Nieuws Duurzaamheid

Bol.com laat ‘Kartonvreter’ los in Amsterdam om karton op te ruimen na Sinterklaas

Nederlanders bestellen steeds vaker online en dat heeft een zichtbaar effect op straat. Met name gedurende de feestdagen ontstaan vaak stapels karton rond de papierbak. Deze zwervende dozen zorgen voor een vervuild straatbeeld en het karton is vaak niet meer geschikt om te recyclen. Om zelf iets te doen aan het kartonafval op straat en om meer bewustwording te creëren rondom de aanpak van dit probleem, zet bol.com in samenwerking met de gemeente Amsterdam de Kartonvreter in.

Van onze redactie 10 december 2021

Bol kartonvreter amsterdam

Op 10 en 11 december rijdt deze omgebouwde vuilniswagen door Amsterdam-Zuid en Amsterdam-Oost om zoveel mogelijk karton op te halen bij mensen thuis. Ook als het karton niet van bol.com is. Na afloop brengt de Kartonvreter het ingezamelde karton naar de gemeente, waarna het gerecycled kan worden tot nieuw karton.

,,We overleggen met grote webwinkels en pakketbezorgers over manieren om de hoeveelheid karton structureel te verlagen. Ik ben heel benieuwd naar slimme oplossingen vanuit de branche. Dat bol.com nu tijdens de feestdagen alvast een handje helpt om een deel van het karton op te halen is heel welkom. We hebben een gezamenlijk belang en een verantwoordelijkheid om meer duurzaam met verpakkingen om te gaan en daarmee ook te zorgen voor een schonere straat. Samen met de Amsterdammers, die we vragen karton klein te maken en in de container te gooien,” aldus wethouder Jakob Wedemeijer (Reiniging Amsterdam).

Minder karton gebruiken

Als online webshop verstuurt bol.com heel wat karton. Daarom kijkt het bedrijf in eerste instantie wat ze zelf kunnen doen om minder karton te gebruiken. ,,De invloed van verpakkingen op het milieu willen we tot een minimum beperken. Daarom gebruiken we dozen van zo dun mogelijk karton en inpakmachines die op maat verpakken om zo min mogelijk loze lucht te versturen. Dit heeft ervoor gezorgd dat we vorig jaar 12 procent minder karton per artikel gebruikten dan het jaar ervoor,” vertelt Jori Ebskamp, Manager Duurzaamheid bij bol.com.

,,Ook versturen we miljoenen pakketjes zonder verzenddoos wanneer de originele verpakking van een artikel stevig genoeg is. Hierdoor besparen we verpakkingsmateriaal én ruimte in de bezorgbusjes. En dit brengt ons weer een stap dichter bij onze ambitie om in 2025 klimaatneutraal winkelen mogelijk te maken.”

Met deze actie onderzoekt het online warenhuis wat ze zelf kunnen doen aan het kartonafval op straat. Tegelijkertijd wil het bedrijf bewustwording creëren bij de consument over hoe zij het beste karton weg kunnen gooien. Bijvoorbeeld door het karton kapot te scheuren zodat er meer in de containers past. Vooralsnog gaat het om een eenmalige pilot in Amsterdam rondom de feestdagen.

Bol.com: 'weggooien van afval wordt leuk'

De Kartonvreter rijdt een vaste route door Amsterdam en stopt op verschillende ‘voederplekken’. Hier kunnen kinderen en bewoners uit de omgeving de Kartonvreter voeren met hun karton, ook als het niet van bol.com is. Wanneer het karton in de wagen terechtkomt, begint de Kartonvreter te grommen en rook te spuwen. Op die manier wordt het weggooien van afval leuk gemaakt.

De Kartonvreter start vrijdag om 12.00 uur bij het Olympisch Stadion in Amsterdam en rijdt dan die dag door verschillende wijken van Amsterdam-Zuid. Op zaterdag 11 december rijdt de Kartonvreter door Amsterdam-Oost. Op de actiepagina deelt bol.com de route die de Kartonvreter aflegt, zodat omwonenden hem kunnen voeren met karton. Ook worden op deze pagina tips gedeeld voor het op de juiste manier weggooien van karton en deelt bol.com wat zij zelf doen om karton te besparen.

Lees ook: Help! Geen kartonnen doos meer te krijgen, en dat op Black Friday en met de feestmaand voor de deur

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws