Nieuws Cybersecurity

Dit zijn de grootste bedreigingen voor het bedrijfsleven in 2019

De grootste bedreigingen voor het bedrijfsleven in 2019 zijn hackers, fraude en klimaatverandering.

Vincent Krijtenburg | Foto: Pixabay 23 januari 2019

Gevaren ondernemers 2019

Dat blijkt uit een rapport van onderzoeksbureau Marsh in samenwerking met het World Economic Forum en Zurich Insurance Group.

Fraude en cyberaanvallen

Een niet te onderschatten risico is in 2019 datafraude en datadiefstal. Dit risico gaat hand in hand met het gevaar van cyberaanvallen door hackers. Een grote meerderheid van de respondenten verwacht namelijk dat meer cyberaanvallen in 2019 zullen leiden tot diefstal van geld en gegevens (82%) en verstoring van activiteiten (80%). “Het onderzoek geeft weer hoe nieuwe instabiliteiten worden veroorzaakt door verdere integratie van digitale technologieën in elk aspect van het leven”, zeggen de onderzoekers. Ook nepnieuws en identiteitsdiefstal zijn naar verwachting van tweederde van de respondenten belangrijke risico's in 2019.

Lees ook: Ethical Hacker: ondernemers onderschatten grote risico's van cybercriminaliteit

Klimaat

Milieugerelateerde risico's domineren het Global Risks Report 2019. Voor het derde jaar op rij gaan drie van de top vijf risico's hierover, namelijk: Extreme weersomstandigheden, natuurrampen en het falen in het terugdringen van klimaatverandering.

Risicoinventarisatie

John Drzik, President Global Risk and Digital bij Marsh geeft ondernemers een aantal adviezen. Zo adviseert hij tijdig potentiële bedreigingen voor je bedrijf in kaart te brengen. “Organiseer bijeenkomsten waarin besproken wordt hoe je als organisatie omgaat met de risico's. Denk daarbij zowel aan hoe je reageert op die risico's als aan risicopreventie.” Tot slot is het volgens hem belangrijk om stil te staan bij geografische verschuivingen van de risico's. Deze kunnen namelijk invloed hebben op investeringen en toelevering.

Lees ook: Premier Rutte: 'Bedrijven moeten meebetalen aan klimaatakkoord'

Samenwerken

Aan het onderzoek deden 12.000 leidinggevenden uit 130 landen mee. Volgens de onderzoekers zou er veel meer op internationaal vlak moeten worden samengewerkt om de risico's te bestrijden. Momenteel staan de internationale betrekkingen op scherp, mede door de brexit en de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China.

https://vimeo.com/311284159