Nieuws Cybersecurity
Grote bedrijven kopiëren tactiek ASML en Brainport om hackers te dwarsbomen
Bedrijven worden continu gebombardeerd door hackers die digitaal in willen breken. Daarover delen ondernemingen in Zuidoost-Brabant al actief informatie. Een tactiek die nu landelijk navolging krijgt onder aanvoering van ASML.

Foto: Shutterstock
De Nederlandse overheid deelt informatie over digitale bedreigingen niet meteen met bedrijven, zo schrijft het ED. De wet staat dat vooralsnog niet toe. ASML en het Cyber Weerbaarheidscentrum Brainport krijgen die informatie wel via een omweg. Die tactiek wordt nu breder uitgerold.
Het Nationaal Cyber Security Center (NCSC) van de overheid mag informatie over cyberaanvallen niet zomaar met individuele bedrijven delen. ,,Maar het NCSC mag die informatie wel delen met samenwerkingsverbanden. Dat is een gat in de wet dat we hier in de regio al eerder ontdekt hadden”, legt Aernout Reijmer van ASML uit. ,,Op die manier krijgen we in de Brainportregio al veel langer veel dreigingsinformatie via de overheid.” Het eerder opgetuigde regionale samenwerkingsverband is zo succesvol dat er nu een landelijke variant is gestart, onder aanvoering van ASML. ,,We hebben een netwerk van grote Nederlandse bedrijven opgezet die informatie delen met elkaar”, zegt Reijmer, bij ASML verantwoordelijk voor de digitale veiligheid.
Lees ook: Mysterieuze ‘Melissa’ eist losgeld van bedrijven na cyberaanval: ‘Betaling loopt in de miljoenen’
Ook delen met toeleveranciers
Dat delen van informatie gebeurt via de stichting NL CISO Circle of Trust, die deze week officieel werd gepresenteerd. Naast ASML zijn onder meer Philips, ABN Amro, Rabobank, Ahold Delhaize en Shell betrokken bij het platform. Belangrijk voor ASML: het kan via de verschillende samenwerkingsverbanden digitale dreigingsinformatie ook met toeleveranciers delen. Daar heeft het Veldhovense bedrijf er honderden van in binnen- en buitenland. ASML zette al een vergelijkbaar netwerk op in Amerika en wil dat ook doen in Azië.
Als een van ASML’s toeleveranciers geraakt wordt door een hack, heeft dat vanzelfsprekend ook consequenties voor het Veldhovense bedrijf zelf. Dat bleek vorig jaar wel toen VDL slachtoffer was van computercriminelen. VDL levert componenten en modules aan ASML en Philips.
Lees ook: Regiobedrijven makkelijke prooi voor hackers: ‘Aanval op VDL echt geen zeldzaamheid’
High Tech Campus
Dat bedrijven uit de regio rond Eindhoven niet immuun zijn voor internetcriminaliteit, werd vorige week weer duidelijk. Toen werd bekend dat foto’s van een paar duizend mensen die actief zijn op de High Tech Campus in Eindhoven illegaal buitgemaakt zijn door hackers. Oorzaak was een hack bij toegangspassenbedrijf ID-ware.