Nieuws Innovatie

Coaching-app Lyvup geeft chronisch zieken steun in de rug

Veel chronisch zieke mensen vinden het moeilijk om zich te houden aan de voorschriften van hun behandeling. Ze hebben bijvoorbeeld geen zin om anders te gaan eten of meer te gaan bewegen. Startup Lyvup helpt deze chronisch zieken niet te af te haken bij hun therapie. Het bedrijf heeft hiervoor een digitale gezondheidscoach ontwikkeld die ervoor kan zorgen dat de behandeling wordt volgehouden. ,,Wat wij eigenlijk doen, is het handje van een patiënt vasthouden”, zegt Dalton Noland, mede-eigenaar van Lyvup.

Peter Westhof 31 januari 2022

Coaching app Lyvup geeft chronisch zieken steun in de rug

Noland is econoom en richtte het platform op in september 2020. Hij deed dat samen met voormalig leraar Nederlands en coach Ivo Jansen. Zij ontmoetten elkaar langs het hockeyveld, waar hun zoontjes deel uitmaakten van hetzelfde team. ,,Ik heb Dalton verteld over een boek dat ik heb geschreven: ‘We love you’. Dit gaat over het benadrukken van de sterke kanten van mensen”, vertelt Jansen. ,,Dalton zei toen dat je dit soort data in een app, een coaching-instrument, zou moeten gieten. Zo is het idee van Lyvup ontstaan.”

Gezondheidsdoelen bereiken

Volgens Noland helpt Lyvup mensen om hun gezondheidsdoelen te bereiken. ,,Dan moet je denken aan mensen met ziektes als diabetes, cardiovasculaire aandoeningen, COPD, Hiv-gerelateerde aandoeningen, hoge bloeddruk of hoge cholesterol. Maar ook aan de mentale gezondheid wordt aandacht besteed. Een therapie gaat altijd gepaard met een structurele verandering van leefstijl. Het is een gedragsverandering en dat is voor veel mensen lastig. Je hebt daarvoor een lange termijn motivatie nodig. Lyvup heeft ook brede toepassingen op het gebied van preventie.”

Lyvup werkt samen met de UvA (klinische psychologie) en de VU (sociale artificiële intelligentie) aan de doorontwikkeling van de digitale gezondheidscoach, zowel op psychologisch als op technologisch vlak.

Intrinsieke motivatie

Lyvup lost het probleem van het gebrek aan therapietrouw op door de motivatie van het individu op een zeer persoonlijke manier te stimuleren. Intrinsieke motivatie is volgens Jansen en Noland de belangrijkste bepalende factor voor een succesvolle behandeling. Lyvup combineert stimulatie van intrinsieke motivatie en extrinsieke motivatie om de beste resultaten te bereiken.

,,Bij diabetes moeten mensen meer gaan bewegen en anders eten. Als je Oprah Winfrey heet en je hebt een privé-kok, dan zorgt hij ervoor dat je bepaalde dingen eet”, zegt Noland. ,,Maar zelfs Oprah heeft moeite met dit soort veranderingen. Ook meer bewegen is voor sommige mensen lastig. Op basis van een psychologisch profiel ‘weet’ de app hoe hij die persoon kan stimuleren om meer te gaan bewegen.”

Lyvup werkt samen met de UvA (klinische psychologie) en de VU (sociale artificiële intelligentie) aan de doorontwikkeling van de digitale gezondheidscoach, zowel op psychologisch als op technologisch vlak. ,,We hebben de samenwerking gezocht met de UvA en de VU, omdat onze toepassing binnen de vakgebieden Life Sciences en Health veel toegevoegde waarde kan leveren. De combinatie van wat zij doen en wat wij doen, maakt het heel sterk. Het zorgt ervoor dat Lyvup therapietrouw een flinke boost kan geven”, meent Noland.

Volgens Jansen is de digitale gezondheidscoach een combinatie van slimme technologie en gedragsveranderingpsychologie.

Invloed op motivatie en gedrag

Volgens Jansen is de digitale gezondheidscoach een combinatie van slimme technologie en gedragsveranderingpsychologie. ,,Dat samen zorgt ervoor dat we invloed kunnen uitoefenen op de motivatie en het gedrag van de gebruiker. Binnen de digitale gezondheidscoach heb je bijvoorbeeld een specifiek diabetesprogramma. Dat is op de leest van de gebruiker geschoeid. Het profiel wordt door middel van artificial intelligence bijgehouden gedurende de tijd dat je in het programma zit.”

,,Wat eigenlijk wij doen, is ervoor zorgen dat we het handje van de patiënt vasthouden. Bij een diëtist of een andere coach kom je eens in de vier weken terug. Zo kan hij je niet door je moeilijke periodes heen helpen”, meent Noland. ,,Een digitale gezondheidscoach kan dat wel. Die kent je heel goed en ‘vraagt zich af’ hoe hij je kan motiveren om dingen te doen of juist te laten.”

Is Lyvup al in de praktijk uitgeprobeerd? Jansen: ,,Voor de zomer hadden veel studenten last van de coronasituatie. Toen hebben wij, in samenwerking met de UvA, een ‘therapie’ ontwikkeld en toegepast op de studenten. Een deel van hen gebruikte de app en het andere deel niet. Bij de studenten die de app wel gebruikten, zag je een veel minder hoge score op het gebied van werk- en studiestress. Een beter welbevinden. Verder hebben we een werkstressprogramma lopen in een kinderdagverblijf. In de laatste situatie zitten we aan de preventiekant. Je probeert te voorkomen dat mensen een burn-out of te veel stress krijgen.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws