Nieuws Cybersecurity

Cybercharlatan Rian van Rijbroek blogger op Unhacked.nl

Cybercharlatan Rian van Rijbroek, de veelbesproken vriendin van zakenman Gerard Sanderink, schrijft op Unhacked.nl blogs en profileert zichzelf er zowaar als... cyberdeskundige.

Angelique Kunst (Tubantia) 28 juli 2022

Rian van rijbroek sanderink cybercharlatan

Illustraties: Tubantia

Rian van Rijbroek werd aanvankelijk bekend door een uitzending van Nieuwsuur in 2018, waar ze zich voordeed als cybersecurityexpert. Ze viel echter diezelfde avond door de mand, omdat echte experts al snel doorhadden dat ze onzin zat te vertellen. Het boek dat ze had geschreven, ‘De wereld van cybersecurity en cybercrime’ moest uit de handel worden genomen vanwege plagiaat.

'Superdeskundige'

Later schreef ze opnieuw een boek, ‘Unhacked'. En dat is nu ook de titel van haar website, zo weten AD en Tubantia te melden. Daarop presenteert ze zich opnieuw als superdeskundige. 'Vanaf haar twintigste ontwikkelde ze software voor vermogensbeheerders, multinationals en veiligheidsdiensten. En software om de duistere wereld van Unhacked binnen te kunnen gaan,' is er te lezen. Doel is volgens Van Rijbroek 'om een ieder bewust te maken van de gevaren van hackers en het belang van cybersecurity'.

Van Rijbroek is de afgelopen jaren herhaaldelijk ontmaskerd als een charlatan. Ze heeft nooit voor geheime diensten gewerkt, is beslist geen expert op het gebied van cybersecurity en heeft bij Nederlandse bedrijven en ondernemers een spoor van vernieling achtergelaten.

Lees hier over het boek (intussen tweede druk) van Tubantia-journaliste Angelique Kunst, die de zaak-Sanderink vanaf het allereerste moment volgt: Onthullend boek over zakenman Sanderink: hoe hij flink werd misleid door één vrouw

‘Enorme dwangsommen’

Haar blog is gevuld met oude artikelen van onder meer AD, NOS en RTV Oost over hacks. Van Rijbroek schrijft weinig over haar eigen werkzaamheden. Onder het kopje ‘hacks’ beweert ze dat er strafrechtelijke vervolging dreigt als ze publiceert wat bepaalde werkzaamheden aan informatie hebben opgeleverd. 'Momenteel zijn er nog gerechtelijke verboden op het publiceren van deze opmerkelijke cyber-ontdekkingen en zal publicatie op dit blog onherroepelijk leiden rechtsvervolging en verbeurd verklaring van enorme dwangsommen.' Het zou daarbij gaan om 'een kwestie waarbij ze al jaren geleden betrokken is geraakt door haar vriendschap met Gerard Sanderink.'

Lees ook: Angelique Kunst over Sanderink-affaire: 'Kan me me niet voorstellen dat Centric en Strukton dit gaan overleven'

Centric en Strukton

Die vriendschap is de afgelopen jaren breed uitgemeten in de pers. Want ondanks haar debacle bij Nieuwsuur kreeg Van Rijbroek enkele maanden later een relatie met zakenman en multimiljonair Gerard Sanderink. Hij is onder meer de baas van Strukton en ict-bedrijf Centric, dat veel voor de Nederlandse overheid werkt. Sinds Van Rijbroek in zijn leven is staat Sanderink veel in de publiciteit, vanwege commotie bij zijn bedrijven en een eindeloos slepende juridische vete met zijn ex-vriendin Brigitte van Egten.

Soap rondom Gerard Sanderink 'van maatschappelijk belang'

De soap rondom Gerard Sanderink is van maatschappelijk belang. Niet omdat de topman zo belangrijk is, maar vanwege de bedrijven die hij in eigendom heeft, vertelde Tubantia-journaliste Angelique Kunst eerder in ons radioprogramma Met de kennis van nu (hieronder terug te luisteren). Kunst volgt de zaak-Sanderink vanaf het allereerste moment en is auteur van het boek Er is er hier maar één de baas. ,,Centric en Strukton zijn twee bedrijven die heel veel opdrachten uitvoeren voor de overheid. Centric heeft daarbij toegang tot privacy-gevoelige data. De politiek laat zich te weinig zien. Alleen Pieter Omtzigt heeft er vragen over gesteld, maar hij wordt door minister Hoekstra met een kluitje in het riet gestuurd.”

Of er voor ondernemers nog iets te leren valt aan de Sanderink Saga? ,,Natuurlijk zijn er meer ondernemers die ineens het spoor bijster raken. Daar hebben vooral hun eigen bedrijven last van. Dit is interessant omdat Sanderinks bedrijven zo veel invloed hebben. Niet omdat Sanderink zelf zo interessant is.”

In de ban van Rian

Kunsts boek heeft inmiddels een tweede druk. ,,Maar er is zo veel nog niet verteld. Bijvoorbeeld over de vraag hoe het toch kan dat iemand als Van Rijbroek zo veel invloed kan krijgen. Hoe kan zij zo diep binnendringen dat ze waarschijnlijk de enige erfgenaam is van zo'n imperium." Onder meer dat is te beluisteren in de onlangs gelanceerde podcastserie In de ban van Rian, onder meer via deze link te beluisteren.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws