Nieuws Cybersecurity

China en Rusland spioneren via LinkedIn bij Nederlandse bedrijven

Duizenden werknemers bij Nederlandse hightechbedrijven worden systematisch benaderd door geheime diensten uit China en Rusland die bedrijfsgeheimen proberen te stelen. Dat gebeurt via nepaccounts op LinkedIn.

Van onze redactie 7 februari 2022

Linkedin content raakt interactie veroorzaakt 1

Uit onderzoek van de AIVD blijkt dat China en Rusland landen systematisch te werk gaan. Beeld: ANP

De spionnen doen zich voor als collega-wetenschappers of -technici of geven zich uit als consultants of recruiters, schrijft het FD.

Nederlandse en andere westerse geheime diensten schrikken van het aantal geslaagde contactpogingen, waarbij mensen uiteindelijk via chantage of omkoping zijn bewogen om gevoelige informatie te delen. De schaal en slagkracht van de Russische en Chinese infiltratiepogingen hebben dusdanige vormen aangenomen dat de AIVD alarm slaat.

''Sociale netwerken als LinkedIn of Instagram worden continu gekopieerd en opgeslagen in databases. Die analyseren ze om doelwitten in het vizier te krijgen''

Erik Akerboom, chef AIVD

LinkedIn zoekt actief naar signalen van door een staat gesponsorde activiteiten

Later deze week komt de dienst met een waarschuwingscampagne via sociale media om Nederlandse werknemers en ambtenaren bewust te maken van de gevaren.

Uit onderzoek van de AIVD blijkt dat de landen systematisch te werk gaan. ,,Sociale netwerken als LinkedIn of Instagram worden continu gekopieerd en opgeslagen in databases. Die analyseren ze om doelwitten in het vizier te krijgen", zegt AIVD-chef Erik Akerboom tegen het FD.

LinkedIn zegt in een reactie tegen de krant dat het 'actief zoekt naar signalen van door een staat gesponsorde activiteiten'. Het aanmaken van een nepaccount is een schending van de servicevoorwaarden, zegt een woordvoerder.

Lees ook: Cyberaanpak overheid moet beter bij dreiging aanvallen op bedrijven en organisaties

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws