Nieuws Innovatie

Deze ondernemers bedachten de oplossing tegen brandende accu’s van e-bikes

Vallen en opstaan. Die uitdrukking lijkt bedacht voor Nick Akkerman en Dick van de Steeg. Met hun bedrijf Battery Control denken zij de oplossing te hebben tegen forse schade door brandende accu’s van e-bikes. De praktijktest brengt niet het gehoopte resultaat, maar de ondernemers zetten door en bedenken een alternatief dat wel aanslaat.

Jaap Selles (De Stentor) 21 september 2022

Dick steeg nick akkerman battery control

Dick van de Steeg (links) en Nick Akkerman, de oprichters van Battery Control. Foto: Wilbert Bijzitter

Vol goede moed rijden Akkerman en Van de Steeg naar Duitsland. In de auto ligt een tas die een ontploffende lithium ion-accu van een e-bike aankan. Denken zij na eenvoudige testen. Op de testlocatie zien zij dat drie exemplaren bezwijken onder de explosieve druk. Gedesillusioneerd beginnen ze aan de uren durende terugreis.

Maar stoppen met hun startup? Daar peinst het duo uit Steenwijk niet over. Jaarlijks worden bijna 500.000 elektrische fietsen verkocht. Inmiddels rijden er 4,9 miljoen exemplaren rond. Evenveel accu’s die onverwacht kunnen ontbranden en ontploffen. Bijvoorbeeld door vocht, verhitting of beschadiging. ,,Gemiddeld tien branden per week lijkt niks, maar de schade is zeer groot”, benadrukt Akkerman in gesprek met de Stentor.

Extra risico's op een beschadigde accu

Hij vervolgt: ,,De groep die een e-bike heeft wordt groter. Voorheen waren het vooral ouderen, die voorzichtig met hun spullen omgaan. Tegenwoordig rijden ook andere doelgroepen op zo’n fiets, zoals jongeren en maaltijdbezorgers. Zij rijden harder een stoep op, laten de accu sneller vallen of geven er een trap tegenaan als hij het een keer niet doet. Dat zijn extra risico’s op een beschadigde accu die oververhit kan raken en kan gaan branden.”

"Drie jaar geleden werd een pizzeria in Utrecht verwoest doordat de accu van een bezorgfiets ontplofte. Dat wil je voorkomen"

Nick Akkerman, medeoprichter Battery Control

De koers verandert van een tas voor consumenten naar een kast voor bedrijven: de Battery-box. ,,Achteraf bezien waren onze testen bij het ontwikkelen van de tas nog niet zover”, vertelt Van de Steeg. ,,Om de accu te beschadigen sloegen we er een spijker in. Wanneer komt dat in de praktijk voor? Na een brand analyseerden we de rook en de vlammen, maar zochten te weinig naar de oorzaak.”

Normen en regelgeving ontbreken

Bij het ontwikkelen van de box baseert het duo zich meer op data. Hoe heet wordt het vuur? Waaruit bestaat het giftige rookgas? Hoeveel druk komt vrij bij een explosie? De uitkomsten leiden tot een luchtdichte stalen koker met stopcontacten, waarin de accu wordt opgeladen en opgeslagen. De dikke wand kan de explosieve druk van twee of vier accu’s weerstaan, waardoor rondvliegende deeltjes binnen blijven. Het vuur en de hitte blijven in de box, terwijl giftige rookgassen worden afgevoerd door een buis.

,,Vaak worden lithium ion-accu’s opgeslagen in stalen veiligheidskasten, die gebouwd zijn voor de opslag van chemische brandstoffen en oliën en het gevaar buiten moeten houden. Bij accu’s komt het gevaar van binnenuit en daar zijn dit type kasten niet op berekend”, aldus Akkerman. Van de Steeg voegt toe: ,,Omdat normen en regelgeving ontbreken of niet actueel zijn, hebben we alles keer op keer zelf moeten testen om tot een veilig product te komen.”

De Battery-box heeft eigen stopcontacten. De oplader ligt in een open ruimte onder de beveiligde koker. De kabel kan door de rubberen afsluiting van het luik naar de accu binnenin. Foto: Wilbert Bijzitter

Groeiende klantenkring voor Battery Control

Hun uitvinding slaat aan. Dit voorjaar krijgt Battery Control voor hun ‘vernieuwende’ box de Fiets Innovatie Award van branchevereniging RAI. De klantenkring groeit: van fietsenmakers – ‘zij weten niet wat ze binnen krijgen’ – tot maaltijdenbezorgers, waaronder twee grote pizzaketens. Akkerman weet: ,,Drie jaar geleden werd een pizzeria in Utrecht verwoest doordat de accu van een bezorgfiets ontplofte. Dat wil je voorkomen.”

Ze plaatsen boxen in het luxueuze hotel Huis ter Duin in Noordwijk voor accu’s van verhuurfietsen. Tot hun eigen verbazing heeft ook een ongediertebestrijder belangstelling voor de Battery-box, vertelt Van de Steeg: ,,Hij wil niet langer dat in zijn busjes onbeschermd lithium ion-accu’s liggen voor geautomatiseerde vangkooien.”

Lees ook: Rens bedacht oplaadstation voor elektrische fietsen: ‘Raar dat het er nog niet was’

Betalen voor gebruikte tijd en verbruikte stroom

Wat brengt de toekomst? ,,Het is heel fijn om waardering te krijgen na een moeizame start”, benadrukt Van de Steeg. ,,Wij willen de box verder optimaliseren voor commercieel gebruik door bedrijven. Het streven is om de box compacter te maken en een idee is om een rekenmodule te installeren, zodat gebruikers zouden kunnen betalen voor de gebruikte tijd en de verbruikte stroom.”

Van de Steeg besluit: ,,Het belangrijkste wordt bewustwording creëren en het overtuigen van bedrijven en particulieren van de noodzaak. Mensen achten de kans klein dat hun accu ontploft. In principe is dat zo, maar als het gebeurt is de schade groot. Wat daarin meespeelt is de betaalbaarheid van de box. Die is nu 599 euro en voor particulier gebruik moet die prijs absoluut omlaag.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws