Aangeboden door American Express

Podcast

Mondkapjes met print en productinnovatie houden deze ondernemer op de been

Succesvol ondernemen vergt flexibiliteit en veerkracht, om kansen te zien en te benutten, juist ook onder de meest uitdagende omstandigheden. Voor Helloprint uit Rotterdam zag het er in maart van dit jaar somber uit, maar slim inspelen op de situatie en versneld innoveren zorgde al snel voor nieuwe energie en kansen. Oprichter en CEO Hans Scheffer vertelt. Luister de podcast of lees het artikel hieronder.

Thomas Hendriks 22 oktober 2020

Helloprint is een platform waar bedrijven en consumenten uit heel Europa bedrukte producten kunnen bestellen, van promotiematerialen tot bedrukte kleding. Het bedrijf is met 160 medewerkers actief in dertien landen, aangestuurd vanuit Rotterdam. De productie vindt plaats binnen een netwerk van 300 Europese producenten die allemaal in hun niche het beste product maken. Zij zorgen voor een kwalitatief hoogwaardig product dat op tijd en tegen een goede prijs aan de klant wordt geleverd. De klantenservice wordt vanuit Valencia in 23 talen verzorgd. Hans Scheffer: ,,Werken met veel nationaliteiten is een voorrecht. In 2013 begonnen we als een club met vier man met een mooie droom en daarna is het snel gegaan. We werken nu met veel, vooral jonge mensen uit verschillende culturen. Mooi om die smeltkroes te hebben en samen te werken aan groei.”

Omzet kelderde met 90 procent

Het bedrijf had volgens Scheffer net de drie beste maanden uit het bestaan achter de rug toen de crisis toesloeg. De omzet kelderde in korte tijd met 90 procent. ,,Het was surrealistisch om dat te ervaren. We hadden net plannen gemaakt voor verdere groei en opeens ging overal achter elkaar het licht uit. We zitten in een segment waarin wij leveren aan mensen die iets organiseren. Vrijwel alles waarvoor wij producten leveren werd gecanceld. Maar omdat we het dankzij ons Europese netwerk vroeg zagen aankomen, konden we ook snel maatregelen treffen.”

Helloprint ging vrijwel meteen in gesprek met de huisbank, aandeelhouders en leveranciers. ,,Hoe konden we de situatie oplossen en het bedrijf laten overleven? Met een omzetdaling van 90 procent is dat een kwestie van maanden.” Nieuwe afspraken over kwijtschelding en uitstel van betaling zorgden voor rust. Duidelijke en regelmatige communicatie met het personeel namen de eerste schrik weg. ,,We betrokken altijd al iedereen bij de beslissingen die we nemen. Nu zagen we hoe met een eerlijk verhaal al snel weer vertrouwen ontstaat.”

Hans Scheffer, CEO Helloprint (foto Helloprint)

Productinnovatie zorgt voor verbetering

Snel en flexibel bijsturen en veel aandacht voor innovatie zorgden ervoor dat Helloprint een groot deel van het verlies in de afgelopen maanden kon goedmaken. ,,We zitten nu op min 25 tot 30 procent ten opzichte van vorig jaar. Dat was nog veel meer geweest als we niet heel snel nieuwe producten waren gaan leveren, zoals mondkapjes (zie foto, red), plexiglas schermen en bewegwijzering om de anderhalve meter in acht te houden.”

Het komende jaar zal voor nieuwe uitdagingen zorgen. ,,Dat betekent voor ons dat we nog korter op de bal gaan zitten en kijken waar we nog wel het verschil kunnen maken. We moeten met ons platform en de techniek zo schaalbaar mogelijk blijven. Hoe snel kunnen we naar nieuwe internationale markten waar nog wel kansen liggen? Werkkleding is zo’n groeikans. En verpakkingmateriaal voor online shops die iets willen versturen.”

Bedrukte mondkapjes, zoals deze, zorgen er voor dat Helloprint een deel van het omzetverlies kan goedmaken (foto Helloprint).

Juiste lokale betaaloplossing belangrijk voor conversie

Bij die expansie spelen betaaloplossingen een belangrijke rol. ,,In Nederland horen we bij de voorlopers als het gaat om gemakkelijk kunnen betalen. De juiste lokale betaaloplossing is ontzettend belangrijk voor de conversie van je webshop. Creditcards zijn een belangrijk betaalmiddel in de mix van betaalopties.” Helloprint maakt zelf onder meer gebruik van de Corporate Cards van American Express voor de aankoop van software licenties. ,,Dit geeft ons flexibiliteit en de uitgestelde betaling heeft een positief effect op onze cashflow.”

Blijven geloven in wat je doet

Hoe kijkt Scheffer terug op de afgelopen maanden? ,,Het is niet de gemakkelijkste periode geweest. En we zijn er nog niet. Ik hoop dat we erop terug kunnen kijken als een periode waarin moeilijke beslissingen moesten worden genomen om er doorheen te komen – en dat dat lukte. Het belangrijkste wat ik heb geleerd, is dat je moet blijven geloven in wat je doet. Dat geldt ook voor de 160 keihard werkende Helloprinters. In een crisis is het heel makkelijk om van je plan af te stappen. Niet afwijken is de belangrijkste les die ik heb geleerd.”

Flexibiliteit en creativiteit

Dit is de eerste van drie podcasts waarin ondernemers aan het woord komen over de wijze waarop zij, samen met hun medewerkers, de ontwrichtende omstandigheden van 2020 hebben opgevangen. Ook is er veel aandacht voor hun visie op de toekomst van hun bedrijf.

Deze podcastserie wordt mede mogelijk gemaakt door American Express. Ga voor meer inspiratie naar Business Class Trends & Insightsvan American Express.

De Jonge Ondernemer

Eigen kledingmerk als mentale missie voor Vlinder (17) en Merlijn (24) Kamerling

Naast broer en zus zijn Merlijn en Vlinder Kamerling ook zakenpartners. Als oprichters van Limitless presenteren zij hun streetwearmerk met coole designs en een belangrijke boodschap: meer aandacht voor mentale gezondheid. Een enorm belangrijk verhaal voor Vlinder (17) en Merlijn (24), te beluisteren in de podcast De Jonge Ondernemer.

Details
Hart voor Zaken

Arnold Mars (cfo AFAS): 'Ga niet boven, maar tussen je mensen staan'

'Liefde vormt de kern van het AFAS-familiestatuut. In dat statuut staat: ‘Die liefde maakt dat je niet vast komt te zitten in eigenbelang. Ze zorgt dat je verschillen kunt overbruggen, en dat je altijd het grotere geheel kunt zien'. Het zijn de woorden van cfo Arnold Mars van AFAS Software. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt hij over leiderschap.

Details
Droomstart

Hoe staat het met het businessplan van Droomstarters Angela (Food for Skin) en David (Teazie)

De Droomstart-finale komt steeds dichterbij. Welk businessplan is uiteindelijk topfavoriet bij de vakjury en de luisteraars? Je hoort het zeer binnenkort. Maar eerst: hoe staat het met de startups Teazie en Food for Skin? Welke ondernemer weet de jury te overtuigen met zijn of haar presentatie van tien minuten en gaat net als FinBuddy door naar de laatste ronde? Je hoort het allemaal in deze niet te missen podcastserie.

Details
De Zo Genaamde Podcast

TUI: hoe een onbeduidende Duitse afkorting een merknaam werd die klinkt als een klok

Wie van reizen en vakanties houdt, kent TUI natuurlijk wel. Maar waar komt die naam eigenlijk vandaan? In deze aflevering van de Zo Genaamde Podcast legt Frans Leenaars, chief marketing officer bij de reisgigant, dat in gesprek met naamexpert en presentator Floris Hülsmann haarfijn uit.

Details
Selfmade in Holland

EasyToys-topman Eric Idema: 'Op elk nachtkastje moet iets uit Veendam liggen'

,,Soms moet je dingen gewoon afdwingen. Jezelf forceren om je situatie te verbeteren.” Eric Idema zat met een uitkering thuis. In een woning met een flinke hypotheek. In 2007 verloor hij zijn baan. In de online verkoop van erotische artikelen zag hij een kans. Vijftien jaar later is zijn EQOM, moederbedrijf van EasyToys en Christine Le Duc, met 225 miljoen euro omzet de grootste speler in de Europese markt voor sexual wellness. Nu is hij te gast bij Roelof Hemmen in Selfmade in Holland.

Details
Droomstart

Duurzaam thee-abonnement op kantoor of heitje voor karweitje 2.0: welk businessplan gaat door in Droomstart?

De twee laatste ondernemers mogen de pitchroom betreden om hun businessplan voor te leggen aan een strenge doch rechtvaardige Droomstart-jury. Kiezen ze voor een duurzaam thee-abonnement op kantoor of de digitale buurtversie van het heitje voor karweitje? Het is weer een inspirerende en spannende podcast die je kunt beluisteren. Waar wacht je op?

Details
Hart voor Zaken

Douwe Snoek over zijn leiderschapsstijl: 'Je moet hard zijn voor jezelf om zacht te kunnen zijn'

Hij kon zich best als een 'hork' gedragen tegen zijn personeel, realiseerde Snoek Puur Groen directeur Douwe Snoek zich tijdens een gesprek met zijn medewerkers. Hij pakte de handschoen op, volgde een training zelfontwikkeling en werd van een zelfbenoemd eikel een anker voor de organisatie. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt Snoek over de kracht van leiderschap.

Details
Hart voor Zaken

Liefde en business zijn de twee grote pijlers voor succesvol leiderschap Hans van der Kooij (Caesar Groep)

Hans van der Kooij is directeur en oprichter van ICT-dienstverlener Caesar Groep. Hij is te gast in deze Hart voor Zaken, de podcastserie van Cor Hospes over leiderschap. Hoe zorgt hij voor een zo perfect mogelijk werkklimaat? ,,Ik probeer mensen te helpen op hun weg in het leven. Ervoor te zorgen dat ze hier niet komen om te werken, maar om te leven.''

Details
De Jonge Ondernemer

Pauline (17) heeft al een webshop en fysieke kledingwinkel: 'Het is keihard werken'

Pauline Snel doet haar achternaam eer aan. Ze is pas 17, maar runt nu al een succesvolle damesmodewinkel. In de winkelstraat en online. Elily draait als een malle in het pand in hartje Dordrecht en via de drukbezochte webshop. Hoe boks je dat als minderjarig ondernemer voor elkaar en waar loop je tegenaan als 17-jarige bomvol ambitie? Je hoort het in aflevering drie van De Jonge Ondernemer.

Details
Droomstart

Twee duurzame businessplannen in derde Droomstart-pitch: wordt het de growtower of fashion-software?

Ook in deze derde aflevering van Droomstart mogen twee startende ondernemers hun businessplan bij een vierkoppige jury voorleggen in de vorm van een pitch. Wie overtuigt de jury? Een uiterst duurzame kweektoren voor kruiden of fashionsoftware met een hoog body positivity-gehalte? Het beloven 25 spannende minuten te worden in deze podcast.

Details
De Zo Genaamde Podcast

Verbinding als kracht: hoe de naam 'Univé' te herleiden is naar een boer in het jaar 1794

Bijna elke Nederlander kent de naam 'Univé verzekeringen'. De oorsprong van de naam zal echter bij veel minder mensen bekend zijn. De hoogste tijd voor naamexpert Floris Hülsmann om op zoek te gaan naar de betekenis van deze merknaam. Te gast in De Zo Genaamde Podcast is Ron Bavelaar om het verhaal achter de naam te vertellen.

Details
De Zo Genaamde Podcast

Kleine letter f en hoofdletter Q: het eigenzinnige en eigentijdse verhaal achter de naam fonQ

Dit keer duikt naamexpert Floris Hülsmann in het verhaal van fonQ. Kleine letter f aan het begin, hoofdletter Q aan het eind. Een opvallende naam, van een net zo’n opvallend bedrijf: fonQ verkoopt in haar webwinkel trendy meubels, lampen, cadeaus en accessoires. Hoe is het bedrijf op deze naam gekomen? Heette het altijd al zo? En wat is de gedachte erachter? Ceo Jeremiah Albinus legt het haarfijn uit in De Zo Genaamde Podcast.

Details
Hart voor Zaken

Waarom een leidinggevende volgens René Kesselaar een giraffe moet zijn en geen Bokito

Ondernemer René Kesselaar is ontevreden over de wereld waarin hij met zijn bedrijf opereert. Sterker, hij moet niks van die hele aannemerswereld weten. Daarom noemt hij Kesselaar & Zn geen aannemings- of bouwbedrijf, maar een ‘gastheer in de bouw’. Gastheer Cor Hospes van de podcastserie Hart voor Zaken wil alles over het gastheerschap en de opmerkelijke manier van Kesselaars ondernemen weten.

Details
Selfmade in Holland

Selfmade in Holland: Sharon Hilgers slaat een groenere weg in met My Jewellery

Volgend jaar staat voor Sharon Hilgers in het teken van grote veranderingen. Op zakelijk én persoonlijk vlak. Team Selfmade in Holland reist af naar Den Bosch. Het gesprek tussen Roelof Hemmen en Sharon vindt plaats in de kleurrijke showroom van My Jewellery. Sharon: ,,Voor het eerst gaan we met ons merk een ander verhaal vertellen. Dat past bij de nieuwe weg die we inslaan.” Ze heeft al fors geïnvesteerd in verduurzaming en vanaf 2023 worden de plannen uitgerold. Haar rol als meewerkend voorvrouw ziet ze steeds meer veranderen.

Details