Nieuws Cybersecurity

Corona: vele thuiswerken maakt bedrijven online kwetsbaar

De miljoenen thuiswerkende Nederlanders leveren aanzienlijk risico's op voor de computerveiligheid van bedrijven en organisaties. Dat blijkt uit Veilig 2020, het jaarlijkse onderzoek van het ministerie van Economische Zaken rondom cybersecurity.

David Bremmer 4 oktober 2020

Thuiswerken online kwetsbaar bedrijven

Hoewel de meeste werkgevers veel geld en moeite investeren om de online veiligheid van hun systemen te garanderen, geldt dat niet voor hun werknemers. Een op de drie thuiswerkers heeft bijvoorbeeld het wachtwoord van zijn router of modem nog steeds niet aangepast. Een meerderheid van de mensen heeft daarnaast allerlei onveilige apparaten op het thuis-wifinetwerk draaien. Het maakt bedrijven en organisaties kwetsbaarder voor cybercriminelen dan nodig. Ruim de helft van de werknemers heeft geen idee welke speciale maatregelen hun bedrijf heeft genomen om thuiswerken mogelijk te maken, zo meldt het AD.

De gebrekkige veiligheid van thuisnetwerken is een van de uitkomsten van Veilig 2020, een groot onderzoek naar de cyberveiligheid van burgers en bedrijven. Ruim duizend Nederlanders werden er afgelopen augustus voor bevraagd door onderzoeksbureau Motivaction in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.

Lees ook: Werken uw thuiswerkers veilig? Kijk mee over de schouders van een hacker

Ddos-aanval

Hoewel het aantal politie-aangiftes van cybercrime afgelopen jaar met 66 procent steeg, meent twee derde van de Nederlanders uitstekend op de hoogte te zijn van alle mogelijke digitale gevaren. De kans om thuis of in een werksituatie slachtoffer te worden van cybercrime achten ze klein. In werksituaties waant liefst driekwart van de Nederlanders zich bijzonder veilig.

Mogelijke schade zien mensen vooral door hacking (13 procent van de bevraagden), een Ddos-aanval (12 procent) en ransomware (12 procent) gebeuren. Thuis staat malware op één (14 procent), gevolgd door cryptojacking (het hacken van iemand computer om cryptomunten als bitcoins te delven) en phishing met respectievelijk 12 en 11 procent. Nieuwe vormen van cybercrime als spoofing zijn echter een stuk onbekender.

,,Nederlanders overschatten hun digitale veiligheid en hun gedrag is dus eigenlijk een achilleshiel”

Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat)

Staatssecretaris Mona Keijzer (EZ) is geschrokken van de uitkomsten. ,,Nederlanders overschatten hun digitale veiligheid en hun gedrag is dus eigenlijk een achilleshiel.” Ze wijst op eerder onderzoek waaruit bleek dat slimme apparaten vaak onveilig zijn en dat mensen te gemakkelijk omgaan met het uitvoeren van updates. ,,Dat leidt tot onveiligheid en economische schade”, stelt ze.

Alert Online

Deze week start het ministerie daarom met de campagne Alert Online, samen met gemeenten, bedrijfsleven, politie en allerlei andere instellingen. ,,Digitaal bewustzijn blijft belangrijk voor een succesvolle online economie. Zeker in deze coronatijd waarin het belang van digitalisering enorm is.”