Video Innovatie

Cupola XS, misschien wel de meest bijzondere techcampus van ons land

Ja, dit ís misschien wel de meest bijzondere techcampus van ons land. Cupola XS, in Haarlem. De voormalige koepelgevangenis is anno nu een hot spot, is de techcampus voor digitalisering van het mkb. Duizend vierkante meter ondernemerschap direct onder, inderdaad, die iconische koepel.

Van onze redactie 8 oktober 2022

MyChannels Video ID: 332622

Een indrukwekkend gebouw - en dat is het. Cupola XS.

De tralies zitten nog voor de ramen. Ook de zware ijzeren celdeuren – met kijkluikje – hebben ze laten zitten. Het zijn de authentieke details van dit Haarlemse gebouw uit 1901. Aan alles zie je dat de Koepel ooit een gevangenis was. Zelfs de 400 cellen, in ringen gestapeld tegen de ronde wand, zijn nog vrijwel intact. Maar tijden veranderen, is ook te lezen in dit eerdere artikel van Het Parool.

Een transparant ontwerp met veel glas, dat had architect André van Stigt – die ook in Amsterdam een aantal prominente renovatieprojecten voltooide, zoals De Hallen en het Olympisch Stadion – voor ogen. ,,De oude gevangenismuur moest zoveel mogelijk zichtbaar blijven. Het moest ook energiezuinig worden. En de overdadige akoestiek moest verdwijnen. Als je in je handen klapte, galmde het zeven seconden na.” Daarom kwam er 46 centimeter warmte- en geluidsisolerend materiaal op de koepel, en rubber op de vloer. ,,Nu is de echo nog maar twee seconden.”

Lees ook: Gebrek aan kennis vormt grootste barrière bij digitalisering mkb

Zeven Digitalisering Labs

Verder zijn er grote dakvensters en ledlichtpanelen aangebracht. Elke cel kreeg een extra raam en overal zitten internetaansluitingen. Zzp’ers, start-uppers en mkb-ondernemers kunnen er een werkruimte huren en profiteren van de samenwerking met de studenten die hier les krijgen in businesspsychologie, creative media en digital transformation management. 'We verbinden talent aan bedrijfsvraagstukken: we hebben toegang tot alle kennisinstellingen in de regio en hun duizenden studenten', meldt de website. Er zijn zeven Digitalisering Labs in de Koepel. De labs bieden mkb een plek, community en programmering voor de thema’s Online Marketing, Blockchain, Digital Security, AI & Data, Office, FinTech en Cloud.

Een huzarenstukje is de bioscoopkelder. De architect liet de bodem vijf meter diep weggraven en er filmzalen bouwen voor zeshonderd man. Via een gat in de vloer werden karrenvrachten grond weggetakeld, zo is te zien op een kleine foto-expositie over de renovatie.

Live radio vanuit Cupola XS

Het team van De Ondernemer maakte in samenwerking met AWS (Amazon Web Services) vijf dagen lang live kijkradio vanuit Cupola XS, voor de Smart Business Week. Kijk maar 'ns mee met met de video hierboven, een korte wandeling door het gebouw. Onze content director zelf, Robert van den Ham, pakte microfoon en zender, en sprak Cupola XS-managing director Mike Rijkers.

Een indrukwekkend gebouw - en dat is het. Cupola XS.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws