Nieuws Duurzaamheid

Boodschappenservice Rechtstreex start crowdfunding voor alternatieve voedselketen

'Ons huidige voedselsysteem moet op de schop om een einde te maken aan de landbouw-, klimaat- en voedselcrises.’ Dat is de boodschap van Rechtstreex en de motivatie om verder te investeren in hun alternatieve, duurzame voedselketen waarin lokaal eten centraal staat. Met een crowdfunding willen ze daarvoor 400.000 euro ophalen.

Van onze redactie 8 juni 2023

Rechtstreex crowdfunding alternatieve voedselketen Rotterdam 2

Vers en duurzaam eten toegankelijk maken voor steeds meer mensen is de missie van Rechtstreex.

,,De stikstofcrisis, droogte en krimpende biodiversiteit in ons land maken duidelijk dat ons huidige voedselsysteem, gericht op kostprijs en efficiëntie, moet veranderen'', zegt oprichter Maarten Bouten.

Boodschappenservice Rechtstreex biedt nu al een alternatief in Zuid-Holland. Samen met 150 lokale boeren en makers voorzien ze 4.000 huishoudens van vers en gezond eten, beschikbaar via 80 afhaalpunten en thuisbezorging. Sinds 2013 bouwt Rechtstreex aan een sterk netwerk waarin transparant, sociaal en lokaal de kernwaarden zijn. Bouten: ,,Als we boeren steunen en begrip hebben voor elkaars uitdagingen, dan kunnen we die samen oplossen onderweg naar een duurzamer voedselsysteem.''

''We hebben een hele betrokken community die met hun boodschappen al een groot verschil maakt''

Maarten Bouten, oprichter Rechtstreex

Verder groeien met de community

Voor Bouten is dit pas het begin. ,,4.000 huishoudens van de 1,5 miljoen in deze regio is nog te weinig voor echte verandering.'' Rechtstreex wil daarom meer mensen bereiken en hen uitnodigen om mee te doen met dit duurzame alternatief. Het plan is daarvoor te investeren in bekendheid, service en verduurzaming en daarmee het aantal deelnemers, boeren en het werkgebied uit te breiden. De 400.000 euro die daarvoor nodig is, wordt nu opgehaald met een crowdfunding die mensen de mogelijkheid geeft om mede-eigenaar te worden.

Maarten Bouten is oprichter van Rechtstreex.

Investering in de toekomst

Vers en duurzaam eten toegankelijk maken voor steeds meer mensen, dat is de missie van Rechtstreex. ,,We hebben een hele betrokken community die met hun boodschappen al een groot verschil maakt'', zegt Bouten. ,,En omdat we graag zoveel mogelijk van hen verwelkomen als mede-eigenaar, kun je al aandelen kopen vanaf 250 euro.'' Investeerders ontvangen leuke extra’s zoals een boodschappentegoed en de waarde van hun aandelen groeit mee met het bedrijf.

Lees ook: Rechtstreex verkoopt 500.000 euro aan aandelen aan klanten en sympathisanten

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws