Aangeboden door Essent

Branded Content Duurzaamheid

Duurzamer in één dag: slimme tips van ondernemers

Het belang van duurzaam ondernemen neemt toe. Klanten, leveranciers én medewerkers vragen het van je. Veel kansen om te verduurzamen liggen voor het oprapen. Ze zijn vaak zo eenvoudig dat je het binnen een dag kunt regelen en het levert meteen resultaat op. We vroegen drie ondernemers, een tentenmaker, een winkelier en een consultant, hoe zij tegen verduurzaming aankijken. Ze geven ook ieder een tip: die zouden zij doen aan verduurzaming in één dag.

Van onze redactie 25 mei 2022

Van Daal met zijn twee zonen die de zaak in de toekomst overnemen.

'Als je goed zoekt naar led, heb je licht dat lijkt op daglicht, zonder geknipper en de helft van het stroomgebruik'

Rene van Daal, Reda voortenten en luifels, Barneveld

,,We hebben er sinds een paar maanden een pand bij, aan de overkant. Een magazijn. Het is een huurpand, een kale ruimte. Mijn mensen dragen binnen bodywarmers. Boven staat een oude gaskachel, die gooien ze af en toe in de winter een uurtje aan, maar het kost 30 euro per uur als die staat te stampen. Misschien vervang ik die kachel door infraroodverwarming. Maar daar weet ik nog niet genoeg van, dus ga ik eerst kijken bij een collega-ondernemer.

We hebben wel na twee maanden in het magazijn de TL-buizen vervangen door led TL, dimbaar. Er hingen 50 TL-buizen van 60 watt per stuk. We hebben nu acht spots van 150 watt die we dimmen naar 100 watt. Minder energie, beter licht en goed voor het milieu. Je gaat met je tijd mee. Ik wil proberen de rekening laag te houden. Als je goed zoekt naar led, heb je licht dat lijkt op daglicht, zonder geknipper en de helft van het stroomgebruik.

In het andere gebouw, met de showroom, de kantoren en de werkplaats, zijn we ook met led bezig. Onze mensen zijn zich al bewust van duurzaamheid. Ook al is het niet hun geld, wij hebben wel afgesproken dat we nergens onnodig licht laten branden. Als het rustig is staat boven alles uit. Zo dachten we een paar jaar geleden niet.

Betumen verwarmt dak in de winter

In de werkplaats draaien de machines op 220 volt. Ze gaan overdag na gebruik meteen naar standby en gaan pas weer aan als je het paneel met je voet aanraakt. De machine werkt zelfs deels op de kracht van een luchtpatroon. Het hele machinepark is de laatste drie jaar vernieuwd. Twaalf machines van gemiddeld 15.000 euro per stuk. Ik zeg altijd maar: ik werk graag met mooi gereedschap.

We kijken ook naar het dak van ons eigen pand. De vraag is nog of we extra gaan isoleren. In de zomer scheelt dat misschien drie graden, daar schiet ik niet veel mee op. Maar het huidige dak met bitumen verwarmt in de winter, als de zon erop schijnt. Dat maakt het boven vanzelf een stuk aangenamer. Ik weet nog niet wat ik ga doen. Zonnepanelen en infraroodverwarming zijn ook een optie.

Dit doet René in één dag

Mijn advies wat je in één dag kunt doen? De verlichting. Het is simpel en binnen een dag geregeld. Je kunt de bestaande armatuur gebruiken, ander startertje erin, led TL’s erin en je hebt prima verlichting. Iedereen kan dat.”

Wat kun jij besparen in een dag?

Ledverlichting, tijdschakelaars en sensoren zijn slechts enkele van de vele mogelijkheden om snel te verduurzamen en (veel) minder kosten te maken. Veel energiebesparende maatregelen in een kantoor, werkplaats of winkel zijn zelfs binnen een dag gedaan en leveren direct resultaat. Meer weten over stappen die jij morgen kunt zetten? Klik hier voor praktische oplossingen voor verduurzaming van jouw bedrijf.

'Iedereen bij mij weet dat je de winkeldeur open kan doen als het weer ernaar is, maar dan hoef je niet ook de verwarming aan te doen'

Sebastiaan van Pommeren, Van Pommeren koffiemachines, Utrecht

,,We hebben overal ledverlichting en schakels die reageren op beweging bij de wc-ruimte en de opslag. De verwarming gaat regelmatig een stukje lager en dan trekken we in de winkel een warmere trui of vest aan. Water besparen we door in onze werkplaats met bakken met schoonmaakmiddel te werken, zodat we niet continu een lopende kraan hebben. De koffiemachines in de winkel zetten we alleen aan op drukke dagen, wanneer we ze ook vaker gebruiken. Als het rustiger is, kunnen klanten wel een paar minuten wachten terwijl het apparaat opstart.

Variabel contract voor energie

Het pand met de winkel is van mij. We wonen erboven. Bij ons thuis is het makkelijker inzichtelijk te maken wat je aan duurzaamheid kunt doen. In de winkel en de werkplaats heb je met meer mensen te maken. Ik heb nog een paar maanden een vast contract voor gas en elektra, daarna wordt het bedrag variabel. Dat moet dan maar even. Gelukkig komt de zomer eraan.

Ik houd de winkeldeur liefst de hele dag open, dat is klantvriendelijker. Maar je wilt ook dat iedereen het binnen een beetje behaaglijk heeft en ik ga niet stoken voor buiten. Iedereen bij mij weet dat je de winkeldeur open kan doen als het weer ernaar is, maar dan hoef je niet ook de verwarming aan te doen. Het is het een of het ander. Gelukkig zit de normale logica bij iedereen er wel in. Af en toe moet je iemand er weer even op wijzen. Iedereen woont op zichzelf, is zich daardoor bewust van de eigen energierekening. Dan gaan ze er hier ook beter op letten. Kleed je warm genoeg aan, een T-shirt en een trui, zo is iedereen er autonoom mee bezig.

Dit doet Sebastiaan in één dag

Wat ik binnen een dag zou doen aan verduurzaming? Ik zou heel eerlijk de energierekening van de zaak voorleggen aan mijn mensen. Laat ze zien hoeveel het vorig jaar was in een vergelijkbare periode. Dat iedereen weet wat het kost en kan helpen om dat bedrag zo laag mogelijk te houden. Bewustzijn, daar gaat het om. Ik betaal dat voordeel dat ik ermee kan behalen liever aan mijn mensen.

'We helpen retailers om de doos voor een bezorging af te stemmen op het product dat vervoerd moet worden'

Tom van den Berg, partner bij SAP-consultant McCoy & partners, Eindhoven

,,We zijn het eerste CO2-neutrale adviesbedrijf. Dat doen we door ieder jaar een CO2-balans te maken. We tellen op wat we in een jaar hebben gegenereerd aan uitstoot via computers, reizen en het kantoor en dat compenseren we dan via justdiggit.org. Zij doen bijvoorbeeld vergroening in Afrikaanse landen, waarmee ze helpen de aarde af te koelen. Door dat soort projecten mede te financieren, compenseren wij onze uitstoot.

Verder proberen we de CO2-uitstoot omlaag te krijgen door mensen te stimuleren om elektrisch te rijden of het openbaar vervoer te pakken. En twee dagen thuis te werken, in onze business kan dat ook goed. Ten opzichte van tien jaar geleden is er al veel veranderd, een enorme reductie in de CO2-uitstoot. Je kunt ook via Teams overleggen in plaats van naar New York te vliegen.

Corona heeft daar een belangrijke rol in gespeeld. Gevolgd door het toegenomen besef in de maatschappij dat je er iets aan moet doen, in combinatie met de ontwikkeling van technologie. Als er geen Teams en Tesla waren geweest, hadden we veel minder mogelijkheden gehad om op individueel niveau een actieve bijdrage te leveren.

We betrekken onze klanten ook bij verduurzaming. We helpen retailers om de doos voor een bezorging af te stemmen op het product dat vervoerd moet worden. Geen doos van 50 bij 50 voor een tennisbal, bij wijze van spreken. Kleinere dozen betekent ook meer dozen in een busje en daardoor minder busjes onderweg. We helpen de logistiek en helpen bovendien om de ideale route te bepalen.

Budget voor nieuw idee medewerkers

80 Procent van de bedrijven die CO2 uitstoten zijn klant van SAP. SAP heeft een module ontwikkeld die de klant in staat stelt om te meten wat de footprint is, daar begint het mee. Twee consultants binnen ons bedrijf hebben een idee gepitcht voor green consulting. Zij hebben budget gekregen om dat idee verder uit te werken. Hun focus is nu om de module van SAP bij bedrijven in te richten en bedrijven te helpen om inzichtelijk te krijgen wat hun footprint is. En natuurlijk te helpen bij de stappen om die uitstoot te verkleinen, wat iedereen uiteindelijk wil. Ik denk zelfs dat het een verdienmodel kan worden met consulting eromheen. Het mes snijdt aan meer kanten. Ook voor de klant.

We huren kantoorruimte in een klassiek industrieel gebouw in Eindhoven. Dat heeft enkel glas. Het is de vraag wat er met het gebouw gaat gebeuren, dus dat glas zal niet snel vervangen kunnen worden. We sturen wel bewust op ramen niet onnodig open laten staan en licht (led, uiteraard) uit als je weg gaat. We hebben ook sensoren geplaatst zodat lampen in ruimtes niet onnodig blijven branden. Duurzaamheid is nog geen criterium om voor ons te kiezen, maar onze mensen laten wel steeds vaker merken dat verduurzaming belangrijk voor ze is. Het gaat snel: we bestaan dit jaar tien jaar, daarom gaan we met het team op reis. Dan wordt er wel gevraagd hoe we die uitstoot compenseren.

Dit doet Tom in één dag

Wat ik in één dag zou doen heb ik al bedacht, maar nog niet uitgevoerd. Ik zou de hele club bij elkaar pakken, een dag de winkel sluiten en met z’n allen zwerfvuil gaan rapen. Vooral plastic. Dat zouden we aanbieden bij een plasticverwerker en dan kijken of ze het kunnen recyclen en snippers ervan maken met ons logo erop. Die snippers zou ik aan mijn mensen uitdelen en aan mijn klanten. Zodat je altijd wordt herinnerd aan de noodzaak om iets te doen.”

Wat kun jij besparen in een dag?

Ledverlichting, tijdschakelaars en sensoren, een slimme thermostaat, een waterbesparende kraan, isolatie van leidingen en andere plekken waar warmte onnodige ontsnapt. Veel energiebesparende maatregelen in een kantoor, werkplaats of winkel zijn zelfs binnen een dag gedaan en leveren direct resultaat. Meer weten over stappen die jij morgen kunt zetten? Kijk naar de vele mogelijkheden.