Nieuws Cybersecurity

Deze documentbeheerder heeft klanten van Almelo tot Curaçao

Met programma's om toegang tot documenten te beheren hebben Ronald Uitslag en Jeroen Uittenbosch klanten over de hele wereld. Bij Tubantia vertellen ze hoe dat is gelukt.

Ferry de Goeijen | Fotograaf: Lenneke Lingmont 11 juli 2017

Hostacces foto lennekelingmont

Hij begon in Amsterdam, verhuisde vervolgens naar Wormerveer, maar keerde in 2008 uiteindelijk terug in z'n eigen regio. Vanaf de Lekstraat levert het Almelose Host Access Solutions van Ronald Uitslag inmiddels documentapplicaties tot aan de Antillen. "Sterker nog, op Curaçao hebben we drie werknemers. Vestiging Willemstad", zegt de 59-jarige Hengeloër.

Met M-files richt het softwarebedrijf zich op documentbeheer. En dat is, met de komst van datalekken, een steeds groter thema voor bedrijven. Met het programma is aan te geven welke medewerker bij welke documenten kan. En is achteraf precies te zien wie een document geopend of bewerkt heeft.

"Als er gevoelige informatie lekt, kun je dus precies zien wie de veroorzakers kunnen zijn. En het voordeel is: het is een ontzettend gemakkelijk programma, dat ook veel automatisch doet. Je hebt geen systeembeheerders nodig om het te kunnen gebruiken. Iedereen kan het. Dat is vaak anders", zegt Jeroen Uittenbosch, de rechterhand van Uitslag. "Vanaf volgend jaar moeten bedrijven kunnen aantonen wie bij welke documenten kan. Kunnen ze dat niet, wachten dikke boetes."

Dat het bedrijf dergelijke diensten levert, is het gevolg van een veranderende vraag. In een vervlogen verleden onderhield Uitslag mainframes op internationale luchthavens. "De telefoon die je nu op zak hebt, is 100 keer krachtiger", plaatst Uitslag het in perspectief.

Lees ook: Onderzoek: bedrijven nemen onvoldoende maatregelen tegen cybercrime

Software

Vervolgens begon hij in Amsterdam met Host Access Solutions, toen de vraag naar digitalisering groter werd. "Destijds hadden banken nog een fysiek netwerk, waarin busjes 's ochtends alle uitdraaien, van onder meer rekeningen, rondbrachten bij de filialen. Bij die filialen ontstond de vraag om zelf te kunnen printen, dus zorgden we voor software, waarmee dat kon. Even later wilden bedrijven ook graag hun eigen logo meeprinten. Zo ging dat steeds verder, tot het punt waar we nu zijn, met documentmanagement."

Daarmee belandden Uitslag en Uittenbosch uiteindelijk in Finland, bij de maker van M-files. "Ik weet nog dat we jaren geleden met een paar man in het Finse Tampere zaten, bij een bijeenkomst van het bedrijf dat het softwarepakket maakt. Laatst zaten we in Lissabon voor een volle zaal. De animo groeit met 400 procent per jaar", zegt de 43-jarige Uittenbosch, die op termijn eigenaar Uitslag opvolgt.

Aan potentie immers geen gebrek. Host Access Solutions heeft nog altijd een medewerker in Noord-Holland. Bovendien verkoopt en installeert het bedrijf zijn softwarepakket zelfs op de Nederlandse Antillen. Uitslag: "Iemand benaderde me, met de vraag of hij het daar niet mocht verkopen voor ons. Succes, zei ik. Inmiddels werkt onder andere de regering van Curaçao er zelfs mee. Mooi, toch?"

Als er gevoelige informatie lekt kun je precies zien wie de veroorzakers zijn

Ronald Uitslag | Host Access Solutions