Nieuws Innovatie

Dit is waarom onze ondernemers een eigen canon van Nederland verdienen

Prachtig die canon van Nederland, een mooi overzicht van de geschiedenis van Nederland. Wetenschappers, politici en kunstenaars, allemaal mensen die beeldbepalend zijn geweest voor ons land, maar: waar zijn de ondernemers? Tijd om daar verandering in te brengen. Sterker nog: wij hebben het initiatief genomen voor De Ondernemerscanon van Nederland.

Gerard van den Broek 8 oktober 2020

Gerard van den broek de ondernemer

Gerard van den Broek, directeur van De Ondernemer: 'De Ondernemer heeft het initiatief genomen voor deze canon die het echte fundament onder Nederland vormt, door, voor en van ondernemers. Meer dan ooit mogen zij op een voetstuk geplaatst worden, want zij zullen de economie weer aan de gang moeten krijgen.'

Het verbaasde ons, oprecht. Hoe kan het dat er niet één ondernemer voorkomt in de Canon van Nederland, terwijl onze gehele welvaart gebouwd is op ondernemerschap? Dankzij het lef van ondernemers hebben mensen een baan en dus een inkomen. En dan heb ik het niet alleen over mensen die bij een mkb-bedrijf werken; ook corporates als Unilever zijn ontstaan doordat iemand zich ooit bij de Kamer van Koophandel heeft ingeschreven.

Welke topondernemers je in de canon vindt? Hier staat het complete overzicht: De Ondernemerscanon: de belangrijkste ondernemers uit de Nederlandse geschiedenis

Niet alleen voor de werkgelegenheid zijn ondernemers cruciaal, ook maatschappelijk is hun bijdrage enorm. Denk aan het sponsoren van sportclubs en culturele instellingen of hun support aan goede doelen. Wat te denken van het straatbeeld; zeg nou zelf, een dorpskern zonder kroegen, winkeltjes of restaurants is toch geen dorpskern? Ondernemers bepalen de couleur locale.

Startups die zorgen dat we op het gebied van technologie enorme stappen voorwaarts zetten, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Nederland is gebouwd op ondernemers(chap). Hoogste tijd dus voor een alternatieve canon. De Ondernemerscanon.

''Niet alleen voor de werkgelegenheid zijn ondernemers cruciaal, ook maatschappelijk is hun bijdrage enorm. Denk aan het sponsoren van sportclubs en culturele instellingen''

Gerard van den Broek

Ondernemers(chap) als woord is eigenlijk al canonwaardig, maar wij focussen ons op individuele ondernemers die bepalend zijn geweest voor ons land. Zoals Christiaan Henny die eind 1800 de Assurantie Maatschappij tegen Brandschade begon, dat later uitgroeide tot Nationale Nederlanden. Willem Vroom en Anton Dreesman die in 1887 het eerste warenhuis (V&D) in Amsterdam openden. Albert Heijn die een winkeltje in Zaandam begon dat uiteindelijk groeide tot ruim 800 AH-filialen nu.

Freddy Heineken die een merk bouwde dat ze in heel de wereld kennen. Gerrit van der Valk die een restaurant uitbouwde tot een gigantisch familiebedrijf. Frits Goldschmeding die in 1960 Uitzendbureau Amstelveen startte wat nu Randstad is, Wim van der Leegte die met VDL de maakindustrie weer terughaalde naar ons land, Atilay Uslu die een shoarmatent begon en uiteindelijk Corendon groot maakte.

Jitse Groen die er voor zorgde dat iedereen op ieder moment thuis eten kan ontvangen dankzij Thuisbezorgd.nl of Lex Hoefsloot van Lightyear die de eerste auto op zonne-energie heeft ontwikkeld. En zo kan ik nog wel even doorgaan met ondernemers die een enorme stempel hebben gedrukt of drukken.

Maar wie ben ik? Deze canon wordt vanzelfsprekend bepaald door onze bezoekers, lezers, luisteraars, kijkers. En zo hoort dat bij een echte canon.

Een Ondernemerscanon, juist nú

De Ondernemer heeft het initiatief genomen voor deze canon die het echte fundament onder Nederland vormt, door, voor en van ondernemers. Meer dan ooit mogen zij op een voetstuk geplaatst worden, want zij zullen de economie weer aan de gang moeten krijgen. De indrukwekkende lijst is er, maar aan iedereen het verzoek daarover mee te denken en aan te vullen.

Lees hier welke ondernemers volgens ons een plek in de canon verdienen en laat ons weten wie je nog mist.

Gerard van den Broek

Directeur De Ondernemer

Gerard van den Broek is directeur van De Ondernemer, het grootste zakelijk platform van Nederland. De Ondernemer is onderdeel van DPG Media.