Nieuws Cybersecurity

Bedrijfsleven neemt voortouw in strijd tegen hackers

Het Nederlandse bedrijfsleven start met een eigen aanpak tegen cybercriminelen. Er komt een waarschuwingssysteem voor iedere organisatie die dreigt te worden wordt aangevallen door hackers. De initiatiefnemers willen niet meer wachten op de overheid, schrijft het FD.

Van onze redactie 28 september 2021

Cyber security ransomware mkb bedrijven veiligheid online-alarm

Foto:

Lees ook: Gijzelsoftware aanpakken? Train je mensen

Het nieuwe alarmsysteem moet voorkomen dat nog langer bedrijven worden gehackt, terwijl bij de overheid allang bekend was dat de digitale voordeur openstond. ,,We hebben besloten niet meer op de overheid te wachten en zo'n systeem zelf maar op te zetten", zegt Inge Bryan, directeur van het bekende cyberbeveiligingsbedrijf Fox-IT en nauw betrokken bij de totstandkoming.

Lees ook: Voortaan bedrijfsalarm vanuit overheid bij cyberaanval

Telefonisch nauwelijks bereikbaar en klanten moesten contant afrekenen

Tijdens de wereldwijde hackaanval afgelopen zomer werd een aantal mkb-bedrijven getroffen, waaronder De Mandemakers Groep (DMG). Het bedrijf moest de leveringen van meubelen tijdelijk opschorten, was telefonisch nauwelijks bereikbaar en klanten moesten contant afrekenen.

De afgelopen jaren werden meerdere bedrijven in Nederland gehackt, terwijl de overheid al wist dat deze organisaties hun digitale voordeur hadden openstaan. Het verantwoordelijke ministerie van Justitie en Veiligheid had echter geen bevoegdheid deze informatie breder te delen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws