Aangeboden door Informer

Branded Content Duurzaamheid

Fintech-bedrijf Informer doet niet aan greenwashing: ‘Trots op ons B Corp-keurmerk’

Dat maatschappelijk verantwoord ondernemen niet slechts een hol begrip is, hebben compagnons Remco Frühauf en Peter Potters al ruimschoots bewezen. Na een proces van ruim twee jaar zijn ze hier nu ook voor erkend en voeren ze met trots het B Corp keurmerk. ,,Wij zijn echt intrinsiek gemotiveerd om het anders aan te pakken in de fintech-wereld.”

Esmee Weerden 29 juni 2023

Header image informer de ondernemer Max Quality

Dit fintech bedrijf doet niet aan greenwashing: ‘Trots op ons B Corp keurmerk’. Op de foto compagnons Peter Potters en Remco Frühauf. Bron: Informer

B Corp bedrijven zetten zich, naast het genereren van winst, in om een positieve impact op de samenleving en het milieu te creëren. En precies dat raakvlak is wat ondernemers Frühauf en Potters zo’n sterk team maakt. Potters: ,,Als je een streep zou trekken in de samenleving, zitten wij aan de ‘goede kant’ ervan. Wat als je mensen die het minder hebben over die streep zou kunnen trekken? Vanuit die gedeelde visie zijn wij zo’n acht jaar geleden gaan samenwerken. Dat we B Corp gecertificeerd zijn, is voor ons de kers op de taart.”

''Met een B Corp certificering kun je aantonen dat duurzaamheid een vaste waarde heeft binnen je bedrijf en dat je het niet alleen doet voor de bühne''

Peter Potters

Geen greenwashing

Met hun bedrijf Informer maken Frühauf en Potters boekhouden zeer eenvoudig voor starters, zzp’ers, mkb’ers en stichtingen door het proces volledig te automatiseren. Frühauf: ,,In 2015 lanceerden wij een nieuw boekhoudprogramma en besloten we dat we graag iets extra’s wilden doen voor mensen die het goed kunnen gebruiken.”

Sindsdien mag iedere stichting met ANBI-status in Nederland gratis gebruik maken van InformerOnline. Iets terug willen doen voor de maatschappij heeft er bij beide heren altijd al in gezeten. Potters: ,,Anno 2023 verkondigen veel bedrijven duurzaam en sociaal te ondernemen, maar wat houdt dat dan precies in? En hoe meet je het effect? Met een B Corp certificering kun je aantonen dat duurzaamheid een vaste waarde heeft binnen je bedrijf en dat je het niet alleen doet voor de bühne.”

Strenge eisen

Het B Corp keurmerk krijg je niet zomaar toebedeeld. Potters: ,,Alleen bedrijven die voldoen aan de hoogste normen op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen, zoals Tony’s Chocolonely, WeTransfer, Triodos Bank en Dopper. En wij horen nu dus ook in dat rijtje thuis. Voor zover wij weten zijn wij het enige fintech bedrijf in Europa.” Het bedrijf van Frühauf en Potters werd hiervoor volledig doorgelicht. Er zijn vijf belangrijke criteria waar je als B Corp aan moet voldoen.

Potters: ,,Teruggeven aan de maatschappij, zoals we doen voor ANBI-stichtingen, is daar bijvoorbeeld één van. Een ander belangrijk onderdeel is wat je als bedrijf doet voor het klimaat. Zo draait ons boekhoudprogramma op klimaatneutrale servers en is ons kantoorpand zo goed als energieneutraal. Verder vinden we het belangrijk dat niet alleen wijzelf, maar dat ook onze klanten begrijpen wat hun impact is, of kan zijn. We bieden elke klant aan om een boom te planten in Indonesië ter compensatie van het internetgebruik voor ons boekhoudprogramma. Dit is meer een leuke gimmick, maar wij merken dat hier veel animo voor is. Het draagt toch bij aan een stukje bewustwording. En wij geloven dat goed voorbeeld doet volgen.”

''Wij zijn echt intrinsiek gemotiveerd om het anders aan te pakken in de fintech-wereld”

Remco Frühauf

Gemaakt om te geven

Informer is volgens B Lab, de partij die bepaalt of je B Corp mag worden, designed to give. Gemaakt om te geven. ,,Zowel intern als extern geven wij hier een hoge prioriteit aan. Intern willen wij iedereen een kans geven. Het is niet altijd even makkelijk, want het vergt extra begeleiding, maar mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt of met een beperking zijn van harte welkom om bij ons te solliciteren. Op klantniveau moesten we ook laten zien dat ons bedrijf écht is ingericht om goed te doen. Wij willen onze klanten echt ‘verdienen’. Ons uitgangspunt is daarom dat klanten elke dag moeten kunnen stoppen met onze dienstverlening als ze niet tevreden zijn. Maar we werken er natuurlijk hard voor om dat niet te laten gebeuren.”

Meer lezen? Ga naar https://www.informer.nl/b-corp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws