Aangeboden door Essent

Branded Content Duurzaamheid

5 lessen om (onder de streep) energiewinst te behalen

Juist voor maakbedrijven met een groot machinepark zijn forse besparingen mogelijk op de maandelijkse stroomrekening. De Venlose metaalbewerker Hofmans wekt inmiddels twee derde van het totale energieverbruik zelf op.

Matthijs van der Pol (RTLZ) 18 november 2020

Pedro Hofmans begon in 1998 klein met zijn metaalbewerkingsbedrijf. Maar ondertussen is Hofmans CNC Verspaning uitgegroeid tot een zeer specialistische onderneming met dertien man personeel. Verspanen, zoals het bewerken van metaal op een draai- en freesbank heet, wordt gebruikt om metalen onderdelen te maken die vaak tot op de duizendste millimeter nauwkeurig moeten kloppen. In de eigen meetkamer meet Hofmans de onderdelen na, voor ze naar de klant gaan.

“Voor dat geld koop je in de Randstad een huis en daarbuiten een villa.”

Het belangrijkste onderdeel van de metaalbewerking zijn de frees-, boor-, en draaimachines. Volgens Hofmans kosten die een lieve duit: “Voor dat geld koop je in de Randstad een huis en daarbuiten een villa.” Deze kostbare machines verbruiken ook ongelooflijk veel elektriciteit. Hofmans zegt dat hij van zijn maandelijkse energierekening niet vrolijk werd. “Daarom wilde ik in die kosten gaan snijden. Want alles wat niet aan de minkant staat, dat hou je over.”

1. Begin met het makkelijkste

“Wij hebben hier een fabriekshal van tweeduizend vierkante meter. Daar staan onze machines. Voor de verlichting maakten we gebruik van 150 armaturen met elk twee tl-buizen. Die hebben we in 2018 als eerste vervangen voor led-armaturen. Het mooie is: met 110 armaturen hebben we nu voldoende licht. We hebben hiervoor een beetje subsidie aangevraagd, die krijg je achteraf. Maar dat is maar een klein onderdeel. De return-on-investment is heel gunstig. Over drie jaar is deze investering eruit. Net als de twee Tesla’s die er nu staan: echt laaghangend fruit.”

2. Reken eerst alles uit

“Ik reken alle investering eerst uit in Excel. Dat moet je doen, niet alleen omdat je inzicht krijgt in je besparingen, maar ook omdat je dan concreet weet waar je over praat. Op een gegeven moment kreeg ik een mail van Klimaatroute. Ze wilden me helpen met de aanvraag van de SDE+ subsidie. Toen heb ik samen met hun adviseur de investering in zonnepanelen uitgerekend, inclusief de subsidie. Ik heb thuis al sinds 2012 zonnepalen op m’n dak. We hebben thuis een compleet energieneutraal huis. Dat wilde ik op het werk ook. Het terugverdiensommetje komt uit op acht jaar. Dan hebben we de 570 zonnepanelen die hier nu liggen, terugverdiend.”

3. Roep hulp in voor subsidies

“Weinig mensen hebben ervaring met het aanvragen van subsidies. Ik ben blij dat ik hiervoor hulp heb gekregen van deskundigen. Bij Klimaatroute regelen ze het hele proces voor je. Daar heb je eigenlijk geen omkijken naar. Het is wel van belang dat je die subsidie laat aanvragen: zonder subsidie honderden zonnepanelen laten leggen kan ook, maar dat is meer iets voor idealisten met veel tijd en geduld.”

4. De grootste besparing haal je in je core business

“Ons energieverbruik is zo’n 300.000 kWh per jaar. Daarvan wekken we nu ruim twee derde zelf op. Dat is een forse besparing. Maar ook weer niet zo veel dat we daarmee kunnen investeren in energiezuiniger machines. Maar dit kan wel op het moment dat de machines vervangen moeten worden. Binnenkort is een compressor aan de beurt. Dan gaan we er waarschijnlijk eentje kopen die frequentiegeregeld is en bij minder zware belasting zuiniger draait. De grootste winst zit in datgene wat je het meeste gebruikt. De kern van je bedrijf.”

5. Wordt het te moeilijk? Zoek een expert

“De eerste inspanningen zijn makkelijk. Maar daarna wordt het moeilijker. Heeft isoleren van de fabriekshal zin? Nee, want de machines produceren zo veel warmte dat we in de zomer de grote toegangsdeuren tegen elkaar open zetten. Dat is trouwens wel mooi aan de zonnepanelen: sinds die er liggen, wordt het dakleer niet meer zo heet door de zon. Het is binnen nu een stuk aangenamer werken. Maar echt grote vervolgstappen, daar hebben we nu de kennis van experts voor nodig. Wat ik wel aan iedereen mee wil geven is de motivatie om aan het verduurzamen van je bedrijf te beginnen. Het is mooi als je de wereld een beetje beter achterlaat dan toen je erop kwam. Maar het is ook mooi voor het bedrijfsresultaat. Energiebesparing is ook kostenbesparing. En dus winst.”

Benieuwd hoe jij met jouw onderneming kunt besparen op energie? Doe dan hier de EnergieFitScan van Essent.