Aangeboden door GRENKE

Branded Content Innovatie

Innovatie in de maakindustrie: vele (robot)handen maken licht werk

Bij steeds meer bedrijven in de maakindustrie werken medewerkers samen met robots. Ondernemers automatiseren de werkprocessen, vooral bij fysiek zware, eenvoudige en herhalende handelingen. Robots nemen taken over, zodat mensen zich kunnen richten op complexere taken.

Branded content 15 juni 2023

GRENKE afbeelding 900x600 interview reseller Maarten Zijlstra foto3

Innovatie in de maakindustrie: vele (robot)handen maken licht werk. Op de foto: Maarten Zijlstra, medeoprichter van Cobotx. Foto: GRENKE

Onderaan de streep leveren die robots dan winst op voor iedereen. Bedrijven profiteren van effectievere processen en medewerkers doen uitdagender werk. Bedrijven die snel vooruit willen leasen de robots, om grote investeringen over een langere periode te spreiden.

Hoe dat in de praktijk werkt vroegen we Maarten Zijlstra, medeoprichter van Cobotx. ,,We spreken bij ons bedrijf overigens van cobots in plaats van robots,” trapt Zijlstra af. En de bedrijfsnaam? ,,Die spreek je uit als co-bò-tics.” Hij richtte het bedrijf in 2021 op met Boudewijn Crooijmans. Samen geloven ze in de voordelen, en zelfs de noodzaak, van robotisering in de maakindustrie.

Of je nu hoogwaardige IT-apparatuur of een complete inrichting wilt leasen. GRENKE werkt samen met het mkb in Nederland om passende financieringsoplossingen af te stemmen op ieders bedrijfsplan. Lees hier het vorige artikel op De Ondernemer: Lease in de maakindustrie: voor fabrikanten die flexibel willen groeien.

Wat zijn cobots? Robots die meewerken

Cobots zijn collaboratieve robots, het best geschikt voor herhalende processen waarbij mensen in de buurt zijn en die vragen om enige vorm van flexibiliteit. Zij kunnen dezelfde handelingen uitvoeren als een mensenarm, mét het voordeel van een groter bereik. Ook worden cobots niet moe of ziek en kunnen ze met meer precisie (gevaarlijke) taken uitvoeren, zonder grote risico’s.

Van het (ont)stapelen van dozen en pallets tot het vouwen van verpakkingen en het uitvoeren van kwaliteitscontroles: cobots verhogen de productiviteit met behoud van flexibiliteit. Ze zijn zeer veelzijdig en Cobotx programmeert ze op maat.

,,Dankzij automatisering kunnen we hier vaak veel goedkoper, effectiever en ook duurzamer produceren''

Maarten Zijlstra, medeoprichter van Cobotx

Trends in de maakindustrie

De bedrijfsnaam Cobotx is een samenstelling van collaboratieve (samenwerkend) en robot. Samenwerken vormt namelijk de kern van het bedrijf. Zijlstra vertelt: ,,Dat vinden we belangrijk, omdat er een enorm tekort is op de arbeidsmarkt.”

Het is de eerste belangrijke trend die hij ziet, waardoor steeds meer klanten kiezen voor automatisering. Zijlstra legt uit: ,,Die krapte werkt door in het hele bedrijf. Veel mensen zijn druk met het zoeken en inwerken van al die extra krachten. De kosten zijn hoog en er gaat veel tijd verloren. Je wilt de mensen die je wél hebt natuurlijk wel zinvol inzetten.”

Zijlstra wijst daarnaast op reshoring: het terughalen van productie uit China en omringende landen. Die trend ontstond tijdens de coronapandemie, waarbij zowel de productie als het transport vanuit China stagneerde. ,,Dankzij automatisering kunnen we hier vaak veel goedkoper, effectiever en ook duurzamer produceren. Dat scheelt grote vervuilende containerschepen die de halve wereld over te varen. Dit argument wordt voor steeds meer bedrijven steeds belangrijker,” aldus Zijlstra.

Robots leasen voor bedrijven

Sinds de start werkt Cobotx samen met GRENKE voor de financiering van investeringen door klanten in automatisering. Zijlstra is enthousiast over hun samenwerking: ,,Als ik zelf zou investeren en ik had bijvoorbeeld 1 miljoen te besteden, dan zou ik zeker leasen. Dan houd je kapitaal beschikbaar, maak je snelheid en direct rendement. Voor mij voelde het leasen van robots zowel nieuw als logisch.”

Ook merkt hij dat klanten zoeken naar snelle return on investment: ,,Klanten vragen er soms actief naar, dat is wel veranderd. In de tijd van lage rente was het helemaal een no-brainer. Ook duurt het vaak veel langer om de investering zelf te financieren. Dus zelfs bij hogere rentestanden zie ik nog veel enthousiasme.”

Hij vult aan: ,,Ook het personeelstekort en het direct kunnen realiseren van plannen hoor ik ook vaak terug. Dat zijn wel echt overwegingen die spelen voor deze groep ondernemers.”

,,GRENKE heeft als onze eerste partner bovendien een warme plek in ons hart veroverd. Zij zagen direct de meerwaarde, terwijl wij nog in onze early stage waren''

Maarten Zijlstra, medeoprichter van Cobotx

Lease als financiering door GRENKE

De samenwerking met GRENKE als financier voor de robots verloopt naar alle tevredenheid. ,,Hun online beschikbaarheid en tooling is top: je kunt heel makkelijk zelf een offerte aanmaken en het offertebedrag binnen één dag doorgeven aan de klant. Die snelheid vind ik erg prettig, en onze klanten ook,” vertelt Zijlstra.

Hij sluit af: ,,GRENKE heeft als onze eerste partner bovendien een warme plek in ons hart veroverd. Zij zagen direct de meerwaarde, terwijl wij nog in onze early stage waren. Dat is voor ons veel waard.”

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met GRENKE en Cobotx.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws