Nieuws Cybersecurity

Bedrijven getroffen door datalek, softwareleverancier moet van rechter informatie geven

De rechtbank verplicht softwareleverancier Nebu binnen twee dagen te vertellen of data van miljoenen Nederlanders zijn gelekt. Doet het bedrijf dat niet, dan moet het een dwangsom van 25.000 euro per dag betalen. Uit een inventarisatie van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) blijkt dat er inmiddels 139 meldingen zijn van bedrijven en organisaties die door datalekken zijn getroffen.

NU.nl 6 april 2023

Laatste update: 6 april 2023 14:48

Datalek cyber aanval security heineken vodafone klantgegevens

Foto: Shutterstock

Nebu is op 10 maart slachtoffer geworden van een cyberaanval. De inbraak werd pas een dag later ontdekt. Bijna een maand later weet Nebu nog steeds niet zeker of er ook data van marktonderzoekers Blauw en USP zijn gestolen.

Dat is belangrijke informatie, aldus NU.nl. Want als data van Blauw en USP zijn gelekt, gaat het om de gegevens van miljoenen Nederlanders. De marktonderzoekers doen klanttevredenheidsonderzoeken in opdracht van grote bedrijven zoals VodafoneZiggo en de NS. Ze gebruiken daarvoor de software van Nebu.

Dwingen tot informatie over omvang cyberaanval

De softwareleverancier is volgens Blauw moeilijk bereikbaar en geeft nauwelijks informatie over de cyberaanval. Daarom hebben Blauw en USP een kort geding aangespannen tegen Nebu. Daarmee willen zij Nebu dwingen opening van zaken te geven over de cyberinbraak en de omvang van het datalek.

Tijdens de zitting op dinsdag drong de rechter er bij de partijen op aan met elkaar in gesprek te gaan. De bedrijven kregen daarvoor twee dagen de tijd.

Lees ook: Waarom wachtwoorden niet meer genoeg zijn om hackers buiten de deur te houden

Gesprekken leverden volgens marktonderzoeker niet voldoende resultaat

Volgens Blauw hebben die gesprekken niet voldoende resultaat opgeleverd. Daarom heeft de rechter donderdag uitspraak gedaan in het kort geding. Blauw en USP hebben gelijk gekregen van de rechter.

Nebu moet volledige opening van zaken geven. Doet het bedrijf dat niet, dan moet het een dwangsom van 25.000 euro per dag betalen met een maximum van een half miljoen euro.

Lees ook: Afspraken die je met leveranciers moet maken over security

Blauw en USP zijn niet de enige marktonderzoekers die zijn getroffen door het datalek. Nebu levert zijn software ook aan andere onderzoeksbureaus. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) had woensdag al 139 meldingen gekregen van organisaties die door het datalek bij Nebu zijn getroffen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws