Nieuws Innovatie

Duits-Nederlands innovatiepact moet leiden tot duurzamere industrie

Vandaag wordt het Duits-Nederlandse innovatiepact door overheid en bedrijfsleven ondertekend. Het pact moet zorgen voor een intensievere samenwerking tussen Nederland en Duitsland op het terrein van een innovatieve en duurzame industrie. Belangrijke thema’s zijn onder meer de energietransitie, smart industry, mobiliteit, zorg en de sleuteltechnologieën.

Van onze redactie 21 januari 2021

Kaag samenwerking handel Duitsland

Demissionair minister Kaag tijdens een eerdere toespraak op een handelsdiner in Duitsland. Foto: ANP

Het pact wordt vanuit Duitse zijde ondertekend door minister Peter Altmaier (Economische Zaken) en de Duitse industriefederatie BDI. Namens Nederland wordt de overeenkomst getekend door demissionair minister Sigrid Kaag (BHOS), demissionair staatssecretaris Mona Keijzer (EZK), Ingrid Thijssen (VNO-NCW), Ineke Dezentjé-Hamming (FME en Smart Industry) en Marc Hendrikse (Topsector High Tech Systems & Materials).

Groene en duurzame groei

Kaag: ,,Samenwerking bij innovatie en technologie is essentieel om onze concurrentiepositie te versterken en te werken aan een groene en duurzame groei. Met dit Duits-Nederlandse pact verstevigen we dus meer dan onze handelsrelatie: we werken ook gezamenlijk aan innovatieve en technologische oplossingen. Daar worden we beide wijzer van, en de voordelen reiken bovendien verder dan onze eigen grenzen. De hele EU kan profiteren en krijgt daarmee een sterkere positie op het wereldtoneel."

''Onze landen werken al veel samen en dat gaat door ondertekening van dit innovatiepact nog een extra boost krijgen''

Mona Keijzer, staatssecretaris EZK

Productie mkb-bedrijven slimmer en efficiënter

Keijzer: ,,In Nederland zien we innovatie als het zoeken naar slimme oplossingen voor de grootste maatschappelijke uitdagingen. De samenwerking met Duitse partners - met hun kennis en ervaring - maakt die oplossingen nóg innovatiever. Onze landen werken al veel samen en ondertekening van het Innovatie- en het Technologiepact zal dit nog een extra boost geven. We gaan daar meteen mee aan de slag: een Duits-Nederlands fieldlab voor Smart Industry gaat duizenden Nederlandse en Duitse mkb-bedrijven helpen om hun productie slimmer en efficiënter te maken."

Lees ook: Innovatiekracht volgens Peter Wennink (ASML): 'Overheid zou van VS en China moeten leren'

Met dit pact wordt de volgende stap gezet in de economische relatie tussen beide landen: van handelspartners tot sterke innovatiepartners. Hierin zullen de twee naties in de toekomst nog intensiever met elkaar moeten samenwerken om gezamenlijk met andere EU-lidstaten de grote economische uitdagingen van deze tijd aan te gaan en innovatieve wereldspelers te blijven.

Lees ook: Seepje haalt miljoen op om te groeien in België en Duitsland

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.