en doorzettingsvermogen.

Lees verder onder de advertentie

De eerste berekeningen stemmen niet hoopvol. Een fiets op de weg rolt door, terwijl een hometrainer telkens op gang geslingerd moet worden. ,,Vergelijk het maar met een vol winkelwagentje. Het kost kracht om die weg te duwen, maar daarna blijft die doorrollen. Een leeg wagentje duw je makkelijk weg, maar die stopt ook snel.”

Lees ook: Rens bedacht oplaadstation voor elektrische fietsen: ‘Raar dat het er nog niet was’

Vliegwiel op binnenfiets moet ruim 450 kilo wegen om efficiënt te zijn

Van Rens komt tot de conclusie dat een vliegwiel op zijn binnenfiets ruim 450 kilo moet wegen, om efficiënt te zijn. Niet echt het gewicht waar de vloeren van zolderkamers blij van worden. In de file krijgt Van Rens nieuwe inzichten. ,,Ik zag de remlichten voor me aangaan, en dacht: ik kan de weerstand natuurlijk ook met een motor bewerkstelligen.” Daarmee was het eerste ontwerp voor de Truebike geboren.

Lees verder onder de advertentie

De eerste berekeningen en probeersels van Van Rens dateren van ruim vijf jaar geleden. Dan kan hij dankzij een subsidie een bewegingswetenschapper aanhaken, en kan het tweetal prototypes gaan bouwen, compleet met ducttape. ,,Op basis van die prototypes heeft NOC/NSF drie fietsen gekocht. En elke twee weken haalden we die weer op om te repareren. Maar ze stonden versteld van de prestatie van de fietsen.”

beeld deondernemer

'Ik dacht dat we dranghekken voor de deur moesten zetten'

Een periode van vallen en opstaan begint. ,,We hebben bijvoorbeeld moeten wisselen van processor, want er was gewoon niet genoeg rekenkracht. Testers zeiden dat je bij de concurrent je hartslagmeter zo makkelijk kon koppelen; moesten we dat ook ontwikkelen. En bij het leveren van vermogen brandde de elektronica telkens door, het was lastig om dat goed voor elkaar te krijgen.”

Lees verder onder de advertentie

Maar na jaren sleutelen lukt het. Het team is euforisch dat er een model staat dat voldoet aan de verwachtingen. Van Rens: ,,Ik dacht dat we dranghekken voor de deur moesten zetten, dat de kopers niet te houden zouden zijn. Maar er kwam niemand…”

Iedere koper krijgt voor 500 euro aandelen in het bedrijf TrueKinetix

Nou ja, niemand. De eerste veertig fietsen worden verkocht. TrueKinetix kan geen korting geven, want iedere cent is nodig voor verdere ontwikkeling. Maar iedere koper krijgt wel voor 500 euro aandelen in het bedrijf. ,,Dat bleek een gouden greep. Deze klanten zijn zeer betrokken bij het bedrijf. Met hun feedback hebben we weer een heleboel verbeteringen kunnen doorvoeren.”

De marketing kon ook een oppepper gebruiken, geeft Van Rens toe. ,,Je drinkt al jaren melk, maar nu is er gezónde melk. Dat was onze salespitch. Bij een seminar legde ik uit dat je in plaats van fietsen op een ouderwetse hometrainer net zo goed op je handen de trap kon aflopen; het had allebei niks met fietsen te maken. Maar niemand vindt dat natuurlijk leuk om te horen. Je moet het blijkbaar ervaren. 75 procent van de mensen die de fiets probeert, schaft ‘m ook aan.”

Lees verder onder de advertentie

Ouderen hebben enorm baat bij krachttraining. Dat is de sleutel tot gezond oud worden. De e-bike is ook een onding, want het maakt de mens alleen maar slapper

CES Innovation Award kan de deur naar de VS openen

Inmiddels is TrueKinetix een softwarebedrijf met dertig medewerkers; mechanisch, software, marketing, sales en assemblage. Na een succesvolle crowdfundingsactie stapte ook wereldkampioen Anna van der Breggen in als partner. Van Rens zoekt nu nieuwe investeerders om de stap naar Duitsland en de VS te maken. ,,We willen nu een nieuwe stap maken en de productie opvoeren. We zijn daarom heel blij met de CES Innovation Award die we hebben gewonnen. Dat kan de deur naar de VS openen.” In het buitenland ligt voldoende potentie: het fietsklimaat in Amerika is bijvoorbeeld belabberd, en Duitsland kent ook een lange winterperiode waarin nauwelijks gefietst kan worden.

De technologie van TrueKinetix hoeft zich ook niet te beperken tot het fietsen, vindt Van Rens. ,,Die markt is voor ons nu wel die met de meeste potentie, maar we kijken ook naar hardlopen en roeien. Daar is ons platform zeker geschikt voor. Maar ook medische toepassingen liggen binnen handbereik. Ouderen hebben enorm baat bij krachttraining. Dat is de sleutel tot gezond oud worden. De e-bike is ook een onding, want het maakt de mens alleen maar slapper. Het lijkt me mooi een bijdrage te kunnen leveren aan de gezondheid van miljoenen mensen.”

Lees ook: Tom Wolters (Veloretti): 'Je fietstocht naar kantoor moet een leuk onderdeel van de dag zijn'

Lees verder onder de advertentie