Nieuws Innovatie

Boef heeft vrij spel in bedrijven

Ondernemers zijn niet blij met de politie. Dat blijkt uit een enquête van opinieblad Forum van VNO-NCW, schrijft het AD.

Natasja de Groot | Foto: 23 juni 2016

Cybercrime 5

39 procent van de bedrijven vindt dat er veel te weinig aandacht is voor criminaliteit die gericht is tegen het bedrijfsleven. De ontevredenheid is zelfs iets toegenomen ten opzichte van drie jaar geleden, toen Forum een vergelijkbaar onderzoek hield. Toen kraakte 37 procent een harde noot. Veel bedrijven hadden destijds de hoop dat de komst van de Nationale Politie veel zou verbeteren, maar hun verwachtingen zijn niet uitgekomen.

Kritisch

De helft van de 150 ondervraagde ondernemers reageert kritisch. De andere helft zegt niet te kunnen vaststellen of de operatie heeft geleid tot minder bureaucratie en meer slagkracht. Els Prins, secretaris van VNONCW, laat desgevraagd weten: "Er zou meer tijd zijn voor straat- en recherchewerk, er zou minder bureaucratie zijn, aangifte doen zou makkelijker worden. Dat zien we niet terug in de praktijk." Het grootste pijnpunt is dat de politie te weinig doet om de daders op te sporen, vindt twee derde van de bedrijven. Ook als er camerabeelden, vingerafdrukken en getuigen beschikbaar zijn.

Volgens VNO-NCW moet de politie meer budget krijgen, ook om de stijgende cybercrime aan te pakken. In 2013 gaf 3 procent aan slachtoffer te zijn geworden van computercriminaliteit; nu is dat één op de drie. Opvallend is dat slechts 18 procent naar de politie stapt bij cybercrime.

Digitale snelweg

Het heeft geen zin, de politie loopt achter de ontwikkelingen aan, stellen zij. Prins: "Tegenwoordig pakt de boef de digitale snelweg. Daar zal de politie echt veel meer aan moeten geven." Bij ‘gewone’ criminaliteit, zoals inbraak en diefstal, zegt 84 procent aangifte te doen. De politie zegt het zich aan te trekken dat sommige ondernemers zichmin ofmeerin de steek gelaten voelen of zich niet gehoord voelen. "Hier staat tegenover dat 60 procent van de respondenten meent dat politie en justitie wel aandacht schenkt aan de criminaliteit gericht tegen het bedrijfsleven. We zijn echter niet tevreden met een zesje”, aldus een zegsman van de Nationale Politie. De politie gaat met de ondernemersorganisaties VNONCW en MKB-Nederland om tafel."